Als je kindje ’s nachts even woelt, slaapt hij weer verder als hij jouw lichaamswarmte voelt. En overdag tasten zijn handjes in zijn slaap rond om jouw hand vast te pakken. Heel lief, maar het kan na een tijdje ook frustrerend zijn. Gelukkig kan je je kindje helpen om te wennen aan een knuffeltje, zodat hij die kan vastpakken in zijn slaap, in plaats van jouw hand.

Hoe fijn het ook is om samen te slapen met je kindje en om hem vast te houden, soms wil je even wegsluipen en heb je een momentje voor jezelf nodig. Het kan dan heel fijn zijn om je kindje te leren om met een knuffeltje te slapen in plaats van met jouw hand, haar of hele lichaam.

In deze video leg ik je uit hoe je dat kan introduceren. Liever lezen? Onder video staan de stappen kort uitgelegd.

1. Kies een knuffel uit… voor jezelf

De eerste stap is een fijne knuffel uitzoeken. Niet voor je kindje, maar voor jezelf! Het knuffeltje neem je overal mee naar toe, hou je vast, knuffel je als je eet, slaapt en voedt. Kortom: het wordt jouw maatje, niet die van je kindje. Draag hem bij je, betrek hem bij je dagelijkse bezigheden en hou hem erbij als je bijvoorbeeld je kindje voedt of samen gaat slapen

2. Laat je kindje zo nu en dan zorgen voor de knuffel

Als je kindje aan de knuffel en zijn aanwezigheid gewend is, zal hij het knuffeltje aan jou koppelen. Waar knuffel is, daar ben jij met je warmte en liefde voor je kindje. Je draagt knuffel een periode over aan je kindje. Laat je kindje met knuffel spelen, wennen en samen in slaap vallen. Knuffel wordt nu van jullie samen, zodat je kindje het knuffeltje nog steeds met jouw liefde en nabijheid associeert.

3. Draag knuffel over en geef hem mee

Als jij en je kindje een week of twee onderweg zijn met jullie knuffel, geef je knuffel mee aan je kindje. Laat je kindje zorgen voor knuffel als jij er niet bent, bijvoorbeeld omdat je moet werken, douchen of even de deur uit moet. Kindjes vinden dat vaak spannend – en dat is helemaal prima – en het zorgen voor en knuffelen met de knuffel kan je kindje helpen om hier beter mee om te gaan.

4. Ga knuffel in bed leggen

Deze stap kan ook tegelijk met stap 2 en/of 3 Als je kindje en jij samen helemaal weg zijn van knuffel, ga je ook bedtijd oefenen met knuffel. Laat knuffel lekker liggen, en kijk hoe je kindje bedtijd met knuffel gaat doen. Knuffel is nu iets dat je kindje koppelt aan jou én aan slapen. Door knuffel samen in bed te gaan leggen, zal je zien wat je kindje fijn vindt rond bedtijd. Daarnaast kan je kindje er vervolgens bij gaan liggen. Vind je kindje het niet fijn om alleen in slaap te vallen zonder jou? Dan blijf jij weer bij je kindje liggen, en je kindje bij knuffel.

Je doel

Het doel van knuffel is een fijne slaapassociatie creëren. En een fijne slaapassociatie is doorgaans weer aan jou als moeder gekoppeld. Hoe meer jij ‘gehecht’ bent aan knuffel, hoe makkelijker het voor je kindje is om ook aan knuffel te hechten. Knuffel kan daarmee een fijne overbrugging worden bij nieuwe, spannende ervaringen, maar ook op termijn bij alleen slapen.

Let op!

Als je kindje in slaap valt, is het belangrijk wel in de gaten te houden dat je kindje niet tegen de knuffel aan kan komen te liggen. Er bestaat een risico op rebreathing als je kindje tegen een zacht kussen of knuffeltje in slaap valt. Zorg er daarom altijd voor dat je toezicht houdt als je kindje onder de 12 á 18 maanden is, tenzij je een hard knuffeltje hebt dat de ademhaling niet kan belemmeren.