Drie weken geleden deelde ik een foto, waarbij ik uitlegde dat het ‘normaal’ is dat in sommige kringen kindjes 12 uur lang alleen worden gelaten in de nacht.
Van 19:00 tot 07:00, zodat ze leren slapen. Ik heb lelijke mails en opmerkingen gekregen over dat ik ‘overdreven’ deed, dat ‘nooit iemand zoiets zou doen’. Sommige mails met kritiek werden persoonlijker. Toch wil ik graag de noodzaak uitleggen van wat ik zie als mijn missie.

“Ik zie vaak met baby’s die hebben geleerd om te spugen voor aandacht rond bedtijd, als het niet is gelukt een baby in slaap te laten huilen.” Dit staat in één van de best verkopende boeken over hoe je kindjes kan laten slapen.

Drie weken geleden deelde ik deze foto:
Lees verder onder de foto


Ik kreeg een hoop kritiek van moeders die zeiden dat het écht niet zo erg was. Dat geen enkele moeder haar kindje zou negeren, een hele nacht lang. Het geeft aan dat er – gelukkig – moeders zijn die dit onvoorstelbaar vinden.

Maar de ernst van het werk dat ik doe is enorm.

Op deze foto zie je een stukje uit één van de best verkopende boeken rondom het slapen van baby’s (enne, tekst gaat weer door onder de foto):


Ik heb het voor je vertaald: “Ik kom vaak baby’s tegen die hebben geleerd om voor het slapengaan over te geven tijdens mislukte pogingen om gecontroleerd te laten huilen. Als je één van deze baby’s hebt, moet je je kind leren dat braken je aandacht niet trekt en geen extra tijd kost. Hard, maar het moet worden gedaan om het braken te stoppen.


“De manier waarop je dit bereikt, is door het bed braak-proof te maken. Leg de handdoeken in het bed en op de vloer zodat je het braaksel gemakkelijk kunt verwijderen. Als je baby spuugt, neem de bovenste handdoeken weg en laat een tweede laag achter in het geval van een tweede keer spugen.


“Als het braaksel op haar kleding is gekomen, kleed haar dan uit en doe schone kleren aan zonder haar uit het bed te halen. “Maak geen oogcontact en praat niet met haar terwijl je dit allemaal doet. Wees kalm en zelfverzekerd, zodat je je baby voor de gek kunt houden door te denken dat het braaksel je niets kan schelen.”


Als je zoekt op internet, zie je allemaal lovende recensies over dit boek ‘Save Our Sleep’. Dit boek gaf Tizzy Hall persoonlijk cadeau aan Meghan Markle toen ze een baby kreeg.

Het boek wordt bezongen en bejubeld omdat het zo effectief is.


Lieve mama, ik verzin deze methodes niet. Ik verzin niet manieren om zelf geld te verdienen.


Er zijn verschrikkelijke, baby- en kind-onterende boeken in omloop die óntzettend goed verkopen – ondanks dat de adviezen die schadelijk zijn voor kinderen. Adviezen die mogelijk dodelijk zijn voor baby’s.


Baby’s zijn gemaakt om dichtbij hun moeder te zijn, om regelmatig gevoed te worden en vaak wakker te worden.

Nog één dan, de 12 hours by 12 weeks- methode.
Deze methode bestaat. Ik maak geen geintje. Met 8 weken ga je de voedingen overdag oprekken naar elke 4 uur een voeding tussen 07:00 en 19:00. Dat is 4 voedingen voor een baby van 8 weken.

Daarna bouw je nachtvoedingen rap af, zo snel, dat je met 12 weken geen enkele nachtvoeding meer geeft. Je haalt je baby als hij 12 weken is, geen enkele keer meer uit zijn bedje tussen 19 ’s avonds en 07 ’s morgens.

Dit mag.
Dit verkoopt.
Dit wordt toegestaan.

Vertel me alsjeblieft niet dat ík overdrijf, terwijl dit soort boeken goed verkopen en als zoete koek geslikt worden.

Lieve mama, als je momenteel zit met een advies dat helemaal tegen je moedergevoel ingaat en dat je misselijk maakt van verdriet: doe het niet.

Vraag jezelf drie dingen af als je advies krijgt:
– Is het veilig?
– Is het respectvol?
– Voelt het goed voor mij?

Als één van die drie vragen een ‘nee’ antwoord oproept: niet doen.
Jij bent de moeder, jij bent verantwoordelijk voor je kindje.
Laat je niet verleiden tot methodes die niet goed voelen voor jou. Ook niet als ze lijken te werken.

Je baby laten spugen en huilen tot ze het van uitputting opgeeft, is in geen enkele cultuur normaal.

Behalve hier, kennelijk. Helaas.

Zorg goed voor je kindje. Het mag, ook ’s nachts. ❤️

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.