Je ontkomt er bijna niet aan: gedachten die je meeslepen. Als je kindje niet zo goed slaapt, kan je helemaal in paniek raken en blijven hangen in dingen als ‘dit komt nooit meer goed’ en ‘hij gaat het nooit leren’. Maar er zijn meer, geniepige gedachten die je behoorlijk dwars kunnen zitten. Hoe werkt dat?

Je gedachten en je lijf

Je lijf kan geen verschil maken tussen dat wat je denkt en dat wat daadwerkelijk gebeurt. Het is één van de redenen dat je net zo gestrest kan raken van dénken dat je de trein mist, als oog in oog staan met een beer met honger.

Je gedachten bepalen hoe je lichaam reageert. Dat betekent dat jouw gedachten direct invloed hebben op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.

Als je ergens aan denkt dat je erg spannend vindt, gaat je hartslag omhoog, ga je zweten en voel je een enorme spanning in je lichaam. Dat heb je soms als je bijna in slaap valt, en je schrikt op van iets dat je vergeten bent te doen, bijvoorbeeld.

Je lijf reageert dus met stress, als jij stressvolle gedachten hebt. Je lijf reageert alsof er een directe bedreiging is, zonder dat er… een bedreiging is.

Geprogrammeerd

Je hele leven lang wordt je geprogrammeerd met een bepaald beeld van een baby: een lieve Baby Born die niet huilt en een flesje drinkt, series met zoet slapende kindjes. Alle blogs, boeken en adviezen met ‘je kindje moet in z’n eigen kamertje doorslapen.’ De prachtige voorbeeld babykamers met een commode, wiegje en een zacht nachtlampje.

Hoe je er ook naar kijkt: het is helder wat we verwachten van een jonge baby. Die ideeën zitten erg diep. Het zijn gedachten die sinds 1850 worden uitgedragen door artsen, zonder dat ze er ook maar enige basis voor hadden om dit te vertellen aan ouders.

Je nageslacht: je alles

Als je eindelijk je kindje in de armen hebt, is er maar één ding dat je het liefste wil: je kleintje beschermen en het allerbeste doen voor hem of haar. Toch?

Tel daarbij op dat je in je hoofd een beeld hebt van wat jij als moeder moet doen, en wat je kindje zou moeten doen, en je komt al snel uit op twee onverenigbare uitersten.

Je kindje heeft geen besef dat jullie los van elkaar bestaan. Veel kindjes vinden het absoluut niet leuk om alleen in een bedje of box te liggen of om alleen te slapen. Voor hun mist dan hun hele veiligheid. Hij wil waarschijnlijk één ding: bij jou zijn. In jouw armen is hij veilig, en daar vind hij rust.

Jij hebt intussen al de gedachten in je hoofd zitten ‘ik moet hem leren slapen in dat eigen bedje in zijn kamertje.’ Het helpt niet mee dat veel artsen nog werken met verouderde adviezen op het gebied van slapen, en dat zullen bevestigingen en aanmoedigen.

Jouw angst om het niet goed te doen, is enorm. Dus als je hoort dat je kindje stopt met ontwikkelen, groeien en vrolijk zijn als hij niet in zijn eigen bedje door kan slapen, kan je in paniek raken. Je wil tenslotte het beste.

Botsende gedachten en gevoel

Je komt op een punt dat het ontzettend moeilijk is om te kijken wat het beste is. Je bent bang het verkeerd te doen, je hebt oude gedachten in je hoofd zitten. En daar tegenover staat je kindje, die doodsbang is om alleen te slapen.

Je kan dan al snel verzanden in allerlei ondermijnende gedachten.

“Ik kan dit niet.”, “Ik verpest mijn kindje”, “Ik ben geen goede moeder”, “Ik moet hem leren slapen.” “Hij loopt een achterstand op”: vul maar in.

