Als je samen slaapt met je kindje of als je kindje ’s nachts regelmatig wakker wordt, kan het zijn dat je je kindje liever niet uit logeren doet. Maar soms kan je niet anders, of soms wordt er juist door familie enorm op aangedrongen. Daarom een podcast en blog over je baby of jonge kindje uit logeren doen: ja, nee, misschien en hoe?

Allereerst: je hóéft je kindje niet uit logeren te doen. Je bent het helemaal niemand verplicht. Voor jonge kindjes is uit logeren gaan enorm spannend – ook als ze nog niet kunnen praten.

Instinctief willen jonge kinderen dichtbij hun moeder blijven, overdag en ’s nachts. Hun moeder is namelijk hun enige kans op overleven. Daarom slapen veel kindjes al niet graag op hun eigen kamer. Maar uit logeren gaan, dat is helemaal een stap te ver voor veel kinderen.

Vaak wordt er door (groot)ouders enorm aangedrongen op logeren. “Kom op, geef ons ook eens de kans.” Of op een andere manier: “Je moet zelf echt eens bijslapen, breng de kleine maar hier.” Of dat nodig is? Dat is een heel persoonlijke keuze die alleen jij kan maken voor jou en je kindje.

Besef je dat je je kindje niet uit logeren hoeft te doen als jij dat niet wil. Dat is écht belangrijk, daarom noem ik het nogmaals. Het is jouw kindje, en je bent het niemand verplicht om je kindje uit logeren te doen.

In deze blog kijken we naar wat normaal is, hoe je je kindje kan helpen bij het logeren én wat alternatieven zijn.

Wat is normaal?

Als we kijken naar het ontwikkelen van het brein, dan is een kindje in de eerste drie jaar erg gericht op de moeder. Logisch: moeder biedt voeding, warmte en veiligheid. Na zijn derde levensjaar richt een jong kind zich meer naar buiten.

Hij is dan ook zover ontwikkelt dat hij beseft dat zijn moeder nog van hem houdt en er nog voor hem is, ook als hij zich richt op anderen mensen in zijn omgeving.

Het is dan ook logisch dat jonge kinderen voor die leeftijd het lastig vinden om zonder hun moeder te zijn, zeker ’s nachts. Als een kindje zelf mag kiezen wanneer ze voor het eerst uit logeren gaan, zullen veel kinderen automatisch afwachten tot voorbij deze leeftijd (veel, niet alle).

Het ligt ook aan de band met de persoon waar ze bij gaan logeren. Als het de opa en oma zijn die ook 3 dagen in de week oppassen en op 5 minuten loopafstand wonen, is het uiteraard een heel ander verhaal dan wanneer het bij een achterneef is die ze één keer per jaar zien ;).

Uit logeren: als het gaat gebeuren

Uit logeren gaan als je kindje samen met jou slaapt is extra spannend. Jij vormt de hele veiligheid en ’thuis’ van je kindje, dus je kindje kan zich eenzaam voelen. Zorg er allereerst voor dat je enkele slaapassociaties al hebt toegevoegd voor je kindje uit logeren gaat. Een liedje, geur, een knuffeltje: alles wat je kindje koppelt aan jou en een gevoel van veiligheid geeft.

Daarnaast kan je overleggen hoe degene die voor je kindje gaat zorgen, gaat reageren ’s avonds en ’s nachts. Het liefst heb je iemand die minstens zo responsief is als jij. Je kindje mist jou al dus je wil extra veiligheid bieden. Dat doe je door iemand te vinden die ook co-regulatie kan bieden en die ten alle tijde responsief en liefdevol reageert. Je wil je kindje een fijne tijd bezorgen, geen trauma.

Veel cliënten waar ik mee werk, maken uiteindelijk de afspraak dat degene waar het kindje logeert, het kindje op de slaapkamer bij zich houdt en erbij blijft liggen als het kindje gaat slapen. Hoe eng het voor een kindje ook kan zijn om zonder de moeder te slapen: dat kan worden gecompenseerd door liefdevolle zorg te bieden op een vreemde plek.

Let er wel op dat degene die oppast niet samen slaapt met het kindje op het zelfde oppervlak. Samen slapen als je geen borstvoeding geeft en niet de moeder bent, is helaas gevaarlijk. Voor veilig samen slapen verwijs ik je naar dit artikel.

Als het niet lukt

Spreek ook goed af wat je gaat doen als het niet lukt. Sommige kindjes voelen zich zo onveilig, dat ze niet aan slapen toekomen. Maak duidelijke afspraken over wat de volgende stappen zijn: haal je je kindje op? Ga jij erheen om er ook te slapen? Hoe zorg je ervoor dat je kindje zich ook veilig voelt als de situatie voor hem te bedreigend voelt?

