fbpx
Home Moeder zijn Mama, word eens wakker, alsjeblieft?
mama word eens wakker

Mama, word eens wakker, alsjeblieft?

bij Mildred

Lieve mama,

Wil je even wakker worden? Ik weet dat het moeilijk voor je is om je ogen open te doen – we hebben nog niet zoveel geslapen vannacht. Maar mama, ik heb je eigenlijk even nodig. Het zit namelijk zo, ik voel me wat alleen. Ik lig hier in mijn bed, en ik heb het een beetje koud.

>>> Dit bericht is de afgelopen jaren een grote steun voor vele moeders geweest. Ik schrijf deze artikelen voor moeders om ze te helpen en steunen, maar vind het fijn als je rekeninghoud met auteursrecht. Dus delen mag, maar altijd met een verwijzing of link <<<

Ik wilde eigenlijk niet huilen, dus sorry dat ik dat deed. Maar ik probeerde je aandacht al even te trekken door wat geluid te maken. Je sliep alleen best diep, en je hoorde me niet zo goed. Ik weet niet hoe ik anders je aandacht kan krijgen. Overdag zie en hoor ik dat jullie allemaal geluid maken en goed op elkaar reageren. Je praat ook zo tegen mij. En ik doe heel erg mijn best, maar ik kan dat niet. Dus huil ik, zodat je naar me luistert.

Mama, sorry dat ik huil. Zoals ik al zei: ik voel me wat alleen. Ik ben net negen maanden in je buik geweest waar ik me altijd veilig voelde. Ik vind het nogal eng, zo alleen in een groot bed. Ik mis het kloppen van je hart, het suizen van je bloed, de warmte en het eten. Ik mis het rijzen en dalen van je ademhaling, je hand die je beschermend om me heen legde toen ik in je buik zat.

Dus mama, wil je even luisteren? Ik roep je op de enige manier dat mij dat lukt. Ik voel me echt alleen. Ik heb je warmte en je rust even nodig. Ik wil zeker weten dat je er nog bent. Mag ik even bij je liggen, om even je warmte te voelen?

>> Lees ook: hoe de co-sleeper en het ledikantje leeg bleven <<

Even een knuffel

Mama, wat is dit fijn. Als ik voel hoe je me vasthoudt en zachtjes wiegt, als ik je ruik en voel, dan voel ik me zo veilig bij je. Ik voel je hand op mijn rug, en mijn oor ligt precies goed bij je hart. Mam, dit is voor mij thuis. Weet je nog toen we altijd samen waren? Toen voelde ik me altijd zo. Soms heb ik heimwee naar die tijd. Het was zo fijn om dichtbij je te zijn.

Ik hoor dat je zachtjes fluistert in mijn oor. “Alles is goed kleintje, alles is goed.” Je stem is zacht en zo vertrouwd. Je ruikt fijn mam. Een beetje naar mij, een beetje naar jou.

Mama, hou je me nog even vast? Ik ben echt heel erg moe. Ik ontspan in je armen – het lijkt weer even net als vroeger. Ik doe eventjes mijn ogen dicht, oké? Mag ik alsjeblieft nog even bij je liggen om te genieten van je liefde?

<< Lees ook: Hoe echte baby’s slapen in het eerste jaar >>

Mag ik nog wat drinken?

Trouwens, mama, nu we toch zo liggen… mag ik je nog wat vragen? Ik weet het, het klinkt wat beroerd omdat ik nog niet zoals jij kan praten. Dus sorry dat ik weer huil. Maar mama, mag ik nog wat drinken? Mijn keel is droog, mijn maag is leeg, en nu we hier toch zijn… mag ik dan gelijk een slokje? Je melk smaakt zo heerlijk, en het is zo warm en vertrouwd.

Dank je mam, dat doet me goed. Ik had echt heel erg dorst. Je vinger over mijn wang is trouwens zalig. En wat lach je mooi. Er is niks waar ik gelukkiger van wordt dan jouw lach, jouw aanwezigheid. Ik doe even mijn ogen dicht, oké? Leg me niet gelijk weg, ik vind het erg fijn om hier even weg te dommelen. Man, wat is dit goed. Mag ik hier niet een uurtje of wat liggen? We liggen toch fijn nu?

Mijn buik doet zo’n pijn

Hey, wat is dat?! Màm! Voel eens! Mam? Mijn buik doet pijn. Allemachtig, mijn buik doet pijn. Wat is er aan de hand? Help me alsjeblieft even, want ik weet niet wat er gebeurt! Ik heb nog nooit zoiets gevoeld als dit.

