Nachtvoedingen: ze horen erbij. Zeker het eerste jaar, maar ook daarna zijn ze nog belangrijk en nodig. Als de herfst komt, kan je het behoorlijk koud krijgen tijdens het voeden in de nacht. Daarom hier tips hoe je warm blijft bij het voeden en samen slapen met je kindje.

Koud, kouder, koudst

Nu we de herfst in zijn en naar de winter toegaan, wordt het ´s nachts steeds kouder. Waar je eerder een dikker dekbed zou pakken, heb je nu een klein kindje vlakbij je liggen. Dat betekent dat je mag voldoen aan de regels voor veilig samen slapen. die heb ik hier beschreven.

Eén van de regels is om zonder dekbed te slapen. Daar kan je kindje namelijk onder raken. Je bed maak je op tot de heup, en daarboven is het vooral… koud.

Kies voor gemak

Eén van de fijnste dingen die je kan doen, is kiezen voor laagjes. Je kindje zal ’s nachts mogelijk nog drinken, dus het is belangrijk dat je kleding hebt die aan de voorkant makkelijk open kan, zonder dat je je half hoeft uit te kleden.

Tips van andere moeders waren:

  • een opengeknipte sweater
  • een shirt met een deel van de voorkant eruit geknipt
  • pyjama’s die aan de voorkant knoopjes hebben
  • dikke, openvallende vesten
  • een badjas aan over de normale voedingskleding

Wol = fijn

Eén van de fijnste en warmste stoffen om te gebruiken is wol. Het is een stof die de temperatuur reguleert. In de winter betekent dat: lekker warm houdt. In de zomer is het juist verkoelend.

Door te werken met verschillende laagjes, werkt het ook nog eens isolerend. Het maakt daarbij niet veel uit wat voor wol je kiest: een dun vest, een shirt, een dikke gebreid vest. Juist door de laagjes maak je het extra warm.

Concreet: hoe ziet dat eruit?

De onderste laag: Een voedingstop of bh die je makkelijk open klikt.

De laag eroverheen: een shirt die ervoor zorgt dat je buik ten alle tijde bedekt blijft

Volgende laag: een dun (wollen) vest

Volgende laag: een dikkere, flanellen pyjama die open kan aan de voorkant

Volgende laag: een oversized vest

Volgende laag (hello, koukleum): een badjas.

Slaap je samen?

Als je samen slaapt is het belangrijk touwtjes, koordjes en ceinturen weg te houden bij je kindje. Die kunnen anders verstrikt raken om je kleintje, met alle gevolgen van dien. Kijk ook uit met losse knoopjes en onderdelen die mogelijk los kunnen raken.

Moet je uit bed?

Moet je uit bed voor een voeding? Leg dan naast je bed een dikke badjas en fijne sloffen klaar. Zo voorkom je dat het te koud wordt. Gebruik eventueel een elektrische deken in je eigen bed, zodat je niet elke paar uur in een ijskoud bed stapt ’s nachts. Let er wel op dat je je kindje niet bij je in bed neemt als deze aanstaat.

Dat kan ook voor je kindje heel fijn zijn: maak gebruik van een warme kruik die je in zijn bedje legt terwijl je voedt, zodat ook hij niet zo’n koude landing heeft. Vaak slapen ze dan veel gemakkelijker verder na een voeding.

Er zijn fijne, elektrische kruiken die de hele nacht warm blijven en even in het babybedje kunnen liggen.

Fijne nacht

Ik hoop dat de tips je helpen om warm te blijven. Zelf ben ik een regelrechte koukleum en werd ook bijna niet warm ’s nachts. Samen slapen hielp me om warm te blijven en niet iedere keer uit bed te hoeven. Daarbij droeg ik evengoed alle laagjes over elkaar heen, want op de winternachten was het soms bar koud.

Maar hoe groot de verleiding ook is: trek niet een dekbed over jou en je kindje heen. De warme kan voor je kindje teveel zijn om af te voeren.

 

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.