Een droomvoeding is, kortgezegd, een voeding die je geeft als je kindje slaapt. Maar heeft dat zin? En zo ja, hoe doe je dat? De voor- en nadelen op een rijtje, en natuurlijk een uitleg: wat is een droomvoeding nou precies.

Wat is een droomvoeding?

Een droomvoeding is een voeding die je geeft terwijl je kindje slaapt. Vaak wordt hij gegeven tussen 10 en 11 uur, als je als ouder naar bed gaat.

Het idee is dat je je kindje nog even wat te drinken geeft, zodat je zeker weet dat ze de komende uren niet wakker wordt van de honger.

Je maakt je kindje voor deze voeding niet wakker: je legt je slapende kindje aan de borst of aan de fles. Daarna leg je je kindje terug in bed en ga je zelf slapen.

Heeft een droomvoeding zin?

Of een droomvoeding werkt voor jou en je gezin, is erg persoonlijk. In sommige gezinnen zorgt een droomvoeding er inderdaad voor dat een kindje daarna weer een stukje langer slaapt.

Er zijn echter evenveel gezinnen waarbij een droomvoeding ervoor zorgt dat de nachten minder goed gaan. Zoals helaas met alles, is ook dit geen ‘one-size-fits-all’-oplossing, maar kom je er alleen achter of het werkt door het te proberen.

Er zijn namelijk voor- en nadelen aan een droomvoeding.

Nadelen van een droomvoeding

  • Als je je kindje op een verkeerd punt in zijn slaapcyclus voedt, kan hij gedesoriënteerd wakker worden en de rest van de nacht juist moeizamer slapen.
  • Baby’s worden om honderden redenen wakker en voeding is slechts één van die opties. Het kan dus zijn dat dat helemaal niet de reden/het probleem is.
  • Het is een natuurlijk slaappatroon om het eerste deel van de nacht diep te slapen, en daarna even wakker te zijn voor je het tweede deel in gaat. Als je hoopt op een langere ruk en je kindje is alsnog met een uur wakker, heb je voor niks de voeding gegeven.
  • Een kindje is soms te slaperig om een goede voeding te drinken. In dat geval kan je proberen je kindje een klein beetje wakker te maken, zodat hij goed drinkt en daarna weer in een diepere slaap valt.

Voordelen van een droomvoeding

Droomvoedingen worden natuurlijk niet voor niks vaak als optie gegeven, dus er zijn ook voordelen aan.

  • Als je kindje een goede voeding heeft gedronken en alsnog met een uurtje of twee wakker wordt, heeft hij vermoedelijk geen honger (geldt pas vanaf 12 maanden!). Je kan dan op andere manieren troosten voor je overgaat naar een voeding
  • Als je kindje inderdaad wakker wordt van de honger nadat jij net bent gaan liggen, is het heel fijn om alvast een voeding te hebben gegeven. Dan heb je die alvast gegeven en zal je kindje inderdaad wat langer slapen.

Dus… wel of niet doen?

Het is belangrijk te beseffen dat je kindje zeker de eerste anderhalf jaar wakker wordt om allerlei redenen, en honger of dorst is er slechts één van. Je kan prima een droomvoeding proberen, maar het is zelden de oplossing.

Als je zelf te weinig aan je slaap en rust komt, kan je beter tegelijk met je kindje ’s avonds in bed kruipen. Ik weet dat dat heel suf klinkt, maar het is maar een korte periode dat je je energie zo hard nodig hebt om een ander mens te laten (op)groeien.

Vermoed je echter dat je kindje inderdaad om 12 uur ’s nachts overeind zit van de honger terwijl jij net slaapt? Dan is een droomvoeding een fijne manier dat eerste stukje van de nacht te verlengen.

Je kan het een aantal dagen proberen en dan de balans opmaken of het jullie gezin wel of niet meer slaap oplevert. En werkt het niet? Dan is dat dus ook volkomen normaal. Je kan het altijd na een tijdje weer proberen of het helpt.

Meer weten?

Wil je weten waarom je kindje in dat eerste deel van de nacht zo lekker slaapt, en gaat feesten zodra jij je kussen raakt? Dan heb je waarschijnlijk wat aan deze twee artikelen:

> Waarom je kindje middenin de nacht twee uur wakker is

> Waarom je kindje het tweede deel van de nacht zo onrustig slaapt