Dank je wel dat je mijn buikje aait. Het is al laat, iedereen slaapt. Ik ben blij dat je er voor me bent. Ik zou niet weten wat ik zonder je moest mama. Mijn buik doet al wat minder pijn, en als je me zo streelt… ik ben best moe. Misschien doe ik toch nog eventjes mijn ogen dicht, hou je me alsjeblieft nog even vast?

Mag ik nòg een knuffel?

Fieuw, mama, dit geloof je niet! Ik ben een beetje bang! Ik schrok net wakker en wist even totaal niet waar ik was. Het was helemaal donker, en weer een beetje koud. Ik weet het, je bent moe. Maar ik miste je echt, mag ik weer even bij je zijn?

Mama, ik zie dat je moe bent. Ik zie dat er tranen in je ogen staan en dat ze over je wangen lopen. Ik voel soms een traan op mijn hoofd als je me zachtjes wiegt. Het spijt me mama, maar ik voel me echt heel raar in deze wereld. Ik mis thuis, ik mis zo dichtbij je zijn.

Ik voel hoe er tranen op mijn hoofd vallen als je me zachtjes wiegt. Je zingt een liedje voor me, dat ik weer mag gaan slapen. Je veegt de tranen weg met een hand. Dat voelt goed trouwens, zou je me nog eens willen aaien?

Ik dommel weg op je borst. Je voelt zo fijn, zo zacht, zo vertrouwd. Er is nergens waar ik beter slapen kan dan hier. Mijn beentjes zijn opgetrokken, net als vroeger, toen ik nog bij je woonde. Ik hoor je hart weer kloppen, en ik beweeg mee op je ademhaling.

>> Lees ook: Het vierde trimester – leven met een pasgeboren baby <<

Straks leer ik het wel

Mama, je bent de beste plek om te zijn. Ik ben zo blij dat ik telkens weer bij je mag komen. Ik vind het ook vervelend dat ik het niet gewoon vragen kan, maar ik ben heel blij dat je luistert als ik roep.

Straks kan ik er voor jou zijn. Of voor mijn broertjes of zusjes, of vriendjes op school. Je leert me als de beste hoe je goed voor iemand kan zorgen. Je leert me dat je luistert, zelfs als ik het niet vragen kan. Je leert me dat ik veilig ben, zelfs als ik me niet zo voel. Je leert me dat je van me houdt, zelfs als je heel erg moe bent.

En mama, ik hou van jou.

>> Lees ook: Dingen die je wel kan doen met een slapende baby in je armen <<

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > De gratis minicursus over Doorslapen: de basis van het doorslapen en hoe je je kindje kan helpen.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

35 reacties

Dit vind je misschien ook interessant

35 reacties

Esmée 2 januari 2018 - 07:47

Ik reageer nooit op op columns en artikelen op Internet. Maar ik moest nu even zeggen hoe práchtig deze is en zo eerlijk en vol liefde geschreven!
Dank je! Dat geeft deze vermoeide moeder weer kracht.
!

Reply
Lin 4 januari 2018 - 20:22

Wauw, wat onzettend mooi! Ontroerend en o zo waar. Mijn complimenten voor de onwijs mooie woorden!

Loefs n trotse moeder van twee heerlijke boys

Reply
Mildred 5 januari 2018 - 07:52

Dank je wel!
Liefs, Mildred

Reply
Aurora 27 april 2021 - 23:29

Ik ben helemaal niet van het reageren, maar deze stukjes vond ik zo mooi en ontroerend. Ik heb nooit veel moeite gehad met zijn nachtelijke capriolen, maar als ik deze stukjes destijds had gelezen, dan had ik wellicht nog meer geprobeerd om alles uit die momentjes te halen. Mijn kleintje is al weer 2,5 jaar ‘oud’ inmiddels, maar gelukkig kunnen we nog steeds zo lekker kroelen als vroeger. Dank je wel voor je tere, herkenbare en openhartige artikeltjes.

Reply
Debby 4 januari 2018 - 22:39

Wauw, wat prachtig en herkenbaar geschreven. En wat een fijn steuntje in de rug voor de mama’s die hun baby’s niet willen laten huilen.
Met een tevreden baby op mijn borst, ben ik je dankbaar voor deze column :)!

