Eerst wieg je zachtjes je baby in slaap. Als dat niet meer werkt, merk je dat lopen én wiegen goed werkt. En als dat niet meer goed gaat, merk je dat lopen, wiegen en zingen tegelijkertijd, ervoor zorgt dat je kindje zo in slaap valt. Voor je het weet, heb je een routine van twee uur. Een routine waarna jij doodop en gefrustreerd bent… en je kindje nog klaarwakker. Daarom een pleidooi: stop ermee als het niet meer werkt.

Ik ben dol op wollen kleding. De zachtheid, de warmte, het gevoel op de huid. Om nog maar niet te spreken van de andere voordelen van het natuurlijke materiaal. Het omgeeft me, en ik voel me altijd fijn als ik het draag. Mijn wanten, sokken, sjaals, truien, hemdjes en shirts: alles is wol. 100% liefdevol verkregen wol.

De kinderen dragen ook graag wol. Hun hemdjes, leggings, vestjes en truien: schapen- of alpacawol.

We hebben schapenvachten op de bank. Van liefdevol gehouden schapen die een goed leven hebben gehad. We hebben ook een dik, wollen vloerkleed. Dat is zalig om op te liggen in de winter. Of wat dacht je van de wollen dekbedden: koel in de zomer en warm in de winter.

Eigenlijk… hebben we ontzettend veel wol in huis. Toch kostte het me steeds meer frustratie. Ik besefte me… dat het niet meer werkt. Het kleed pluist zó dat ik elke dag moet zuigen. De grote pluizen zitten overal.
De kleding kan niet al te warm gewassen worden en krijg ik na een zoveelste vingerverf-partij niet meer schoon. Ik word gestoord van het werk dat het kost om alle wollen kleding mooi te houden, schoon te houden en praktisch te gebruiken.

Dus stop ik met wol.

Met spijt in mijn hart, maar man, wat een opluchting en wat een ruimte geeft dat. Kleren die weer smerig mogen worden, bedden waar weer ongelukjes kunnen gebeuren met kinderen die zindelijk worden. We kunnen weer over de grond rollen zonder een mond vol pluisjes te hebben.

Soms zijn dingen zo gegroeid

Zoals we in de afgelopen jaren steeds meer wollen producten kregen, zo kan het ook gaan met slaapassociaties.

Eerst slaapt je kindje alleen op de arm. Maar als dat niet meer lukt, ga je wiegen. Daarna nog wat wandelen. Vervolgens ga je daarbij zingen. En daarbij rondjes draaien. Terwijl je voedt.

Tot je uiteindelijk een slaaproutine hebt waar je al moe van wordt voordat je eraan begint. En je kindje? Die zit klaarwakker op zijn bed na twee uur leuren.

Stop ermee en begin opnieuw

Soms is de meest simpele weg om gewoon helemaal te stoppen met wat je doet, en opnieuw te beginnen. Ik weet het, dat kan heel spannend voelen. Zeker als je een kindje hebt dat niet zo gemakkelijk in slaap valt of doorslaapt, is het spannend om iets nieuws te proberen.

Toch kan het veel ruimte geven om dingen weer heel simpel te maken. Een baby of jong kind heeft een aantal dingen nodig rondom bedtijd. Dat kan je terugbrengen op de volgende punten:

  • Een gevoel van veiligheid
  • Een gevoel van bescherming
  • Een gevoel van tevredenheid.

Hoe je dat bereikt, is een keuze die jij als moeder maakt. Soms spreek ik moeders die ondanks enorme bekkeninstabiliteit, uren met hun kindje rondlopen. Of moeders die helemaal op zijn, en toch elke anderhalf uur uit bed stappen om een half uur rondjes te lopen op de gang.

Begrijp me niet verkeerd: als het werkt, is het goed. Maar als het niet werkt, heeft het geen zin.

Als het niet werkt, is het een recept voor frustratie, machteloosheid en onzekerheid. Ik geloof er 100% in dat onze jonge kindjes onze hulp, liefde en aandacht nodig hebben rondom het slapen. Maar ik geloof niet dat een moeder daaraan onderdoor hoeft te gaan.

Ik ben bang dat veel ouders slaaptraining doen, omdat ze niet weten hoe ze iets kunnen veranderen aan slaapassociaties. Na weken – soms maandenlang – twee uur rondslepen met je kindje die niet in slaap valt, voel je je zo wanhopig. Wanhopig genoeg om dingen te doen die tegen je instinct in gaan, zoals slaaptraining.

Maar hoe dan wel?

Vaak is het moeilijk om opnieuw te beginnen met bepaalde routines. Wil je dat doen, dan is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kindje zich veilig voelt?
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat de slaapkamer uitnodigt tot slapen?
  • Op welke manieren kan ik veiligheid en hulp bieden die ik vol kan houden?
  • Hoe wil ik dat mijn kindje zich voelt in de nacht?

Als je het antwoord op die vragen helder hebt, kan je een paar slaapassociaties kiezen die passen bij jou en jullie unieke situatie. Associaties die je vol kan houden overdag, maar ook midden in de nacht. Het is niet erg als die associaties overdag anders zijn dan ’s nachts.

Het doel is en blijft dat je kindje zich veilig voelt.

Maar dan wel op een manier die werkt voor jou en je kindje.

Wil je graag meer leren over hoe je een kindje kan helpen slapen, op een manier die aansluit bij zijn ontwikkeling en zijn instinct? In de cursus Slaap Vanuit Verbinding ga je precies met deze dingen aan de slag. Je leert hoe je op een heel liefdevolle manier er voor je kindje kan zijn.

Je leert bijvoorbeeld alles over de voordelen van in slaap voeden en samen slapen. Ook leer je hoe je je eigen nachtrust kan verbeteren, zonder dat je daar je kindje voor in slaap hoeft te laten huilen of negeren.

Meer weten? Lees dan verder op deze pagina >>>

PS: duurt je bedtijd momenteel twee uur? Grote kans dat je kindje dan te vroeg naar bed gaat, waardoor hij onvoldoende melatonine in zijn lijfje heeft. Dat hormoon is nodig om in te kunnen slapen én door te kunnen slapen. We hebben er in onze cultuur nogal een handje van een kindje zo vroeg mogelijk in bed te leggen, maar soms werkt dat averechts en kost dat jou als ouder gewoon heel veel frustratie en tijd.