Sommige periodes is je kindje midden in de nacht klaarwakker. Wat je ook probeert: slapen staat helemaal onderaan de mogelijkheden voor je kindje. Maar hoe kan dat, en beter nog: wat kan je eraan doen?

In deze video leg ik uit waarom kindjes midden in de nacht één of twee uur wakker zijn.

Grofweg is de nacht op te delen in 2 blokken: een eerste stuk en een tweede stuk.

Van oudsher slapen mensen in twee blokken. Dat heet polyfasische slaap. Het eerste blok slaap van ongeveer 4 uur vindt net na zonsondergang plaats. Hierop volgt een periode van 1 tot 3 uur wakker zijn. Dit herken je mogelijk van je kindje. Aansluitend wordt nog een blok geslapen van ongeveer 4 uur, tot zonsopgang.

Met de komst van kunstlicht en de huidige inrichting van de maatschappij (industrialisatie), is deze manier van slapen veranderd. Er zijn nog steeds culturen waar de polyfasische slaap gebruikelijk is.

Uit een studie in 1992 werden mensen een aantal weken gevolgd terwijl ze geen gebruik maakten van kunstlicht. Het bleek dat deze mensen teruggingen naar slapen in twee blokken.

Deze manier van slapen zien we vaak terug in de slaap van jonge kinderen: zij zijn een blok van 1 á 2 uur wakker midden in de nacht.

Er zijn veel culturen waarin het normaal is dat de kinderen laat naar bed gaan. Zo hebben de ouders ook het eerste blok diepe slaap en kunnen ze dat uurtje makkelijker aan.

In de video ga ik dieper hierop in en leg ik uit hoe je je kindje kan helpen.

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.