fbpx
Home Slapen De voordelen van een vloerbed
Voordelen van een vloerbed

De voordelen van een vloerbed

bij Mildred

Op de uitzetlijst van een baby is het één van de eerste dingen die je afvinkt: een ledikant. Toch kan het gebeuren dat je baby of peuter hierin absoluut niet wilt slapen. Een goed alternatief hiervoor een vloerbed. Het is zoals de naam al zegt: een bed of matras dat op de vloer wordt gelegd. Wat zijn de voordelen?

Overdag was mijn dochter een vrolijke dreumes, en ‘s nachts sliep ze al snel zonder moeite door. Maar als ze haar ledikant zag was het een drama: tranen, gillen, staan in bed. Het resultaat was dat we vaak dubbelgevouwen in haar bed erbij lagen, of dat we naast haar bedje zaten met een hand door de spijlen om haar te aaien tot ze diep in slaap was. De situatie was verre van optimaal.

Toen kwamen we achter het concept ‘vloerbed’: een bed of matras dat op de vloer wordt gelegd in de babykamer. Je baby of peuter wordt erop gelegd en slaapt hier. Het klinkt simpel en dat is het ook.

Heb je hier een vraag over? De meest gestelde vragen beantwoord ik onderaan deze pagina. 

Montessori

Het idee van een vloerbed stamt uit het Montessori-gedachtengoed. De basis daarvan is ‘help-mij-het-zelf-te-doen’. Net als alle andere mijlpalen die je kind gaat bereiken, is slaap een ontwikkeling die met de tijd komt. Het gebruik van een vloerbed zorgt ervoor dat je kind zelf kan kiezen om te gaan liggen, slapen, kijken en kruipen. Je respecteert hiermee de keuzes die een kleintje wilt maken.

Wat is een vloerbed?

Een vloerbed is een matras laag op de grond, waar je kind op slaapt. Geen spijlen, geen hulp nodig om in- en uit bed te klimmen. Een vloerbed bestaat uit een stevig matras, dat zowel een klein ledikant-matras kan zijn als een groter matras.

Voordeel 1: onafhankelijkheid

Het gebruik van een vloerbed geeft je kind de kans om onafhankelijk te zijn. Je baby kan zelf kiezen wanneer hij gaat slapen en wanneer hij nog even wilt spelen. Ook als je baby wakker wordt, kan hij kiezen wat hij op dat moment gaat doen. Hij is daarmee minder afhankelijk van jou als ouder, en kan hierin een eigen keuze maken.

Voordeel 2: het is veiliger

Cijfers zijn er in Nederland niet bekend, maar in andere landen wel. Er worden veel ongelukken gemeld in en om een ledikant. Een voetje tussen de spijlen, een kindje dat uit bed valt als hij probeert eruit te klimmen of klem komt te zitten. Bij een vloerbed heb je geen last van deze problemen. Je kindje kan uit bed wanneer hij wilt, en hoeft geen halsbrekende toeren uit te halen.

Voordeel 3: het is zoveel makkelijker voor jou als ouder

Heb je wel eens geprobeerd een dreumes van 10 kilo netjes neer te leggen in zijn diepe ledikant? Of je kind aan de borst in slaap laten vallen, om daarna eruit te moeten klimmen? Bij een vloerbed heb je deze problemen niet: je rolt zachtjes opzij en sneakt de kamer uit om even een momentje voor jezelf te pakken. Ook ‘s nachts ligt het een heel stuk prettiger om op een normaal matras ernaast te kruipen.

Maar in een vloerbed gaat hij nooit slapen!

Toen we onze dochter voor het eerst in haar bed op de vloer legden, was ze ongeveer anderhalf jaar. We waren benieuwd of ze überhaupt wel zou gaan slapen, of alleen maar zou spelen. Tot onze grote verbazing vond ze het bed prachtig. Ze kroop er direct tevreden in en viel zonder moeite in slaap.

