Je wilt er graag altijd zijn voor je kindje, en dat hoor je ook keer op keer vanuit mij. In mijn blogs, podcast, posts: reageren mag, overdag en ’s nachts. En hoewel dat vaak als bemoediging voelt (“ik ben niet gek”) kan het soms ook als een zware last voelen. Alsof je áltijd moet reageren op je kindje, ook als je niet meer weet hoe je overeind moet komen als je kindje wéér wakker wordt. In deze blog deel ik hier meer over. Je hoeft niet voor perfect te gaan. Je mag voor ‘goed genoeg’ gaan.
De realiteit van moederschap
Laat me een persoonlijk verhaal delen. Mijn derde kindje werd elke drie kwartier wakker ’s nachts. Niet voor een knuffel of een aai over zijn bol, maar omdat borstvoeding de enige manier was om hem te kalmeren. Met pijnlijke tepelkloven lag ik huilend in bed terwijl ik voedde. Overdag renden er nog twee kinderen rond die ook aandacht nodig hadden.
En de dutjes? Die waren een regelrechte strijd. Soms liep ik een uur rond met een gillend kind in de draagdoek, dat met alle macht probeerde te ontsnappen. Er waren momenten dat ik zo overweldigd werd door het constante huilen, dat ik het huis uit vluchtte naar de schuur, om daar uit pure frustratie op een fietszadel te slaan. Het gíng niet meer.
Perfectie bestaat niet (en dat is oké)
Wanneer ik schrijf over het belang van reageren op je kind, over het niet laten huilen, dan heb ik het over een menselijke interactie die soms uit je tenen moet komen. Er zullen nachten zijn dat je verdwaasd wakker schrikt en beseft: “Er werd gehuild en ik ben niet gegaan.” En weet je? Dat is oké. Dat gebeurt soms.
Want hoe moeten onze kinderen ooit leren dat fouten maken menselijk is, als wij zelf altijd perfect proberen te zijn?
Als ik veel deel over ‘je moet reageren op je kindje’ is dat niet een waarschuwing. Veel ouders wíllen graag reageren op hun kindje, maar horen overal dat ze dat niet mogen, want anders ‘leert hun kindje nooit slapen’ of ‘houden ze het wakker worden zelf in stand’. Het doel van wat ik met je deel, is juist om je te laten zien: het doet er wél toe. Elke keer dat jij reageert, help je je kindje. Elke keer dat je liefdevol helpt, bouw je aan het brein en de emotionele ontwikkeling.
Maar als het soms níét lukt, dan is dat ook oké. De ontwikkeling van je kindje is meer dan die paar keer dat je niet reageert.
Achter elk slaappatroon zit een verhaal
Wat ik in al die jaren heb geleerd: extreme slaapproblemen hebben vaak een onderliggende oorzaak. Bij één van mijn kinderen kwamen we er pas jaren later achter wat er speelde. Bij onze jongste bleek een luchtwegobstructie de boosdoener – zijn neusamandelen waren zo groot dat ademhalen door zijn neus bijna onmogelijk was.
Na de operatie, toen hij bijna vier was, sliep hij als een roos. Geen gegil meer, geen panisch wakker schirkken ’s nachts. En ja, achteraf ben ik dankbaar dat we nooit voor cry-it-out hebben gekozen. Maar wat een weg ernaartoe.
Een recent moment waarbij het mij niet lukte
Nog maar drie weken geleden liep ik weg bij het naar bed brengen van mijn jongste. Ik was op. Geïrriteerd. Leeg. Hij bleef over mijn grenzen gaan en niet luisteren. Maar nadat ik weg was gelopen, raakte hij in paniek. Hij bleef maar om me roepen – “mama, mama!” – maar ik ging niet. Zijn vader en broer waren bij hem, en ik wist: als ik nu terug loop, ontplof ik misschicen.
De volgende dag konden we erover praten. “Het spijt me lieverd, maar ik wilde er niet bij zijn. Soms moet ik ook mijn grenzen bewaken,” legde ik hem uit. Want dat is óók gentle parenting: eerlijk zijn over je eigen menselijkheid.
Een boodschap voor alle vermoeide ouders
Dus als je soms mijn blogs leest en denkt: “Maar hoe dan? Hoe bereik ik die hoge standaard?” – dan is dit mijn boodschap aan jou: Je hoeft het niet perfect te doen. Je mag overweldigd zijn. Je mag soms weglopen (naar een veilige plek, wetende dat je kind in goede handen is). Je mag hulp inschakelen.
Want ja, hoe we reageren op onze kinderen vormt hun emotionele ontwikkeling. Maar hoe we voor onszelf zorgen, doet dat ook.
Wil je meer leren over het slapen verbeteren zonder perfect te hoeven zijn? In de vierweekse online cursus “Beter Slapen vanuit Verbinding” leer je niet alleen over de slaap van je kind, maar ook over zelfzorg in dit intensieve seizoen van je leven. De eerste week is volledig gewijd aan jou, aan het vinden van rust in de chaos. Omdat jouw welzijn er ook toe doet.
Geef een reactie