Mijn verhaal

Als moeder van drie jonge kinderen, weet ik hoe belangrijk het slapen in je dagen en nachten kan worden.

Ik weet als geen ander hoe je kan twijfelen aan jezelf als je baby, dreumes of peuter niet doorslaapt.

Daarom help ik moeders als jij en ik zo goed mogelijk te slapen en rust te vinden in dit seizoen van het leven.

Mijn verhaal deel ik graag met je.

2013 – Ons eerste kindje

In 2013 werd ik voor het eerst moeder.

Toen we met drie maanden op het consultatiebureau vertelden dat ze niet zelf in slaap kon vallen, kregen we instructies hoe en hoelang we haar moesten laten huilen.

“Maak je geen zorgen meisje”, verzekerde de arts mij. “Het is een paar avonden doorbijten, maar daarna kan ze prima zonder jou in slaap vallen.”

En zo gebeurde het: na een paar avonden flink krijsen, werd het helemaal stil in haar slaapkamertje en hoorden we haar niet meer.

Zij was niet de enige die bittere tranen huilde. Ik zat huilend en trillend op de bank met maar één wens: haar uit dat ledikantje tillen en vasthouden.

Maar zoals ik al zei: ik had me niet ingelezen en geen idee waar te beginnen. Elke site en elk boek bevestigde deze methode, dus was het vast goed. Een tegengeluid kon ik niet vinden.

Toch voelde het aan alle kanten verkeerd, en ik nam me voor dit nooit meer te doen.

2016 – ons tweede kindje

In 2016 kregen we ons tweede kindje. In de jaren daarvoor had ik me ingelezen in ‘Attachment Parenting’, ofwel Natuurlijk Ouderschap.

Het sloot aan bij hoe ik mij voelde over veel dingen in de opvoeding. Toch was ik nog steeds niet voorbereid op de komst van een slecht slapertje.

Voor de bevalling wist ik het zeker: ik zou borstvoeding geven, samen slapen en mijn zoontje veel dragen. In mijn hoofd stond dat gelijk aan een tevreden, goed slapende baby.

Niets was minder waar. Hoeveel ik hem ook droeg, voedde en samen sliep: hij sliep amper. De weken en maanden die volgden waren een tijd van teleurstelling en oververmoeidheid.

Na zeven maanden was ik op. Ik was ten einde raad en ging zelfs in therapie om om te gaan met de teleurstelling, de intense vermoeidheid en het gevoel van mislukking. Niemand had me verteld dat het hebben van een slecht slapend kindje kon zorgen voor een intens gevoel van tekortschieten.

Mijn zoektocht naar hoe baby’s slapen begon. Ik gooide alle boeken weg die ik erover had liggen, en begon in plaats daarvan wetenschappelijke onderzoeken te lezen.

Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Een wereld waarin nachtvoedingen normaal zijn, waarin doorslapen niet voor baby’s is en waarin je baby het niet oké vindt om in een cosleeper te liggen.

2019 – ons derde kindje

In 2019 kregen we nog een zoontje. Deze keer was ik voorbereid: alle liefde ter wereld doet niks af aan het feit dat een baby slaapt als een baby.

Er was nog een belangrijke les die ik had geleerd. De tijd vliegt voorbij. Of je het nou een fijne tijd of een heel moeilijke tijd vindt: klein zijn ze maar heel even.

Deze keer kon ik mijn verwachtingen loslaten over hoe een babytijd eruit moest zien. Geen prachtige babykamers, geen illusies over doorslapen met zes maanden.

Wat ik dan wel kon? Genieten van deze bijzondere tijd. Natuurlijk waren er dagen dat ik voor mijn gevoel te moe was om een dag door te komen. Maar zou ik dat oplossen door mijn baby het ‘s nachts te laten uitgillen omdat hij mij nodig heeft?

Ik weet dat dit korte seizoen heel snel voorbij gaat. En tot die tijd kan ik de nachten zo optimaal mogelijk inrichten om aan allebei onze behoeften tegemoet te komen. Met liefdevolle methodes verschuif ik soms een slaapassociatie als blijkt dat de associatie een goede nacht slaap verhindert in plaats van helpt.

Zo komen we deze bijzondere tijd samen door.

Kennis en opleiding

Opgeleid tot journalist, begon mijn zoektocht in 2016 in de gortdroge onderzoeken bij Pubmed en NBCI (The National Center for Biotechnology Information).

Belangrijke dingen die ik ontdekte, schreef ik uit op de site Liefde van een Moeder, zodat deze belangrijke data ook toegankelijk werd voor andere moeders.

Maanden aan onderzoek vormen de basis van mijn werk, de coaching en de online cursus die ik heb gemaakt.

Vakgerichte trainingen

  • Back To Basics – Sleep Course Tracy Cassels PhD (2016)
  • Broken Sleep Seminar (2019)
  • Holistic Sleep Minicourse – Lindsey Hookway(2020)
  • Science and Sleep Training: The Hidden Truth (2020)
  • Science and Sleep Training: Sleep Training and the Stress Response (2021)
  • Broken Sleep Seminar (2021)
  • 21-day Nervous System Tune Up (2021)
  • Returning to Wholeness – Traumacourse Gabor Maté (2022)
  • Vagus Nerve Program – Jessica Maguire (2022)