Onze zoon was een stuk jonger toen hij in een laag bed ging. Toen we het ledikantje omlaag moesten zetten, kozen we ervoor het te vervangen door een vloerbed. De eerste drie keer hoorden we een hoop gerommel in de kamer en duurde het een tijdje voor hij ging slapen. Daarna is hij eigenlijk altijd goed in slaap gevallen. Nu weten we negen van de tien keer dat hij wakker is omdat we hem enthousiast horen spelen.

Ons derde kindje heeft zijn ledikant nooit gezien. Toen hij begon met kruipen, lag hij nog in de co-sleeper. Hij is vanuit daar verhuist naar het vloerbed. Ik moet wel eerlijk zeggen dat dat iets minder soepel ging: hij vond het prachtig om zijn nieuwe trucjes te blijven herhalen tot hij zich oververmoeid in slaap huilde in mijn armen. Door hem strak onder een lakentje te leggen, konden we dit probleem inperken.

Vrijheid

Doordat een kind zich in een ledikant opgesloten kan voelen, kan gaan slapen soms een strijd zijn. Door het gebruik van een vloerbed kan hij zelf kiezen wanneer hij gaat slapen. Hierdoor wordt slapen leuker, en wakker worden ook.

Doordat een kindje zich vrijer voelt, zal hij waarschijnlijk ook een stuk beter gaan slapen.

Overgangsfase

Wil je wel beginnen met een vloerbed, maar vraag je je af waar je zelf dan kan liggen? Voor de overgangsfase hebben we een matras ernaast liggen op de grond (wel op een lattenbodem trouwens). Zo kunnen we tijdens het in slaap vallen heel makkelijk erbij liggen en heeft ons zoontje meer ruimte om rond te woelen.
In moeilijker periodes (kiezen, verlatingsangst, griep) is er voldoende ruimte om ook zelf goed te slapen.

Omdat een beeld soms wel zo fijn is, een foto van hoe dat er bij ons uitziet.
(Onder de afbeelding beantwoord ik de meestgestelde vragen over een vloerbed.)

Vloerbed peuter leren slapen in eigen kamer

Vloerbedje met eigen bed ernaast: geen uit bed rollen meer als je even wegsluipt.

 

Vanaf hoe oud kan een kindje op een vloerbed slapen?

Vanaf de geboorte kan een kindje op een vloerbed slapen. Zorg voor een stevig matras en voorkom dat je kindje in de knel kan komen te zitten. Hou je dus aan de algemene richtlijnen. Binnen het Montessori gedachtegoed slapen veel kindjes vanaf de geboorte al op een matras op de grond.

Hoe zit dat met schimmels en luchten? Hoe kan ik dit zo hygiënisch mogelijk doen?

De simpelste manier is een lattenbodem op de grond te leggen, en daar een matras op te leggen. Zo zorg je ervoor dat je altijd ventilatie onder het matras hebt. Dat is voor je kindje niet zo hard nodig, maar wel zo fijn als je er zelf ook ligt.

Hoe maak ik de kamer veilig?

Dek stopcontacten af en zet kasten vast aan de muur. Gebruik ladesluiters om jezelf te behoeden voor het opruimen van de kasten (of het schoonboenen van je kindje die de Sudocreme heeft gevonden – true story). Zet je luieremmer bij een slaapje even op de commode, zodat je zeker weet dat je niet je kindje aantreft met een luier over z’n hoofd (true story).

Gaat mijn kindje niet alleen maar spelen?

Dat ligt een beetje aan de leeftijd van je kindje. Als je begint als je kindje al kan kruipen, is ontdekken natuurlijk ontzettend leuk. Zorg dus voor een veilige kamer. Verder zal het waarschijnlijk twee á drie dagen een ontdekkingstocht zijn, en daarna is het gewoon een bed om te slapen.
Je kan eventueel wat speelgoed bij het bedje leggen, zoals een boekje of wat blokken. Zo heeft je kindje iets om te ontdekken, zonder dat het de inhoud van de kledingkast is.