Deze gedachten kunnen je enorm boos maken, je een machteloos gevoel geven en het gevoel geven dat je niks goed kan doen met je kindje.

Als je je zo voelt, kom je in een negatieve spiraal terecht waarbij je steeds vaker boos en geïrriteerd voelt uit onmacht.

Zeker als je aan de andere kant voelt dat je kindje je nodig heeft, en je niet weet wat je kan doen om hem zelf in slaap te laten vallen.

De opbouwende frustratie en angst dat je het niet goed doet, zorgen ervoor dat je je steeds gestrester gaat voelen. Het zal geen verrassing zijn: jouw kindje is nog helemaal met jou verbonden, en neemt die stress zonder filter van je over.

>>> Soms duurt de nacht te lang <<<

Positieve gedachten

Het kan daarom enorm helpen om eens goed te kijken naar de belemmerende en negatieve gedachten die je hebt. Dat zijn vaak niet eens bewuste gedachten, dus schrijf ze eens uit. In de cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding gaan moeders daar de eerste week mee bezig, en vaak scheelt dat al 80% in hoe ze zich voelen rond het slapen van hun kindje.

Het kunnen loslaten van de pijnlijke en vaak minachtende gedachten die je over jezelf hebt op het gebied van slapen, kan een enorme invloed hebben.

Je kan er vervolgens helpende gedachten voor in de plaats gaan gebruiken, om zo minder onzeker en gefrustreerd te raken.

Het is één van de redenen dat ik cursisten vaak kleine kaartjes met bemoedigende spreuken opstuur: zo kunnen ze op verschillende plekken kleine reminders ophangen die ze voor zichzelf kunnen herhalen.

Nuance

Het kan zijn dat je dit leest als je héél moe bent en je kindje elke drie kwartier wakker wordt. Ik weet hoe dat voelt, want die periodes zijn hier ook geweest. Ik ken de periodes dat je kindje het uitgilt zodra hij geen borst in zijn mond heeft en alleen maar sabbelend wil slapen.

Je hoort van mij niet dat je stralend als een fotomodel rondloopt in zo’n periode. Waarschijnlijk komt de Walking Dead meer in de buurt.

Wat ik wél zeg, is dat het zelfs in die periodes een verschil kan maken hoe je praat. ‘Dit gaat nooit meer voorbij en ik kan niet meer’ versus ‘Dit is een heel zware fase, en ik hou hem nog even vol’. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je perse doorbikkelt, dat is idioot.

Neem verlof op, schakel hulp in in je huishouden en met andere kinderen en gooi die lat in een dal qua huishouden en andere verplichtingen.

Dan nóg zijn je gedachten belangrijk. Dan nog maken ze het verschil tussen het goede kunnen zien en dankbaarheid voelen – ondanks de omstandigheden – versus erin verdrinken en niet meer boven willen komen.

Ik geef je nu een aantal voorbeelden van gedachten die je kunnen helpen in heel moeilijke en zware periodes.

100% overleefd

Je hebt tot nog toe 100% van je slechtste dagen overleefd. Je doet het fantastisch.‘ Deze uitspraak kan je helpen om na te denken over hoe sterk en veerkrachtig je bent. Je hebt tot nog toe alle slechte dagen overleefd – en de kans is groot dat vandaag ook goedkomt.

Probeer dus niet te vergeten hoeveel kracht er in je schuilt, zelfs al voelt dat momenteel niet zo. Je kan dit.

Teveel nodig

Eén van die kaartjes uit de set is: ‘soms voel ik me teveel nodig… maar meestal vraag ik me af of ik me ooit weer zo geliefd zal voelen als vandaag‘.

Het is een kleine, simpele reminder dat het inderdaad heftig is – we herkennen dat allemaal – maar dat het ook een korte periode is die weer een einde kent.

Door jezelf daaraan te herinneren, kan je lichaam tot rust komen en weten ‘dit is niet eindeloos’.

