Doorslapen: vanaf dat je baby geboren is, is het iets waar we als ouders wanhopig naar snakken. Er zijn talloze boeken geschreven over hoe je je kindje zo snel mogelijk kan leren doorslapen. Maar kán je je kindje wel leren doorslapen? Is dat eigenlijk wel goed? En wanneer kan een kindje daadwerkelijk doorslapen? In deze post 7 belangrijke feiten op een rijtje over doorslapen.
1. Doorslapen bestaat niet
Doorslapen bestaat eigenlijk niet. Wij als volwassenen slapen in korte blokjes van zo’n 70 á 110 minuten, jonge kinderen in blokjes van 40-50 minuten. Doorslapen is dus niet het ‘8 uur non stop slapen’, maar eerder het kunnen koppelen van al deze losse blokjes slaap. Wij als volwassenen worden na elk blokje even kort wakker, en als we geen onraad ruiken vallen we ongemerkt weer in slaap. Is er iets niet kloppend, zoals dat je deken op de vloer ligt? Dan is dit het moment dat je hem weer over je heen trekt en daarna weer verder slaapt. Deze korte momenten herinner je je de volgende dag niet meer.
2. Doorslapen is onnatuurlijk voor een jong kindje
Kinderen zijn gemaakt om regelmatig wakker te worden. Het voorkomt dat ze in een te diepe slaap wegzakken. In de eerste weken en maanden is het vele wakker worden juist een bescherming tegen wiegendood. Ook is het puur instinct dat een kindje telkens kort wakker wordt en de ouder signaleert. Zo weten ze zeker dat ze nog veilig zijn. Daarnaast heeft een kindje gedurende de hele 24 uur diverse kleine voedingen nodig, ook om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dus doorslapen? Liever niet te snel.
3. Doorslapen is geen aangeleerde vaardigheid
Heb je wel eens gehoord dat doorslapen aan te leren is? Dat klopt niet. Het doorslapen – het koppelen van die slaapcycli – is het resultaat van de ontwikkeling van het brein, het temperament van je kindje en de mate van veiligheid en co-regulatie die hij ervaart. Doorslapen is niet iets wat je je kindje kan leren.
Doorslapen is niet iets wat je kan afdwingen door je kindje te negeren. Doorslapen is niet iets wat je kan stimuleren door je kindje op een andere kamer te leggen. Doorslapen is niet iets wat je belemmert, elke keer als je reageert op je huilende kleintje. Doorslapen is simpelweg het slapen van langere blokken, en het is afhankelijk van meer dan of jij wel of niet reageert, voedt of kroelt.
4. Wel of niet doorslapen gaat in fases
Sommige periodes slapen kinderen makkelijker door dan in andere fases. In periodes van snelle ontwikkeling, slapen kinderen minder goed door en hebben ze vaker de hulp nodig van ouders rond het slapen. Ja, ook na het eerste jaar. Sterker nog: ook veel kinderen op de basisschool slapen weer niet door in drukkere periodes, en hebben de hulp nodig van de ouders om weer in slaap te vallen.
5. Je buurvrouw liegt over het slapen van haar kindje ;)
Echt: er zijn veel meer kindjes die niet doorslapen, ook als het voelt alsof jouw kindje de enige is die nog wakker wordt ’s nachts.
6. Je kindje heeft je oprecht nodig
Voor alle redenen waarom je kindje wakker wordt ’s nachts, ben jij écht nodig om weer in slaap te kunnen vallen. Jij bent namelijk zijn warmte, voeding, veiligheid en geborgenheid. Instinctief zoekt een kindje jouw nabijheid om te weten dat hij veilig is. Daarom vertellen zoveel ouders me ook: ‘Nu hij bij ons slaapt, slaapt hij opeens door. Alsof hij niet telkens meer ons hoeft te roepen, maar weet dat we dichtbij zijn’.
7. Je kindje heeft voor de meeste problemen jouw input nodig
Jonge kinderen worden wakker om talloze redenen, en de meesten kunnen ze helemaal niet zelf oplossen. Bijvoorbeeld:
- Honger
- Dorst
- Jeuk
- Angst
- Stress
- Moeten plassen
- Pijn ervaren
- Te warm hebben
- Te koud hebben
- Verkeerd liggen (kan een kindje pas wat aan doen als hij kan kruipen of rollen)
Het is niet jouw schuld (of jouw verdienste)
Hou op met jezelf de schuld geven van het niet doorslapen. En hou ook op met jezelf op de borst kloppen als je kindje het wél doet. Het is geen verdienste, je krijgt er geen medaille voor als jouw kindje dat wel doet.
Het is – andersom – ook geen falen van jou als je kindje dat niet doet.
Weet je dat ik wel eens met tweelingen werk, waarvan het ene kindje doorslaapt en het andere kindje elk uur de moeder signaleert?
Weet je dat er grootschalig onderzoek onder tweelingen is gedaan waarin dit wordt bevestigt: doorslapen is een mix van temperament, omstandigheden en genen?
Jouw kindje wordt niet wakker om jou te pesten.
Jij doet niks verkeerd als je kindje niet doorslaapt.
Natuurlijk sluit je achterliggende oorzaken uit, waar deze signalen op kunnen duiden:
🚩Slapen met de open mond
🚩Snurken
🚩Pauzes in de ademhaling
🚩Huilen van de pijn bij het wakker worden
🚩Zeer onrustige slaap
🚩Constant aan de borst willen slapen
Zoek hulp van een professional als je het niet vertrouwt.
Maar laat je kindje niet alleen huilen, in de hoop dat je daarmee een ‘vaardigheid leert’- want dat is dus echt marketing bullshit van slaapcoaches zonder kennis van slapen en de ontwikkeling van het kind.
Online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding
Wil je dolgraag meer leren over het slapen, zodat je niet elke keer bang bent dat je het verkeerd doet als je kindje ’s nachts wakker wordt? Of worstel je met de dutjes overdag en kan je wel wat handvatten gebruiken? In de online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding help ik je naar meer vertrouwen, rust én natuurlijk slaap. Binnen 4 weken ben jij de expert op het gebied van het slapen van jouw kindje en voel je je niet langer onzeker. Je weet ook precies wat je kan doen om je kindje te helpen beter te gaan slapen, zodat jullie allemaal aan de rust komen die je nodig hebt.
Meer weten? Je leest er alles over op deze pagina: Ga naar de online cursus >>>
Geef een reactie