Hoe zorg ik voor een zachte landing?

In de afgelopen jaren heb ik veel creatieve oplossingen voorbij zien komen. Een tuinstoelkussen naast het bed, een schapenvachtje, een ledikantmatrasje: als het maar zacht is. Maar de kans is groot dat je kindje in bed blijft liggen en die zachte landing niet nodig heeft.

Welk bed moet ik hebben, is ‘deze’ goed?

Zeker, zolang het laag bij de grond is, zeg ongeveer matrashoogte + latenbodemhoogte. En dan heb ik het natuurlijk niet over een complete boxspring, maar gewoon zo’n dun matras dat mooi stevig en veilig is. Wil je een huisjesbed? Superlief. Wil je een huisjesbed met hekje eromheen? Dat mag en kan ook. Gewoon een matras plat op de grond? Ook prima. Kijk vooral wat werkt, betaalbaar is én fijn. Voor zowel jou als je kindje.

Welk bedje heb jij gekocht, wat staat er op de foto?

Dit bedje heb ik zelf gemaakt met wat planken.
Het kostte een vermogen, want hoewel ik een enthousiast hobbyklusser ben, ben ik niet goed in rekenen en heb ik vier keer heen en weer moeten rijden naar de bouwmarkt voor nieuwe planken – die ik weer kon verzagen thuis.

Op (of beter gezegd, in) dat frame heb ik vervolgens een goedkope rollattenbodem van de Ikea in gelegd (ook verzaagd). Mijn tip: reken goed uit van tevoren wat je nodig hebt aan hout om het niet zo duur te laten worden ?.

Veel inspiratie kan je vinden als je googelt op ‘Montessori Floor Bed DIY’. Ik heb het net per ongeluk ook weer even gedaan voor deze FAQ en nu wil ik dus weer klussen, want wat een lieve en leuke bedden kan je maken en kopen.

Heb je er toch nog een vraag over, stel hem even, dan voeg ik hem toe aan deze lijst met meest gestelde vragen. Wil je op vakantie en zit je met je handen in het haar hoe je dat doet? Daar heb ik wel even een apart artikel van gemaakt, want foto’s.

Op vakantie met een vloerbed? Lees hier hoe je dat zo makkelijk mogelijk maakt! >>>

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > De gratis minicursus over Doorslapen: de basis van het doorslapen en hoe je je kindje kan helpen.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

15 reacties

Dit vind je misschien ook interessant

15 reacties

Susanne 24 april 2018 - 08:57

Mooi artikel! Waar heb je het bed, dat zichtbaar is op de foto bovenaan het artikel, gekocht?

Reply
Mildred 24 april 2018 - 12:03

Dank je! Het bed heb ik zelf gemaakt! Het bleek onmogelijk iets te vinden dat in de buurt kwam bij wat ik op dat moment nodig had. Ik heb een aantal diy-toddler beds bekeken, zoals deze: https://karelchristopherson.blogspot.nl/2013/06/diy-toddler-bed-with-birch-plywood.html
In principe is het een kwestie van 4 planken, vier latten aan de binnenzijde waar de lattenbodem op rust en een lattenbodem.

Reply
Suzanne 25 september 2019 - 08:56

Hoi Mildred,

Ik vroeg me af…
Leg je je zoontje wel in een slaapzak? Dit belemmerd natuurlijk ook zijn bewegingsvrijheid?
En.. heb je n lichtje aan snachts waardoor hij smorgens zijn speelgoed kan vinden?

Groetjes,
Suzanne

Reply
Mildred 26 september 2019 - 08:12

Hoi Suzanne!

Ik heb alledrie de kinderen in een slaapzak liggen. Kunnen ze prima in rennen, kruipen en klauteren ;).
Ik heb geen lichtje (we slapen altijd samen). Ik zit er echter momenteel over te denken een wake-up light te kopen. Zolang het donker is in de kamer is het nog tijd om te slapen, gaat de lamp aan, dan mag er gespeeld worden.