Soms zie je dat degene die oppast, denkt ‘ik kan dit prima, ik kan wel een avondje huilen aan.’ Als dat is waar jij ook achterstaat, dan kan je dat zeker doen. Maar als je graag wil dat je kindje niet te lang huilt, maak dan de afspraak dat je je kind weer ophaalt als het niet gaat.

Alternatieven voor uit logeren gaan

Eén van de redenen om een kindje uit logeren te doen, is omdat je als moeder/partners een avondje weggaat, of omdat je zelf bij moet slapen. Merk je echter dat je je kindje nog niet uit logeren wil of kan doen (bijvoorbeeld omdat je nog nachtvoedingen geeft), dan zijn er gelukkig alternatieven. Ik bespreek er enkele met je.

Laat mensen bij jou logeren

De makkelijkste oplossing is: draai het om. Als je een avondje weg wil of moet, laat dan iemand bij jou komen logeren. Zo is je kindje alsnog in zijn vertrouwde omgeving, en heeft degene die oppast alles bij de hand. Het grote voordeel? Als je ’s avonds of ’s nachts weer thuiskomt, kan je zelf gemakkelijk weer naast je jonge kind kruipen om samen verder te slapen.

Zo gingen wij naar de Lion King toen ons tweede kindje 9 maanden was. We dachten dat we tegen die tijd allang weer op pad konden. Maar ons zoontje werd in die periode bijna elk uur wakker en dronk nog veel nachtvoedingen. Uiteindelijk kwam mijn moeder (die overdag soms ook oppaste) hier slapen. Zij sliep tot half 2 ’s nachts naast ons zoontje op een apart matras, en om half 2 nam ik ons zoontje mee naar ons bed toen we thuiskwamen.

Zo konden wij gerust weg, zonder ons zoontje uit logeren te doen.

Ga samen bij anderen logeren

Stel: je hebt een avondje uit of een afspraak, maar er wil niemand bij jou logeren. Ga dan met het hele gezin bij de oppas slapen. Onlangs had ik cliënten die altijd op die manier een avondje uit deden. Ze gingen naar familie toe, legden hun kindje daar zelf in bed, en gingen vervolgens een avondje uit. Als ze ’s nachts terugkwamen, kropen ze bij hun kindje op de logeerkamer. Zo was er wel oppas, maar konden ze de nachtvoedingen eenvoudig zelf doen. De volgende ochtend zorgde de familie voor de baby, zodat zij wat langer konden blijven liggen.

Op deze manier hoefden ze hun kindje niet de hele nacht weg te brengen, maar konden ze wel samen weg.

Haal je kindje ’s nachts op

Oké, deze tip is niet ideaal, maar wel mogelijk: als je niet de hele nacht je kindje uit logeren wil doen, maar er niet aan ontkomt een avondje weg te gaan, dan kan je ook je kindje ’s nachts ophalen. Je kruipt daarna thuis met z’n allen in bed en maakt je op voor een korte nacht ;).

Ga met zijn allen een weekendje weg

Toen ik zwanger was van de derde, ontvingen we een uitnodiging voor een feest. We wilden er graag heen, mijn schoonouders ook, maar we wilden de oudste twee niet uit logeren doen op dat moment. Uiteindelijk kozen we ervoor om een vakantiehuisje te boeken, vlakbij de plek waar het feest was. Mijn schoonouders bleven in het huisje bij de kinderen terwijl wij daarheen gingen. Toen ik tegen 22:00 doodmoe was, ging ik terug naar het vakantiehuisje en zij konden naar het feest.

Iets soortgelijks hebben we eerder in andere vormen gedaan. Zo ben ik, voordat we kinderen hadden, eens mee geweest op vakantie met vrienden voor een paar nachten. Zij konden een aantal avonden uit, terwijl ik op hun dochtertje van 9 maanden paste.

Later, toen wij al een dochter hadden, gingen we een weekje op vakantie en nodigden mijn broer en schoonzus een deel van die week uit. Zij zorgden dan een avondje voor onze dochter, en wij konden op pad met z’n tweeën.

Zo kan je manieren vinden om je kindje niet een hele nacht uit logeren te hoeven doen, én iets leuks te doen.

Blijf dichtbij jezelf

Het allerbelangrijkste is: blijf dichtbij jezelf. Je kindje uit logeren doen is niet belangrijk voor zijn ontwikkeling of voor jouw rust. Als je merkt dat je het helemaal geen fijn idee vindt om je kindje uit logeren te doen, dan moet je dat niet doen.

Als je partner behoefte heeft aan een avondje uit samen met jou en jij wil dat ook, dan kan je kijken naar de alternatieven.

Uiteindelijk komt er – echt waar – vanzelf meer ruimte om weer ’s avonds op pad te gaan en weekendjes weg te doen met je partner zonder de kinderen. Maar als dat nu even niet lukt en jij bent daar helemaal oké mee… dan hoef je je kindje niet uit logeren te doen ‘omdat het heurt’. Dat komt vanzelf.