Vechten tegen de slaap en verlatingsangst

Als je kindje vecht tegen de slaap rond bedtijd omdat hij bang is om alleen te zijn, werken 9 van de 10 oplossingen niet. Je kan dan van alles proberen, zonder het effect lijkt te hebben.


Je kindje vroeger of later in bed leggen, doet niks af aan zijn angst.
Je kindje zijn angst negeren, doet niks af aan zijn angst.
Je kindje belonen of straffen, zal hem hooguit ertoe zetten zijn angst weg te drukken.


Je kindje ‘slaaptraining’ laten ondergaan door bijvoorbeeld naast hem te gaan zitten en elke dag wat verder weg te schuiven, lost het probleem niet op.


Kinderen groeien razendsnel en hun hersenen ook. In die eerste drie jaar, zijn er fases waarin ze doodsbang zijn als jij bij ze weggaat. Die fases zijn vaak rond 4, 6, 9, 12, 15 en 18 maanden. En helaas, die fases zijn heel erg normaal.


Toch lees je vaak dat je juist rond die periodes je kindje ‘moet leren slapen’. Buiten dat die opmerking sowieso al onzinnig is (ze kunnen het al in de buik), is het ook nog eens schadelijk voor een jong kindje.

Je kleintje heeft je in die periodes juist extra hard nodig. Als je dan probeert af te dwingen dat je weg kan gaan bij je kindje op welke manier dan ook, leevrt dat vaak alleen maar meer stress en paniek op in zijn kinderlijfje.

Probeer in plaats daarvan voor jezelf eens uit te schrijven waar je kindje doorheen gaat.
Schrijf eens uit welke angst hij voelt als jij weggaat. De nacht is lang, donker en alleen. Vanuit biologisch perspectief ook nog eens dodelijk: een paar honderd jaar geleden was in je eentje slapen veel te kwetsbaar.

Probeer je eens in te leven in wat je kindje voelt. Deze periode voelt misschien erg lang voor jou, maar uiteindelijk is het een erg korte periode. De keuzes die je nu maakt, hebben impact op een heel leven, namelijk dat van je kindje.


Je mag er zijn. Je creƫert geen probleem als je nu reageert. Juist niet. Dus knuffel je kindje, blijf dichtbij, kom hem tegemoet. Dan zal je merken dat ze snel weer door die fases heen zijn, en je weer los kunnen laten.

Verder lezen? Hier leg ik uit hoe een kindje slaapt in het eerste jaar. Is je kleintje al ouder? Dit is rond 18 maanden en deze is vanaf 2 tot 4 jarigen.

Wil je liever weten waarom het slapen zoveel slechter gaat sommige periodes? Dat leg ik je hier uit: waarom slapen kindjes zoveel slechter rond een sprongetje.


Je las een blog van Mildred - de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > Het gratis e-book over doorslapen: zes redenen waarom het niet lukt. Dit e-book legt de achterliggende redenen uit waarom doorslapen soms moeilijk is. Ook weet je daarna waarom slaaptraining niet de oplossing is - en wat dan wel.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

Ontdek de 6 redenen waarom jouw kindje nog niet kan doorslapen

> Voel je je onzeker als je kindje 's nachts nog wakker wordt?

> Vraag je je af waarom hij nog niet doorslaapt?

> Denk je dat slaaptraining misschien de enige oplossing is?

In dit e-book deel ik de zes meest voorkomende redenen waarom doorslapen niet lukt. Ik leg je ook uit hoe je je kindje kan helpen beter te slapen - en jezelf dus ook!


Slapen, Vraag van de Week

Dutjes van 30 minuten, hoe kan je je kindje langer laten slapen?

Slaapjes overdag zijn nogal een lastig ding. Sommige kindjes slapen uren achter Lees meer >>>

Dutjes van 30 minuten, hoe kan je je kindje langer laten slapen?

Moeder zijn, Positief Opvoeden, Vraag van de Week

Tips om jezelf kalmeren als je boos wordt

Moeder zijn is helemaal niet makkelijk. Moeder zijn betekent dat er woede Lees meer >>>

Tips om jezelf kalmeren als je boos wordt

Moeder zijn, Slapen

Ja, je kindje huilt om aandacht. Geef het maar

‘Als je kindje gevoed, verschoond en geboerd is, kan hij best even Lees meer >>>

Ja, je kindje huilt om aandacht. Geef het maar
>