fbpx
bij Mildred

Over mij

Ik help vermoeide moeders met jonge kinderen om een optimale nacht slaap te hebben en verbonden te blijven met hun kleintje. 

Ik ben Mildred, moeder van drie jonge kinderen. Ik weet als geen ander hoe je kan twijfelen aan jezelf als je baby, dreumes of peuter niet doorslaapt. 

Daarom help ik moeders zo goed mogelijk te slapen en rust te vinden in dit seizoen van het leven. 

Mildred Vuyk

Mijn verhaal

Kijk, dit is mijn jongste zoontje. Hij is hier negen maanden oud en ligt op zijn lievelingsplek te slapen. 

Eindelijk kan ik van deze momenten genieten. Dat is niet altijd zo geweest. 

Mijn verhaal begint in 2013, toen ons eerste kindje werd geboren.

2013

In 2013 werd ik voor het eerst moeder. Tijdens de zwangerschap had ik me goed ingelezen over van alles en nog wat, maar kennelijk niet zo goed over het slapen van baby’s. 

Toen we met drie maanden op het consultatiebureau vertelden dat ze niet zelf in slaap kon vallen, kregen we een boekje van Ria Blom, inbakerdoeken en instructies hoe en hoelang we haar moesten laten huilen. 

“Maak je geen zorgen meisje”, verzekerde de arts mij. “Het is een paar avonden doorbijten, maar daarna kan ze prima zonder jou in slaap vallen.”

En zo gebeurde het: na een paar avonden flink krijsen, werd het helemaal stil in haar slaapkamertje en hoorden we haar niet meer. 

Zij was niet de enige die bittere tranen huilde. Ik zat huilend en trillend op de bank met maar één wens: haar uit dat ledikantje tillen en vasthouden. 

Maar zoals ik al zei: ik had me niet ingelezen en geen idee waar te beginnen. Elke site en elk boek bevestigde deze methode, dus was het vast goed. Een tegengeluid kon ik niet vinden.

Toch voelde het aan alle kanten verkeerd, en ik nam me voor dit nooit meer te doen. 

2016

In 2016 kregen we ons tweede kindje. In de jaren daarvoor had ik me ingelezen in ‘Attachment Parenting’, ofwel Natuurlijk Ouderschap. 

Het sloot aan bij hoe ik mij voelde over veel dingen in de opvoeding. Toch was ik nog steeds niet voorbereid op de komst van een slecht slapertje. 

Voor de bevalling wist ik het zeker: ik zou borstvoeding geven, samen slapen en mijn zoontje veel dragen. In mijn hoofd stond dat gelijk aan een tevreden, goed slapende baby

Als je zo natuurlijk mogelijk opvoedt, zou slaap zonder problemen volgen, dacht ik. 

Niets was minder waar. Hoeveel ik hem ook droeg, voedde en samen sliep: hij sliep amper. De weken en maanden die volgden waren een tijd van teleurstelling en oververmoeidheid. Nu had ik eindelijk verwachtingen, bleken ze alsnog niet reëel. 

Na zeven maanden was ik op. Ik was ten einde raad en ging zelfs in therapie om om te gaan met de teleurstelling, de intense vermoeidheid en het gevoel van mislukking. Niemand had me verteld dat het hebben van een slecht slapend kindje kon zorgen voor een intens gevoel van tekortschieten. 

Mijn zoektocht naar hoe baby’s slapen begon. Ik gooide alle boeken weg die ik erover had liggen, en begon in plaats daarvan wetenschappelijke onderzoeken te lezen.

Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Een wereld waarin nachtvoedingen normaal zijn, waarin doorslapen niet voor baby’s is en waarin je baby het niet oké vindt om in een cosleeper te liggen. 

Al van kleins af aan zet ik mijn gedachten en gevoelens op een rij door te schrijven, en zo werd Liefde van een Moeder geboren. Ik had een enorme passie om moeders te gaan helpen die in hetzelfde schuitje zaten als ik: met een slecht slapertje, lange nachten en een intens gevoel van falen.

2019

In 2019 kregen we nog een zoontje. Deze keer was ik voorbereid: alle liefde ter wereld doet niks af aan het feit dat een baby slaapt als een baby. 

Er was nog een belangrijke les die ik had geleerd. De tijd vliegt voorbij. Of je het nou een fijne tijd of een heel moeilijke tijd vindt: klein zijn ze maar heel even. 

Deze keer kon ik mijn verwachtingen loslaten over hoe een babytijd eruit moest zien. Geen prachtige babykamers, geen illusies over doorslapen met zes maanden. 

Wat ik dan wel kon? Genieten van deze bijzondere tijd. Natuurlijk zijn er dagen dat ik voor mijn gevoel te moe ben om een dag door te komen. Maar zou ik dat oplossen door mijn baby het ‘s nachts te laten uitgillen omdat hij mij nodig heeft? 

Ik ken nu talloze manieren om de nacht zo optimaal mogelijk te benutten. Om gebruik te maken van de natuurlijke mechanismen die er zijn om allebei zo goed mogelijk te slapen. En ik weet dat elk wetenschappelijk onderzoek mijn intuïtie en het gedrag van mijn zoontje onderschrijft.

Soms zijn er nog nachten dat mijn zoontje elke twee uur wakker is. Natuurlijk zijn die er. Een kindje krijgt namelijk soms een verkoudheid, kiesjes en krampjes tegelijkertijd. Of één van de drie kan soms al voor zoveel ongemak zorgen dat een kleintje elke twee uur huilend tegen je aan wilt kruipen. 

Toch is er één fundamenteel verschil. 

Ik weet dat dit korte seizoen heel snel voorbij gaat. En tot die tijd kan ik de nachten zo optimaal mogelijk inrichten om aan allebei onze behoeften tegemoet te komen. Met liefdevolle methodes verschuif ik soms een slaapassociatie als blijkt dat de associatie een goede nacht slaap verhindert in plaats van helpt. 

Zo komen we deze bijzondere tijd samen door.

En nu

Sinds ik moeder ben geworden, heb ik veel momenten van onzekerheid gekend – en nog steeds. Alle adviezen die iedereen voor je heeft, helpen niet mee om je eigen intuïtie te kunnen volgen. 

Zo vaak hoorde ik dat het mijn eigen schuld was dat mijn zoontje niet goed sliep. Dat kwam omdat ik hem ….

… voedde op verzoek
… in een draagzak droeg
… bij ons op de kamer liet slapen ‘s nachts
… me liet manipuleren

Maar die opmerkingen zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het zijn vaak achterhaalde oude wijven verhaaltjes. Elk wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een klein kindje gedijt bij een moeder die liefdevol reageert – dag én nacht. Dat het zorgt voor onafhankelijke peuters en eigenwijze kleuters. Voor kinderen vol zelfvertrouwen en voor adolescenten die zelfverzekerd en zorgzaam zijn.  

Een baby heeft je nodig ‘s nachts. Zijn behoeften zijn net zo belangrijk als die van ons als moeder. Het telkens zoeken naar een nieuw evenwicht, waarin de behoeften van mijn kinderen én mijn eigen behoeften belangrijk zijn. 

 

Het is mijn missie om andere moeders te bemoedigen en te onderwijzen over hoe baby’s en jonge kinderen slapen.

Om handvatten te bieden hoe je jullie nacht slaap zo goed mogelijk kunnen inrichten.

Zo kan je aan de behoeften van zowel je baby als jouzelf tegemoet komen.