Waarom wordt mijn kindje zó druk rond bedtijd?

Waarom wordt mijn kindje zó druk rond bedtijd?

Wil jij rustig aan bedtijd beginnen, wordt je kindje volledig gestoord! Springen, hysterisch lachen, gillen en rennen: alles behalve bedtijd. Het kan ervoor zorgen dat je enorm onzeker wordt: waarom wordt je kindje zo druk en hóé krijg je hem nog in slaap?

Een kindje dat superdruk gaat doen rond bedtijd? Google lijkt er maar één antwoord op te hebben: je kindje is oververmoeid.

Deze misvatting zorgt voor veel strijd en onzekerheid rond bedtijd. Daarom leg ik je deze week waarom je kindje niet oververmoeid is, en hoe je hem kan helpen lekker te gaan slapen. Met een glimlach op jullie gezicht, beloofd.

Normaal biologisch proces

In onze hersenen zit de pijnappelklier. Dit kleine kliertje is erg belangrijk voor je biologische ritme. Het maakt onder andere hormonen aan om wakker te blijven, zodat je niet overal en nergens in slaap valt.

Daarnaast maakt het melatonine aan. Als het daglicht afneemt, neemt de melatonine toe. Een daling in (dag)licht en temperatuur zorgt ervoor dat je lijf dat hormoon kan gaan aanmaken.

Maar… op het moment dat je moe wordt en melatonine aanmaakt, zitten die wakkerhormonen nog in je lijf. En je lichaam heeft daar iets handigs op gevonden: al die wakkerhormonen worden er nog in één keer uitgegooid.

Gek doen en gillen

Vlak voor bedtijd gaan kindjes dan ook volkomen gek doen. Rennen, springen, de slappe lach: alles wat maar werkt om die laatste stoot energie eruit te krijgen.

Hier hebben we een periode gehad dat drie kinderen gillend en stoeiend over de zolder heen en weer renden, om na tien minuten als een blok in slaap te vallen in bed.

Als jij je kindje dan in bed drukt…

Als je kindje midden in een complete ontploffing van energie zit, heeft het absoluut geen zin om hem in bed te dwingen. Ze zitten barstenvol energie die er gewoon uit moet, voordat ze de rust hebben om lekker te gaan slapen.

Geen wonder dat een kindje de strijd aangaat als je hem dan persé wil laten slapen, omdat je bang bent dat hij anders oververmoeid is.

Hoe kan je je kindje helpen te gaan slapen

De snelste en leukste manier om je kindje te helpen om goed te gaan slapen is… door mee te doen. Het is een prachtige manier om even samen nog te stoeien en te verbinden, voordat je kindje gaat slapen. Door te stoeien en samen te lachen, help je je kindje om…

  • Prikkels te verwerken
  • Terug te komen in zijn lijfje
  • Optimaal te ontspannen
  • De laatste dwarse hormonen eruit te gooien
  • Te verbinden met jou
  • Lekker te slapen

De slaapkamer moet een fijne plek zijn waar je kindje graag tijd doorbrengt. Door te stoeien en gek te doen bereik je dat.

Maar… wanneer is mijn kindje dan oververmoeid?

Een oververmoeid kindje is heel hard aan het huilen, heeft driftbuien en kan eigenlijk helemaal niks meer erbij te hebben.

Je kan dan je kindje bij je nemen in een kamer waarin het donker is, en samen knuffelen, voeden en tot rust komen. Na een minuut of vijftien á twintig zal het lijfje weer tot rust zijn gekomen en kan de melatonine weer goed oplopen. Daarna kan hij lekker gaan slapen.


Je las een blog van Mildred - de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > Het gratis e-book over slapen: zes redenen waarom het niet lukt. Dit e-book legt de achterliggende redenen uit waarom slapen soms moeilijk is. Zo leer je je kindje beter begrijpen.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

Ontdek de 6 redenen waarom jouw kindje niet goed slaapt

> Voel je je onzeker als je kindje 's nachts nog wakker wordt?

> Vraag je je af waarom hij niet alleen in slaap kan vallen?

> Denk je dat hij niet wil slapen als het niet lukt?

In dit e-book deel ik de zes meest voorkomende redenen waarom slapen niet lukt. 


Slapen, Vraag van de Week

Een familiebed – wat is het en wat zijn de voordelen?

Als je kleine kinderen hebt, is slaap een belangrijk onderdeel van verhitte Lees meer >>>

Een familiebed – wat is het en wat zijn de voordelen?

Positief Opvoeden, Slapen, Vraag van de Week

Waarom een baby niet kan manipuleren

“Als mijn baby huilt, geef ik hem zeker geen aandacht!”, vertelde ze Lees meer >>>

Waarom een baby niet kan manipuleren

Slapen, Vraag van de Week

Slapen is geen aangeleerde vaardigheid

Slapen moet je kindje leren… of niet? Het is een veelgehoord misverstand Lees meer >>>

Slapen is geen aangeleerde vaardigheid
>