Op het moment van schrijven ligt mijn drie weken oude zoontje in mijn armen te slapen. Zijn bedje bestaat overdag uit lava en hij verkiest de kinderwagen of mijn armen om zijn slaapjes te doen. Het is soms ronduit frustrerend de tijd voorbij te zien gaan zonder iets te kunnen doen. Maar je kan eigenlijk bèst een hoop doen, Daarom een lijst van dingen die prima gaan met een baby in je armen.

Als moeder van een pasgeborene staat je leven een tijdje stil. Geen wonder: je lichaam en geest zijn nog herstellende (wees een beetje lief voor jezelf!) en je baby moet wennen aan een leven buiten de baarmoeder. Vaak zal je kleintje willen wennen aan dit leven dichtbij jou, veilig in je armen. Een draagdoek is hiervoor een goede oplossing, maar er zullen ook veel momenten komen dat je eindigt met een slapende baby op één arm – en dat je zo blij bent dat hij even slaapt, dat je liever niet de gok waagt om hem nog te verplaatsen.

Eén van de meest frustrerende dingen kan dan zijn dat je helemaal niks kan doen, Geen was opvouwen, niet koken, niet schoonmaken of een vaatwasser uitruimen. Maar het goede nieuws is: je kan ook een heleboel wel doen terwijl je baby in je armen slaapt (of terwijl je met een peuter tegen je aan gekropen in bed ligt ;) ). Iets leuks doen met je tijd is vele malen beter voor je geestelijke gezondheid, dan je gaan frustreren over alles wat niet lukt. Daarom een lijst van dingen die je wel kan doen terwijl je baby in je armen slaapt!

Ontspanning

Als al je tijd opgaat aan je baby, kan het voelen alsof je geen tijd hebt voor ontspanning. Maar al die uren met een slapende baby in je armen kan je ook even ontspannen!

 • Youtube video’s kijken – er worden nog steeds hele mooie clips gemaakt! Of wat dacht je van de vele korte films die erop staan?
 • Mediteren. Zo staan er op Youtube vele gesproken meditaties, maar je kan natuurlijk ook prima zelf mediteren. Adem in, adem uit. Liever wat hulp? Dan kan je deze mooie app proberen: Meditation Moments
 • Bidden
 • Een boek lezen – op je telefoon of gewoon zo’n papieren ding. En anders is een luisterboek ook een goede optie!
 • Netflixen – eindelijk weer een serie kijken!
 • Je baby knuffelen. Hij is eindelijk een keer stil en schattig, dus waarom niet dat kleine ontspannen lijfje knuffelen?
 • Schrijven – niks kan je malende gedachten beter onder controle krijgen dan ze eens uitschrijven. Hulp nodig? Er zijn zat sites die je elke dag of week een vraag toesturen om eens goed over na te denken. Zo kan je bijvoorbeeld aanmelden op de nieuwsbrief van Vertellis: elke vrijdag een leuke vraag over de mail om eens over na te denken en te schrijven.
 • Slapen! Duh…

Leren

Je kan je tijd ook gebruiken om nieuwe dingen te leren. Natuurlijk geen actieve dingen, maar er is heus veel te leren als je stilzit. Hoe?

 • TED Talks! Is het niet geweldig dat die er zijn? Een schat aan mooie, vernieuwende, prachtige en interessante ideeën vanaf 5 minuten. Breidt je algemene kennis uit, verdiep je in economische vraagstukken of leer de meest vernieuwende dingen over het kinderbrein. Allemaal te vinden op www.ted.com – en vaak ook nog ondertiteld.
 • Lees je bij op je vakgebied of interessegebied. Afhankelijk van wat dat is, kan je online natuurlijk heel veel: webinars volgen, e-books downloaden of de meest recente publicaties van onderzoeken vinden. Of lees een tijdschrift uit je vakgebied, vaak zijn die er ook. Zo blijf je helemaal bij.
 • Leer een taal! Bibliotheken bieden vaak (gratis) online cursussen aan, maar er zijn ook heel veel apps die je kunnen helpen. Bonjour, mon cherie!
 • Podcasts, vlogs, blogs, noem maar op. Kies je interessegebied, of vind een nieuwe hobby die je online leert. U kiest en leert.
 • Hij kan hier niet ontbreken: de online cursus Slaap Vanuit Verbinding! Leer in een maand tijd álles over slapen in de eerste vier jaar, en manieren om zo goed mogelijke nacht slaap te hebben. Deze cursus bereid je voor op alles rondom slaap.

