Je hebt het vast al eens gehoord: ‘je moet je kindje leren slapen.’ Daarna volgen er een aantal mogelijkheden om je kindje dat ’te leren’. Al deze methodes hebben één ding gelijk: je reageert weinig tot niet op de signalen die hij geeft. Maar leert je kindje daar echt slapen van?

Er zijn talloze manieren om je kindje te leren slapen, als je blogs, boeken en coaches mag geloven. Bij sommige methodes mag je aan het bed zitten, maar geen oogcontact maken en optillen, andere methodes zeggen dat je om 19:00 de kamer uit moet lopen en pas de volgende morgen weer naar binnen mag.

Er wordt gezegd dat een kindje leert zichzelf te kalmeren. Als hij dan eindelijk stil is, dan zou hij dat hebben geleerd. Maar klopt dat wel?

Omdat het antwoord hierop gecompliceerd is, ga ik dieper in op deze vragen in deze podcast. Ik leg je uit wat het effect is van deze vormen van slaaptraining of slaapcoaching op een jong kindje. Het zal je waarschijnlijk verbazen, want ‘leren slapen’ is niet aan de orde. Ze leren wél om stil te zijn, dat klopt.

Ik leg je uit hoe je kindje leert zichzelf te kalmeren, en wat ervoor nodig is om je kindje dat zo goed mogelijk te leren.

 

Daarnaast leg ik uit wat belangrijke onderzoeken zeggen over deze vormen van slaapcoaching: klopt het dat kindjes die een vorm van slaapcoaching achter de rug hebben beter slapen?

Na deze podcast begrijp je precies hoe het leren slapen en slaapcoaching werkt.

Je luistert de podcast eenvoudig hier: