Hoe vind ik opvang die past bij ons?

Je wiegt je kindje in slaap, je voedt op verzoek en je baby slaapt eigenlijk alleen in je armen. De kans is groot dat je dat herkent. Als je kindje dan naar de opvang moet, kan het extra moeilijk zijn om een opvang te kiezen die volgens jullie normen en waarden werkt. Hoe doe je dat?

Het zoeken van de opvang is een belangrijke stap in het leven met je kindje. Het kan gebeuren dat je aanvankelijke gedachten over hoe je je kindje wilde opvoeden, niet aansluiten met hoe je dat nu wil doen.

Veel moeders ontdekken een oerdrift die ze haast dwingt om dichtbij hun kindje te blijven. Dat is niet erg, dat is heel normaal en gezond: hoe zouden jonge baby’s het anders overleven.

Toch kan het je gedachte over opvang helemaal op de kop zetten. Waar het eerder logisch was om je kindje met 4 maanden over te dragen in andere armen, ben je nu bang dat er niet goed genoeg voor je kleintje wordt gezorgd.

Gezonde tegenzin

Het is normaal om je kindje met tegenzin af te geven bij een ander: of dat nou je partner, moeder of een wildvreemde is. Het is daarom des te belangrijker om een oppas of opvang te hebben die aansluit bij wat jij belangrijk vindt.

Zorgvuldig je oppas kiezen, zorgt ervoor dat je je kindje met een gerust hart aan de zorg van een ander kan overdragen.

Probeer daarom altijd eerst te gaan kijken op de plek waar je je kindje wil heenbrengen. Loop eens onverwachts langs, maak een gesprek met de mensen die er werken en probeer een gevoel te krijgen bij de plek waar je kindje tijd zal doorbrengen.

Hoeveel ruimte heb je?

Maak voordat je kennis gaat maken een lijst met vragen die je graag wil stellen. Voordat je de juiste vragen kan stellen, moet je eerst bij jezelf nagaan: wat zijn voor jouw niet onderhandelbare normen en waarden.

Wat wil je graag dat de opvang doet als je kindje overstuur raakt? Vaak hoor je de opmerking ‘ze moeten er toch doorheen’, maar dat is niet helemaal juist.

Ga daarom van tevoren na: zijn ze bereid om contact met je op te nemen als het niet lukt. Als het niet lukt qua voeden, qua rustig worden of qua slapen? Willen ze je bellen, zodat jij je kindje kan komen kalmeren? Een kindje krijgt namelijk sneller vertrouwen in zijn nieuwe omgeving als jij daarin ook zijn veiligheid kan zijn.

Daarnaast is het van belang dat je kindje rustig kan wennen aan een nieuwe verzorger. Sommige kindjes hebben hier twee weken voor nodig, anderen twee maanden voor ze zich kunnen hechten aan een ander persoon. Ook dit is belangrijk, want een kindje kan niet goed co-reguleren als ze niet voldoende zijn gehecht aan een nieuwe verzorger.

Mag dit, en hoe flexibel is de opvang hierin?

Vragenlijst maken

Maak vervolgens een lijst met vragen die voor jou belangrijk zijn. Dit kan op allerlei gebieden: voeding, spelen, straffen en belonen, hoe ze bij het speelgoed kunnen en in hoeverre de opvang bekend is met therapeutisch flesvoeden bijvoorbeeld.

Omdat ik weet hoe lastig het kan zijn aan alles te denken, heb ik een gratis vragenlijst gemaakt die je hiervoor kan uitprinten en gebruiken. Aan de hand van deze vragenlijst kan je eerst nagaan wat voor jou belangrijk is. Weet je dat? Dan kan je met de voorbeeldvragen jouw eigen vragenlijst maken.

Heb je interesse in die vragenlijst? Je kan hem via deze pagina aanvragen en downloaden:


Je las een blog van Mildred - de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > Het gratis e-book over slapen: zes redenen waarom het niet lukt. Dit e-book legt de achterliggende redenen uit waarom slapen soms moeilijk is. Zo leer je je kindje beter begrijpen.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

Ontdek de 6 redenen waarom jouw kindje niet goed slaapt

> Voel je je onzeker als je kindje 's nachts nog wakker wordt?

> Vraag je je af waarom hij niet alleen in slaap kan vallen?

> Denk je dat hij niet wil slapen als het niet lukt?

In dit e-book deel ik de zes meest voorkomende redenen waarom slapen niet lukt. 


Slapen, Vraag van de Week

Een familiebed – wat is het en wat zijn de voordelen?

Als je kleine kinderen hebt, is slaap een belangrijk onderdeel van verhitte Lees meer >>>

Een familiebed – wat is het en wat zijn de voordelen?

Positief Opvoeden, Slapen, Vraag van de Week

Waarom een baby niet kan manipuleren

“Als mijn baby huilt, geef ik hem zeker geen aandacht!”, vertelde ze Lees meer >>>

Waarom een baby niet kan manipuleren

Slapen, Vraag van de Week

Slapen is geen aangeleerde vaardigheid

Slapen moet je kindje leren… of niet? Het is een veelgehoord misverstand Lees meer >>>

Slapen is geen aangeleerde vaardigheid
>