Reply
Mildred 5 januari 2018 - 07:52

Fijn! Lekker samen knuffelen!
Liefs Mildred

Reply
Anne 7 januari 2018 - 08:18

Wauw wat mooi geschreven en zo ontzettend kloppend. Ik moet er gewoon van huilen. <3

Reply
Mildred 7 januari 2018 - 19:10

Aww ❤️

Reply
Ess 7 januari 2018 - 23:52

Lieve Mildred wat ben ik blij dat ik dit heb gelezen. Zo fijn. Mijn moederhart smelt.

Liefs,

een mama van een dochter van 5 en een zoon die over 8 weken geboren gaat worden.

Reply
Mildred 10 januari 2018 - 11:41

Spannend! Weer heerlijk genieten van die baby-knuffels ;).

Liefs, Mildred

Reply
Marieke 1 december 2020 - 16:08

Hoii WauWw ik kwam deze net tegen, ongelofelijk mooi geschreven fantastisch bekeken vanuit de kleintjes hun oogpunt. Nu voel ik mij sterker in mijn overtuiging dat mijn Tuur dicht bij mij moet zijn, dat ik hem zoveel mogelijk meteen neem als hij huilt en dat hij jawel bij mij mag slapen als hij een moeilijk nachtje heeft. Zalig! Bedankt! Ik poste hem op Instagram omdat deze echt gelezen moet worden! Ik tagde je! Veel liefs Marieke

Reply
Annemie 13 januari 2018 - 23:21

Wat een prachtige tekst!
Gelezen met veel liefde, een baby op de buik en een traan op mijn wangen.

Reply
Mildred 14 januari 2018 - 12:48

Lekker knuffelen en samen zijn!

Reply
Mel 15 januari 2018 - 10:25

Wat een prachtige tekst, zo herkenbaar en waar! Het raakt me echt en had deze woorden echt even nodig! ❤

Reply
Adisti 17 januari 2018 - 22:38

Hi Mildred, wat mooi!
Ik ben zelf moeder van twee prachtige kindjes en werkend met aanstaande moeders en daarna. Wat een begrip voor mama en baby!
Dankjewel!
Lieve groet,
Adisti

Reply
Conja 18 januari 2018 - 18:29

Wow, dat raakte me tot tranen toe! Het besef dat mijn baby mij zo nodig heeft en het zo fijn vindt bij me, en dat het soms is met tranen op mijn wangen: ja, dat is de realiteit. Heel mooi verwoord.

Reply
Nathalie 19 januari 2018 - 04:39

Onze kleine man, 7 weken, werd wakker om 3u30 en heeft lekker gedronken. Nu is het 5u30 en ligt hij vrolijk op mij. Wat ben ik moe maar vooral… wat zie ik hem toch graag! Supermooi tekstje ❤

Reply
Sammy 19 januari 2018 - 16:40

Heel mooi verwoord en zo herkenbaar.
Kreeg er een brok van in me keel <3
Xxx….
Moeder van een meid van 7 weekjes oud❤

Reply
Jeanet 20 januari 2018 - 05:44

Wauw ! Prachtig !!!

Reply
Ikke 21 januari 2018 - 06:51

Wauw in een woord GEWELDIG!! Mijn zoontje is nu bijna 3 en laat me nu nog niet alleen ☹️ altijd bij hem geweest en zo herkenbaar.. Brok in m’n keel ?

Reply
Roos 21 februari 2018 - 22:34

Zelfs na 3 keer lezen rollen de tranen over mijn wangen. Prachtig geschreven! En zo veel liefde voor dat mini mensje dat bij me ligt! Ze is het allemaal waard! <3

Reply
Éowyn 9 augustus 2018 - 21:45

Zo mooi, ik lees het terwijl mijn kleine meisje op mijn borst ligt te slapen.
Ze voelde zich ook rot in de chicco next to mee, ook al streelde ik daar haar gezichtje en lag ik pal naast der. Op mijn borst, daar waar ze mijn hart hoort kloppen daar wil ze slapen, nergens anders…. Ik ben doodmoe maar blijf toch naar der kijken, googel nog even op baby wil alleen op borst slapen, gewoon om te checken of het wel veilig is en toen kwam ik dit tegen… Thanks!