>>> Mama, word eens wakker alsjeblieft <<<

Teveel advies om te volgen

Een andere, belangrijke is dat moeders vaak worstelen met de hoeveelheid advies om te volgen. Ze blijven daardoor van advies naar advies luisteren, waardoor ze nog meer onzeker worden.

Een quote die daarbij helpt, is ‘Je krijgt zoveel advies, dat je het onmogelijk allemaal kan opvolgen. Volg in plaats daarvan je eigen hart’.

Het helpt moeders om het advies meer los te laten: je kan niet tientallen mensen tegelijk tevreden stellen.

Twijfel je of advies goed is? Stel jezelf dan de volgende drie vragen als je twijfelt:

  • Is het veilig?
  • Is het respectvol?
  • Voelt het goed voor mij?

Het helpt om adviezen los te laten die eigenlijk helemaal niet goed voelen, of die je niet wil uitvoeren. Door er bewust over na te denken, kan je het vaak veel beter loslaten – en suddert het niet onder de oppervlakte door als (zelf)veroordeling.

>>> Waarom je kritiek mag hebben – en ik toch doorga <<<

Kies wat je denkt

Ben je moe? Ben je het zat?

Wat je vaak zegt tegen jezelf, wordt werkelijkheid voor je lichaam en hoofd. Als je de hele dag zegt ‘ik ben te moe, ik kan dit niet’, zal je inderdaad het niet vol kunnen houden. Natuurlijk zijn hier grenzen in – soms ben je écht veel te moe -.

Maar zoals laatst een moeder tegen me zei: ‘sinds ik ben gestopt met mezelf en iedereen te vertellen dat ik zo moe ben, voel ik me al veel minder moe.’

Wat je jezelf vertelt, wordt waarheid in je hoofd. Probeer daarom liefdevol tegen jezelf te praten. Wees mild over hoe je spreekt. Gun jezelf geduld. Je bent niet perfect, maar dat zijn we allemaal niet.

We verliezen allemaal ons geduld, we bereiken allemaal soms een punt dat we niet langer liefdevol zijn.

Maar waar dat punt ligt, zit voor een groot deel in de gedachten die in je hoofd rondzoemen.

Probeer er grip op te krijgen en ze liefdevol en positief te laten zijn. Wees dankbaar. Omring jezelf met liefdevolle reminders voor hoe jij voor je kindje wil zorgen.

Dan zal je merken dat er rust komt in je hoofd. Die niets te maken heeft met hoe je kindje slaapt, maar daar indirect wel een grote invloed op uitoefent.

Kan je wel een steuntje gebruiken? De kaartjes die cursisten krijgen, kan je ook los bestellen als je geen cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding wil doen. Je kan ze dan op verschillende plekken ophangen als reminder om liefdevol naar jezelf en je kindje te gebruiken. Je bestelt ze hier!

>>> Als je te moe bent: zorgen voor jezelf <<<


Aangehaalde onderzoeken over gedachten en gevoel:

Claire Eagleson, Sarra Hayes, Andrew Mathews, Gemma Perman, Colette R. Hirsch, The power of positive thinking: Pathological worry is reduced by thought replacement in Generalized Anxiety Disorder, Behaviour Research and Therapy, Volume 78, 2016, Pages 13-18, ISSN 0005-7967,
https://doi.org/10.1016/j.brat.2015.12.017.

Suzanne C Segerstrom, Gregory E Miller, Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry. Psychol Bull. 2004 Jul;130(4):601-30. doi: 10.1037/0033-2909.130.4.601.

Sonja Lyubomirsky. Laura King. Ed Diener. The Benefits of Frequent Positive Affect: Does Happiness Lead to Success? Psychological Bulletin Copyright 2005 by the American Psychological Association
2005, Vol. 131, No. 6, 803– 855 0033-2909/05/$12.00 DOI: 10.1037/0033-2909.131.6.803

 

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.