Groetjes Mildred

Reply
Laila 30 juni 2020 - 22:57

Heey! Ik ben er nu ook mee bezig maar ik vraag me af of je kinderen niet uit het bed/matras rollen op de grond? Bij mij gebeurt het wel zo, ze woelt snachts enorm voel tot ze soms op de grond ligt.

Reply
Mildred 3 juli 2020 - 07:37

Dat kan gebeuren ja. Maar in het andere geval zou ze klem zitten tussen de spijlen. Je kan er een tuinstoelkussen, kleedje of ledikantmatras naastleggen voor een zachte landing.

Reply
Veerle 30 augustus 2020 - 05:56

Hoi, wij hebben ook een vloerbed voor onze dochter van acht maanden. Sinds een maand slaapt ze daar nu alle slaapjes (eerst nog naast ons) en dit gaat super. Nu de nachten kouder worden vraag ik mij af hoe ik haar warm kan houden. Ze slaapt alleen, de kamer is niet heel groot en het raam snachts al dicht. We gebruiken een slaapzak en ook een deken, maar negen van de tien keer ligt ze daar niet meer onder.
Tipsss?

Reply
Mildred 30 augustus 2020 - 13:42

Hey Veerle,

Ik zou een deken wel echt afraden op deze leeftijd. Je kan beter kijken hoe je haar warmere kleren aan kan doen. Vaak zijn wollen kleertjes een heel fijne toevoeging. Door te werken met laagjes, kan je je dochtertje goed warm houden. Een wollen romper, shirt met lange mouw en legging, en daaroverheen de slaapzak, en dan kan ze zichzelf waarschijnlijk goed warm houden. Koude handjes is geen probleem (als dat het voor haar niet is.)
Liefs Mildred

Reply
Veerle 28 januari 2021 - 08:21

Hoi,
Ik zie dus nu pas deze reactie doordat iemand anders ook heeft gereageerd. Beter laat dan nooit ;). Wollen kleertjes inderdaad aangeschaft en dit werkt prima. Slaapkamer een beetje op temperatuur houden en overdag luchten. Het is ook gewoon maar proberen. Dank je wel voor je reactie.
Groetjes

Reply
Anouk 15 januari 2021 - 11:15

Eindelijk iets waarvan ik denk “hé, dat zou een goed alternatief zijn!” Zo kan ik mijn zoontje toch blijven voeden zonder dat hij bij ons in bed slaapt. Vanaf welke leeftijd is een vloerbed mogelijk? Ons kleintje is nu ruim 7 maanden.?

Reply
Mildred 16 januari 2021 - 13:43

Direct vanaf de geboorte kan een vloerbed gebruikt worden!

Reply
Anna 23 januari 2021 - 12:27

Fijn om dit te lezen! Ik heb een praktische vraag, normaal ontstaat er veel stof onder bedden. Hoe zorg je ervoor dat je het schoon houdt als je niet goed onder een vloerbed kunt stofzuigen? Ik ben zelf allergisch voor huisstofmijt, m’n zoontje lijkt vooralsnog geen last te hebben maar wil het graaf wel zo stofvrij mogelijk houden.

Reply
Mildred 23 januari 2021 - 12:39

Even het matras optillen en eronder zuigen ;).

Reply
Kathy 28 februari 2021 - 17:24

Vooralsnog liggen we met z’n drieën in ons eigen boxspring op de grond met tuinstoelkussens er naast. Ons zoontje is 16 maanden en wellicht kunnen we hem tijdens z’n middagslaapje op zijn kamer leggen als we zo’n bed aanschaffen om alvast te wennen. Nu vraag ik me af tot welke leeftijd dit aangeraden wordt, als het tot 2 is dan denk ik dat hij nog lekker bij ons blijft liggen voorlopig.

Reply
Mildred 1 maart 2021 - 11:30

Tot welke leeftijd een vloerbed kan? In Japan liggen ze er als volwassenen nog op ;). Dat kan altijd.

Reply

Laat een reactie achter