Het eerste deel van de nacht slapen kindjes vaak diep en lang. Maar zodra jij in bed stapt, wordt je kindje elke drie kwartier tot anderhalf uur wakker. Herkenbaar? Ik leg je uit waarom je kindje onrustig slaapt en veel kreunt en draait in het tweede deel van de nacht.

https://youtu.be/OVnISx2uHqg

Kindjes slapen vaak het eerste deel van de nacht diep en goed. Maar het tweede deel van de nacht kan een stuk rommeliger verlopen.

Een korte samenvatting van de video

Opbouw van de nacht: twee blokken

Het eerste blok bestaat voor een groot deel uit Non-REM slaap. Dit is een diepe slaap waar je lichaam zich herstelt. In dit deel van de nacht wordt ook het meeste groeihormoon afgegeven.

Het tweede blok bestaat voor een groter deel uit REM-slaap. Oftewel: een lichtere slaap waarin we dromen. Hier geeft ons brein alle gebeurtenissen van de dag een plaats in ons systeem en worden daarnaast dingen geleerd.

Vaak zie je een scheiding tussen twee delen doordat je kindje daartussen langere tijd klaarwakker is in de nacht. Ik leg hier uit hoe dat komt.

Tweede deel: veel dromen en verwerken.

Als je bedenkt dat een klein kind constant leert (zowel fysiek als mentaal), is het geen wonder dat het tweede deel van de nacht moeilijker verloopt. Je ziet dat een kind veel wakker wordt, onrustig slaapt en soms huilt of praat in zijn slaap. Je kindje kan constant kreunen, overeind komen en heel erg beweeglijk zijn.

Hoe kom jíj dan aan je rust?

Er zijn veel culturen waarin het normaal is dat de kinderen laat naar bed gaan. Wij westerlingen hebben helemaal zelf bedacht dat kinderen om 7 uur in bed moet liggen.

Maar als je kindje wat later naar bed gaat – zeg zo rond negen of tien uur – kan je gelijk mee. Zo pak je ook het eerste blok diepe slaap tegelijk met je kindje. Merk je dat je zelf te weinig aan je slaap komt? Probeer dan ook vroeg in bed te kruipen.

Naarmate een kindje ouder wordt, gaat dit tweede deel van de nacht vanzelf beter. Vaak zie je hierin wel nog veel nachtmerries als je kindje veel prikkels te verwerken krijgt op school bijvoorbeeld.

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek de 6 tips om je kindje beter te laten slapen. Na het lezen van dit e-book weet je hoe je het natuurlijke ritme van je kindje kan ondersteunen.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Een los consult: in 60 minuten gaan we de diepte in en help ik je met het verbeteren van het slapen van jullie gezin.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek de 6 tips om je kindje beter te laten slapen op een liefdevolle manier.

  • Weet je niet goed hoe je je kindje beter kan laten slapen?
  • Vraag je je af waarom hij niet alleen in slaap kan vallen?
  • Denk je dat hij niet wil slapen als het niet lukt?

In dit e-book deel ik zes belangrijke tips hoe je het slapen van je kindje kan verbeteren.