Hoe kan je dat slapen van je kindje nou verbeteren zonder slaaptraining? Eén van de dingen die hierin een groot verschil kan maken, is voldoende frisse buitenlucht, buiten spelen en buiten slapen. Hoe dat komt? Ik leg het je hier uit.

Wij mensen zijn gemaakt om buiten te zijn. We horen in de natuur, in de aarde met onze voeten en handen. Hoe zweverig het ook klinkt: het zorgt ervoor dat we kunnen aarden. Dat we uit ons hoofd kunnen komen. Onderzoek na onderzoek laat de positieve effecten van buiten zijn zien. Heb je een depressie, last van angst, worstel je met een burn out? Naar buiten gaan blijkt één van de beste medicijnen.

Voor jonge kinderen is dat niet anders: buitenzijn is haast een basisbehoefte om te kunnen groeien en ontwikkelen. Als je kindje de hele dag binnen is geweest, kan het zijn dat hij zijn energie niet voldoende kwijt kon.

Ontprikkelen

Buiten zijn zorgt ervoor dat het lichaam kan ontprikkelen. Dat betekent dat alle prikkels die binnen zijn gekomen, langzaam van je af kunnen glijden. Binnen zijn werkt vaak prikkelend vanwege de geluiden, de muren, de (mogelijke) rommel en de verplichtingen. Zodra je buiten komt, kan je dit loslaten.

Voor een kindje geldt dit ook. Door buiten te zijn kan je kindje tot rust komen en de prikkels en stimuli even achter zich laten. Eén van de meest fijne manieren om de dag af te sluiten, is door in de avond nog even een rondje buiten te wandelen.

Het biologische ritme helpen

Soms merk je dat een ritme ver te zoeken is. Dat is op zich geen enkel probleem, tenzij je merkt dat jij of je kleintje er moeite mee heeft. Het kan dan erg helpen om elke ochtend, zo vroeg als je kan, een uurtje naar buiten te gaan.

Door het blauwe licht in de ochtend, geef je het lichaam een seintje ‘de dag is begonnen’. Het helpt je kindje om zijn interne wekker goed te krijgen. Daarom is het ook één van de fijnste manieren om het ritme te resetten als de klok wordt verzet.

Vreemd genoeg zal je zien dat sommige kindjes nóg iets minder gaan slapen. Maar dat komt omdat ze op goede manier opladen van buiten zijn.

Hoe je aan die buitentijd komt

Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat je met een baby nou buiten kan doen. Een aantal kleine tips:

  • Wandelend in de draagzak
  • In de kinderwagen
  • Laten slapen in een buitenhuisje
  • Kruipend in zo’n fijne overall als van Ielm met een paar fijne playshoes-slofjes
  • In een zandbak
  • Boekjes lezen
  • Onder de paraplu een wandeling maken

Goed, wat let je nog? Lekker naar buiten! En denk dan ook nog even aan deze quote:

‘er is geen slecht weer… alleen slechte kleding’.

Hoewel ik je moet bekennen dat ik behoorlijk kan schelden op een regenbui als ik op de fiets zit. Ook in regenkleding :)

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.