Herkenbaar? Denk je net het slapen van je kindje te begrijpen… gaat het ineens veel slechter! Je kindje huilt als hij naar bed moet, dutjes duren opeens kort en ’s nachts wordt je kleintje elke twee of drie uur wakker. Oftewel: je zit in een slaapregressie. Wat is dat precies, en hoe overleef je deze periodes?
Leestijd: 4 minuten
Wat zijn Slaapregressies?
Een regressie betekent achteruitgang. Een slaapregressie is dus een periode waarin het slapen behoorlijk moeizaam gaat. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze periodes eigenlijk heel normaal zijn en deel uitmaken van de normale ontwikkeling van je kind.
Tijdens deze fasen ontwikkelt je kind nieuwe vaardigheden, zoals omrollen, zitten, kruipen, en lopen, wat invloed kan hebben op hun slaap. Soms worden slaapregressies daarom ook wel ‘slaapprogressies’ genoemd: je kindje ontwikkelt zich juist razendsnel en helaas, daardoor wordt dat slapen een periode wat lastiger.
Dit valt vaak samen met sprongetjes, zoals beschreven in het boek “Oei, ik groei”. Tijdens een sprongetje maken de hersenen van je baby een flinke ontwikkeling door, wat kan leiden tot mentale chaos en een lichter slaappatroon. Je kindje kan ook extra (nacht)voedingen vragen vanwege de energie die nodig is voor deze groei. Vaak krijgen kindjes ook last van verlatingsangst in deze periode.
Maar hoe overleef je dat nou? Daar kan je gelukkig verschillende dingen voor doen. Allereerst: leer je kindje kennen. Begrijp wat er aan de binnenkant van je kindje gebeurt, dan kan je ook meer rust en begrip opbrengen op dagen dat het ronduit klote moeizaam gaat.
1. Begrijp de natuurlijke behoeften van je kind
Het is belangrijk om te begrijpen dat de behoefte van kinderen aan nabijheid en geruststelling bij het in slaap vallen heel natuurlijk is. Of je kind nu zes weken, zes maanden of zes jaar oud is, die behoefte aan verbinding blijft. Probeer deze behoefte te omarmen en te zien als een kans voor verbinding, in plaats van een obstakel.
2. Zorg voor rust en herstel. Voor jezelf ja.
Als ouder is het essentieel om momenten van rust en herstel voor jezelf te creëren. Regel rust door iemand te vinden die je kindje even kan overnemen, zodat jij een blok van vier uur ononderbroken slaap kunt krijgen. Dit kan een wereld van verschil maken in hoe je je voelt en functioneert. Je kindje gaat het je niet zomaar geven, en laten we eerlijk zijn: die is ook niet degene die voor jouw rust moet zorgen.
3. Positieve gedachten
Je gedachten hebben een directe invloed op hoe je je voelt. Probeer negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. Herinner jezelf eraan dat je tot nu toe 100% van je slechtste dagen hebt overleefd en dat je sterker bent dan je denkt. Door liefdevol en positief tegen jezelf te praten, creëer je een rustiger hoofd en een positievere mindset.
Dit klinkt natuurlijk super soft en veel te eenvoudig. En ik geef gelijk toe: het is lastig om positieve dingen te bedenken als je ongelofelijk moe, kwaad en gefrustreerd bent door het slapen van je kindje.
Schrijf daarom positieve gedachten alvast op. Als je dan merkt dat de frustratie de overhand krijgt, lees je ze gewoon hardop voor. Of spreek ze in met de voice-recorder op je telefoon en beluister ze als het teveel wordt.
Voorbeelden van opmerkingen die je kunnen helpen zijn:
– Dit is tijdelijk, mijn kindje gaat weer beter slapen
– Hoewel het voor mij zwaar voelt, is dat het ook voor mijn kindje
– Ik mag er voor mijn kindje zijn
– Het is oké om dit zwaar te vinden, het komt goed.
– Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen
– Mijn kindje doet dit niet om mij te treiteren, maar heeft het zelf moeilijk
Zorg voor opmerkingen en gedachten die je helpen om het positief te blijven zien, en geef ook eens (hardop) toe hoe zwaar je het vindt – en dat je er toch graag op deze manier wil zijn voor je kindje.
4. Betrek je partner
Als je een partner hebt, verdeel dan het bedtijdritueel. Laat je partner een deel van de routine overnemen, zodat jij even tijd voor jezelf hebt.