Reply
Ilse 18 augustus 2018 - 07:19

Kippenvel…❤️

Reply
Lisette 27 september 2018 - 17:14

Prachtig geschreven, tranen rollen over mijn wangen.
Ik heb een dochter van 4 weken en het is soms best pittig maar deze tekst is weer een beetje extra support voor de gebroken nachten. En heel fijn om het weer even vanuit de kant van het kindje te beleven. Het is zwaar, maar het mooiste wat er is! Dank je

Reply
Marja 24 januari 2019 - 11:44

Wat lief en ontroerend, met een lach en een traan!. Want wat heb je toch een kleine boef als die denkt “nu we hier toch zo liggen”
Op de momenten dat je het zelf zwaar hebt is het heel motiverend om je te verplaatsen in je babytje, en dit stukje doet precies dat. Laatst zat ik hongerig en dorstig op de bank, met mn slapende baby op me, en tsja of het is vervelend voor mij dat ik even moet wachten of het is vervelend voor hem dat hij daardoor wakker wordt. Dus tsja, ik had de lunch maar uitgesteld.

Reply
Annemarie 1 februari 2019 - 21:49

Prachtig en ontroerend, dikke tranen…

Reply
Marleen 11 april 2019 - 23:31

Een traan op mijn wang en een baby meisje aan mijn borst…

Reply
Marja 14 april 2019 - 06:12

Hendrik. Je hebt helemaal gelijk. En toch ook helemaal ongelijk. Zoals je weet worden blogs geschreven vanuit een persoonlijk perspectief, en zijn ze niet bedoeld om inclusief te zijn voor iedereen. Als je goed rondleest, kom je er vanzelf achter dat alle nachten de schrijver wel degelijk in haar eentje was. Papa was verhuisd naar de logeerkamer.
Dat is niet hoe mijn nachten eruit zagen en zien, en blijkbaar ook niet die van jou
Maar vanwaar die boosheid en verongelijkheid?

Een ander puntisdatt mij opviel in het algemeen, alle blogs en site zijn eigenlijk altijd door en voor moeders. Maar daar kunnen alleen vaders zelf verandering in brengen. Dus Hendrik, begin een leuke site van en voor vaders. En mocht je interessehebbenz mijn man doet mee aan Vaders in Beeld, een wetenschappelijk onderzoek naar vaderschap. Misschien ook voor jouw interresant om je aan te melden.

Reply
Michelle 19 juni 2019 - 07:52

Ik lees dit met tranen in mijn ogen, zo mooi! Dit geeft mij weer de energie om door te gaan. Dankjewel ?

Reply
ATB 12 augustus 2020 - 14:22

Wauw, wauw, wauw! Ik ben via google op jouw site terecht gekomen en na het lezen van o.a. deze prachtige post wil ik toch even reageren. Ontzettend mooi geschreven, tranen in mijn ogen. Ik ben ontroerd!!!. De herkenning die ik tijdens het lezen van alle blogs en informatie vind is echt ontzettend helpend, geeft kracht en helpt me om mijn gevoel en de natuur te volgen. Op dagen dat ik erg moe ben (doordat mijn lieve tweeling van 9maanden mij snachts veel nodig had) is het lastig om reacties/meningen van anderen niet zo binnen te laten komen. Ik heb deze website toegevoegd aan het startscherm van mijn mobiel zodat het altijd binnen handbereik is, op goede en mindere dagen. Dank voor het delen, de informatie en de geweldige manier van schrijven/ uitleggen. Deze moeder kan er weer tegenaan.???

Reply
Daphne 14 juni 2020 - 20:25

Echt heel mooi! Het komt echt binnen, ik heb het met tranen zitten lezen. Echt wauw ?

Reply
Stina 28 juli 2020 - 23:49

This is amazing Mildred! I read your translated version of this beautiful poem on the Evolutionary Parenting website and have been obsessed ever since! I would love to have this framed on my wall! Any way I could purchase an English version printed or in pdf? LOVE IT! You’re amazing!

Reply
Mildred 7 augustus 2020 - 18:22

Thank you Stina! You can copy and paste it to hang it on your wall :D!

Reply
Annieke 6 november 2020 - 16:54

Wauw.. heel mooi!! Heel herkenbaar ook. Kreeg er tranen van in mijn ogen. Dit zet je weer even extra aan het denken over hoe waardevol je bent als ouder voor je kind en hoe je je kind kan helpen.

Reply
Karen 16 december 2020 - 22:10

Een hele mooie en toch ook wel ontroerende tekst.
Ik heb net mijn meisje haar nacht voeding gegeven en gewoon even een kwartiertje naar haar zitten staren hoe vredig ze sliep in mijn armen denkend aan deze tekst. Het ontroerd me…..

Reply

Laat een reactie achter