Sommige periodes is je kindje midden in de nacht klaarwakker. Wat je ook probeert: slapen staat helemaal onderaan de mogelijkheden voor je kindje. Maar hoe kan dat, en beter nog: wat kan je eraan doen?

In deze video leg ik uit waarom kindjes midden in de nacht één of twee uur wakker zijn.

Grofweg is de nacht op te delen in 2 blokken: een eerste stuk en een tweede stuk.

Van oudsher slapen mensen in twee blokken. Dat heet polyfasische slaap. Het eerste blok slaap van ongeveer 4 uur vindt net na zonsondergang plaats. Hierop volgt een periode van 1 tot 3 uur wakker zijn. Dit herken je mogelijk van je kindje. Aansluitend wordt nog een blok geslapen van ongeveer 4 uur, tot zonsopgang.

Met de komst van kunstlicht en de huidige inrichting van de maatschappij (industrialisatie), is deze manier van slapen veranderd. Er zijn nog steeds culturen waar de polyfasische slaap gebruikelijk is.

Uit een studie in 1992 werden mensen een aantal weken gevolgd terwijl ze geen gebruik maakten van kunstlicht. Het bleek dat deze mensen teruggingen naar slapen in twee blokken.

Deze manier van slapen zien we vaak terug in de slaap van jonge kinderen: zij zijn een blok van 1 á 2 uur wakker midden in de nacht.

Er zijn veel culturen waarin het normaal is dat de kinderen laat naar bed gaan. Zo hebben de ouders ook het eerste blok diepe slaap en kunnen ze dat uurtje makkelijker aan.

In de video ga ik dieper hierop in en leg ik uit hoe je je kindje kan helpen.

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek de 6 tips om je kindje beter te laten slapen. Na het lezen van dit e-book weet je hoe je het natuurlijke ritme van je kindje kan ondersteunen.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Een los consult: in 60 minuten gaan we de diepte in en help ik je met het verbeteren van het slapen van jullie gezin.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek de 6 tips om je kindje beter te laten slapen op een liefdevolle manier.

  • Weet je niet goed hoe je je kindje beter kan laten slapen?
  • Vraag je je af waarom hij niet alleen in slaap kan vallen?
  • Denk je dat hij niet wil slapen als het niet lukt?

In dit e-book deel ik zes belangrijke tips hoe je het slapen van je kindje kan verbeteren.