Dit kan zo simpel zijn als een korte wandeling of een kop thee drinken. Vertrouw erop dat je partner het aankan en neem die vijf minuten voor jezelf.
5. Vind ontspanning tijdens het bedtijdritueel
Gebruik de tijd dat je bij je kind bent om zelf ook te ontspannen. Luister naar een podcast, lees een boek, of doe ontspanningsoefeningen terwijl je bij je kind ligt. Zo zorg je voor een balans tussen er zijn voor je kind en ook voor jezelf zorgen.
6. Verbinding rond bedtijd
Bedenk dat het normaal en gezond is dat kinderen behoefte hebben aan nabijheid en geruststelling bij het slapen gaan.
Door creatief om te gaan met deze behoefte en tegelijkertijd voor jezelf te zorgen, kan bedtijd veranderen van een stressmoment naar een moment van verbinding. Ja, ook rond de enorme uitdaging die we slaapregressies noemen.
Hoe overleef je een slaapregressie?
Tijdens een sprongetje in de ontwikkeling, is alles wat je baby voelt en ervaart weer nieuw. Het beste wat je kan doen, is er voor je kleintje zijn. Hij heeft je geborgenheid en geruststelling nodig, dus kijk hoe je hem die kan geven. Door samen een dutje te doen, komen jullie allebei aan wat slaap toe. Overdag kan het helpen om je baby in een draagdoek bij je te houden. Door het contact, het wiegen en de geruststelling van jouw aanwezigheid, is de kans groot dat hij zo nu en dan even indommelt.
Moet je nu niet consequent blijven?
Een grote angst is dat het slapen nooit meer zal verbeteren als je nu ’toegeeft’. Als je echter begrijpt waarom je kindje zoveel slechter slaapt, begrijp je ook dat je je kindje die hulp en nabijheid mag bieden die hij nodig heeft.
Slaapregressies vinden plaats rond vaste leeftijden, waaronder 4, 9, 12 en 18 maanden. Helaas zijn dit ook periodes waarin je heel vaak leest ‘je moet gewoon consequent blijven en je kindje even laten huilen’. Dit lost echter niet het probleem op dat je kindje jouw nabijheid en geruststelling erg nodig heeft.
Je kindje in deze fasen alleen laten huilen, zal bijdragen aan het gevoel van onveiligheid, waardoor het slapen mogelijk een langere periode juist lastiger gaat.
>>> Lees ook: De verschillende slaap coaching technieken om je kind te laten ‘doorslapen’ >>>
Tips voor verschillende leeftijden
Baby’s: Bij hele jonge kinderen is het vaak een kwestie van aanpassen aan hun ritme. Probeer te rusten als zij rusten. En ja, ik weet dat je hele to-do lijst nu door je hoofd schiet. Of misschien denk je: ‘ik heb meerdere kinderen, dat wordt niks’. Wij hebben drie kinderen en zorgden ervoor dat de kinderen bij elkaar in slaap vielen met één van ons erbij. Zo hoefden we niet de hele avond heen en weer te hollen tussen de kamers en konden wij ook even ontspannen.
Peuters: Begin met het opbouwen van een voorspelbaar bedtijdritueel. Dit geeft zowel jou als je kind houvast. Laat je peuter ook suggesties doen voor wat hij fijn vindt.
Het vraagt wat experimenteren om te ontdekken wat voor jou en je gezin werkt. Wees geduldig met jezelf en je kinderen in dit proces.
Met de tijd zal je merken dat een rustige aanpak bij het bedtijdritueel niet alleen je kinderen helpt beter te slapen, maar ook jou meer energie en voldoening geeft.
En ja, die sprong gaat ook weer voorbij. Het komt écht goed, zelfs als dat nu niet zo voelt. Dan zal je zien dat je kindje opeens weer nieuwe dingen kan en voel je je enorm trots dat je kindje weer gegroeid is.
Meer leren?
Als je graag wil weten hoe je met meer vertrouwen en ontspanning om kan gaan met het slapen van je kindje, dan help ik je daar graag bij. In de vier-weekse online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding leer je alles over het slapen van jouw kindje.
De cursus is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en onderbouwt jouw intuïtie feilloos. Zo kan je keuzes maken in het ouderschap die 100% passen bij jou en je kindje. Zonder tranen of strijd.
Interesse? Je leest er hier alles over: over de cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding >>>
Deze blog is ook opgenomen als podcast.
De podcast is wat uitgebreider en bevat meer achtergrondinformatie. Je luistert hem via jouw favoriete platform of gelijk hier:
Geef een reactie