Geld verdienen

Deze is wat lastiger, maar zeker nog mogelijk. Liggen of zittend met één hand kan je heus geld verdienen terwijl je baby lekker slaapt.

 • Online enquetes invullen. Google maar eens op ‘enquetes invullen geld verdienen’ en je ziet een hoop linkjes. Ik heb geen idee of je er inderdaad mee kan verdienen.
 • E-mails voor je werk beantwoorden. In Nederland zijn we bofkonten, want we hoeven niet aan het werk met twee weken, maar je mag natuurlijk altijd. En als zzp-er ontkom je er haast niet aan.
 • Je eigen bedrijfje beginnen – in ieder geval de planning. Is het je droom om ooit voor jezelf te starten? Snuffel eens door de site van de Kamer van Koophandel, lees je in, meld je aan op nieuwsbrieven en ga helemaal los met webinars, podcasts en meer. Nu heb je de tijd!
 • En zie ook het punt onder ‘leren’: lees je bij op je vakgebied.

Nuttige dingen

Hierboven staan natuurlijk al een hoop nuttige dingen, maar sommige dingen zijn niet echt ontspanning, niet echt leren en je kan er zeker geen geld mee verdienen. Ze zijn gewoon… nuttig!

 • Foto’s uitzoeken. Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar wij hebben duizenden foto’s op de camera, computer en telefoon die allemaal nog eens uitgezocht en afgedrukt moeten worden. En laat dat nou net een mooi klusje zijn om met één hand te doen.
 • Foto’s bewerken. Sorry, flauw. Maar als je niet helemaal tevreden bent met een foto, kan je ook vrij goed foto’s bewerken met één hand.
 • Rekeningen uitzoeken en betalen. Dat hoeft geen toelichting toch?
 • Veel leuker dan bovenstaande: je volgende vakantie uitzoeken!
 • Je e-mailbox sorteren, uitzoeken, beantwoorden en opschonen.
 • Overstappen van energieleverancier, met je internet- en tv-pakket of je mobiele telefoonabonnement oversluiten. Daar kan je vaak flink mee besparen.

Maar ik heb nog meer kinderen rondlopen!

Tja, het kan gebeuren dat het niet je eerste, maar tweede, derde of vierde kind is. Sommige dingen vallen dan misschien af, tenzij je schoolgaande kinderen hebt, of je peuter nog een middagslaap doet. Maar ook dan kan je nog leuke dingen doen! Afhankelijk van leeftijd en karakter kan je veel dingen samen met je oudere kind(eren) doen. Bijvoorbeeld:

 • Een film of serie kijken. Weliswaar niet de nieuwste romantische komedies of thrillers, maar kinderfilms zijn ook heel leuk!
 • Puzzelen! Op papier of zo’n ding met 100 stukjes. Of 250, of 500. Ligt een beetje aan de leeftijd ;).
 • Samen verven, kleuren, krijten, etc. Heuse knutselwerkjes lukken misschien niet, maar er blijft genoeg over.
 • Duplo, lego, een houten treinbaan: alles kan aan de eettafel. Kan je rustig blijven zitten en gezellig spelen.
 • Boekjes (voor)lezen.
 • Andere dingen die je kind leuk vindt om samen te doen.

Genieten van deze periode

Het kan heel pittig zijn, zo’n periode waarin je als hoofdkussen van je baby, dreumes of peuter fungeert. Grotere klussen blijven onherroepelijk liggen. Maar toch… deze periode gaat heel snel weer voorbij. Als je terugkijkt zal je niet denken: “had ik maar de badkamer een keertje vaker schoongemaakt.” Dikke kans dat het eerder zoiets is als: “had ik maar een keer vaker mijn baby vastgehouden en goed bekeken.”

Je hoeft niet van elke minuut te genieten. Dat kan niet eens, want deze periode is af en toe helemaal niet leuk. Maar probeer toch het positieve te zien van een periode waarin je zo geliefd en zo nodig bent als vandaag. Alle clichés zijn waar, ze groeien zo snel op. Ze vallen vanzelf alleen in slaap, ze hebben je vanzelf niet meer nodig. En tot die dag… laat maar los. Het komt vanzelf weer goed.

PS: Het is niet gezegd dat dingen snel gaan. Over deze post deed ik vijf dagen om te schrijven, terwijl mijn baby in mijn armen sliep. En een film kijken kan rustig ook een dag of drie duren. Maar toch, éven wat voor jezelf doen is heerlijk, toch?

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.