Voor veel moeders zijn familieuitjes of verjaardagen een flink struikelblok, omdat ze weten dat ze er vreemd worden aangekeken op hoe het slapen gaat. Andere moeders zien weer enorm op tegen de gesprekken bij het consultatiebureau, omdat ze weten dat ze er kind-onvriendelijke adviezen worden gegeven. Er is voor veel dingen maar één oplossing mogelijk: een fuck-it mentaliteit krijgen. Want anderen overtuigen van jouw visie is vrijwel onmogelijk. Maar hoe krijg je die?
Voordat we starten: aankomende vrijdag is het Black Friday, en daarom heb ik een unieke, eenmalige aanbieding voor je. Ik weet het: black Friday is enorm commercieel, maar dit is de enige dag in het jaar om een hele mooie korting te geven op de online cursus Beter Slapen Vanuit Verbinding, zodat elke moeder de kans heeft om mee te doen. Wil je daar meer over weten, lees dan ook de laatste alinea!
Maar eerst de blog: waarom je een fuck it mentaliteit nodig hebt rond het slapen van je kindje, en hoe je die krijgt.
Afgelopen week deelde ik dat we een weekendje weg waren met onze hele familie: van 0 tot 82 jaar. Het was ronduit genieten om de zorg te kunnen verdelen. Opa’s en oma’s namen de jongere kinderen vaak onder de hoede, zodat de ouders niet constant hoefden op te letten.
Soms vielen kinderen in slaap waar ze zaten, veilig en warm in de armen van een liefhebbend familielid.
En als er om half zes weer over de gang werd gestormd door de peuters en kleuters, stonden oma’s klaar om ze op te vangen en de ouders nog wat rust te gunnen.
Het hele weekend werd daardoor ontspannen. Iedereen hielp en droeg elkaar. Het was alsof we even onze village om ons heen hadden om elkaar te dragen.
Daardoor kwam er tijd voor wat er echt toe deed: oprechte interesse, verbinding en tijd met elkaar.
Toen ik dat deelde met nieuwsbrieflezers, kwamen er veel vragen van moeders die zeiden: ik voel me alleen maar heel erg bekeken en tekortschieten in zulke weekenden. Iedereen heeft een mening over hoe we het doen, en ik vind het vreselijk.
Daarom deel ik deze week met je waarom en hoe je een ‘fuck it’ mentaliteit nodig hebt en hoe je daaraan komt.
Waarom heb je zo’n mentaliteit nodig?
Het is belangrijk je te realiseren dat veel mensen – iedereen – een mening heeft over wat je doet met je kindje. En negen van de tien keer is dat geen positieve mening. Zelfs die moeder waarmee je zoveel raakvlakken hebt, zal zo nu en dan zichzelf afvragen ‘gaat wel goed?’ – en mogelijk herken je dat ook wel van jezelf naar anderen toe.
En dan komt nu de heel belangrijke les:
Een mening hebben anderen al-tijd.
Of je nou 3 weken, 3 maanden of 3 jaar voedt. Of je nou in slaap laat huilen, in slaap wiegt, of soms nog even terugloopt. Er zit áltijd iemand met kromme tenen te kijken en te luisteren naar hoe je het doet.
Zo weet ik zeker dat mijn oma heus wat vindt van mijn keuzes. En toen we om 20:00 de kinderen in bed gingen leggen, zei ik tegen mijn oom ‘dat duurt wel even’, trok hij verbaasd zijn wenkbrauwen op ‘oh, blijf je erbij dan?’. Een ander vond het ‘erg vroeg voor zo’n gezellig weekend’.
Dus?
Ik wil graag dat mijn kinderen de tweede én de derde dag ook nog met plezier en energie doorkomen, en dat bereik ik (in mijn optiek) toch vooral door ze op tijd in bed te doen op de eerste dag (en de tweede ook).
Terwijl de achterneefjes van onze kinderen als ontbijt vooral witte broodjes vol met pasta en hagelslag aten, zaten die van mij aan de havermoutpap. Daarnaast zaten de neefjes en nichtjes die aan een bakje kwark met muesli en nootjes zaten. Ik hoef het niet eens te zeggen: we bekeken elkaar met verbazing.
Nou kan ik me enorm aangevallen voelen door hun witte bolletjes met pasta, of door de biologische kwark met nootjes. Zij kunnen zich ook enorm aangevallen voelen door dat de havermoutpap met honing die mijn kinderen eten.
Maar de derde optie is de meest leuke: je bekijkt het en denkt ‘fuck it, dat is hoe ik het wil’. En als zij dat nou ook denken, is het opeens gezellig en zitten de kinderen naar elkaar te kijken met een mengeling van verbazing en jaloezie.
Zo is dat ook met slapen.
Waar mijn kinderen om 20:00 hun kussen raakten, waren de andere kinderen nog minstens een uur op.
Waar wij een uur erbij zijn tot ze diep slapen, liepen zij bij wakkere kinderen de kamer uit.
Waar ik ervoor kies te reageren bij het eerste gebabbel, laten anderen ze soms liggen tot ze beginnen te huilen.
Kan ik me eindeloos druk om maken en het voor iedereen een vervelend weekend maken.
Ik kan ook denken ‘fuck it, dit is hoe ik het wil’ en als zij dat ook doen, kunnen we goed naast elkaar leven.
Hoe meer ‘fuck it’ je kan denken, hoe lekkerder je doorgaans in je vel zit.
Geef je borstvoeding voor een maand en wil je stoppen: prima. Geef je het 9 jaar non stop aan al je kinderen: doe je ding.
Maar maak jouw ideeën geen wet voor de ander en laat de ideeën van de ander geen wet voor je zijn. Daarmee maak je alles onnodig ingewikkeld.
Voel je je toch ongemakkelijk bij keuzes van een ander, dan kan je natuurlijk een keer liefdevol je zorg uitspreken, maar hou het dan bij jezelf.
“Ik voel me er fijn bij om wel te reageren als mijn kindje huilt, omdat ik denk dat dat een stukje vertrouwen bied aan mijn kindje”, zonder oordeel, vuilspuiterij en venijn.
Daarnaast is er nog een belangrijke reden om een fuck it mentaliteit te krijgen.
Het maakt je namelijk veel minder aantrekkelijk om gemeen tegen te doen.
Stel je voor dat je een familieweekend hebt en je voelt je behoorlijk angstig, want je weet nu al dat iedereen wat te zeuren heeft over het slapen van je kindje – zoals dat je erbij wil blijven bij een dutje.
De drie manieren om om te gaan met ‘advies’
Dan kan je een paar dingen doen.
- Je raakt daar enorm onzeker van en vraagt je af wat iedereen wel niet van je vindt. Je gaat je onzeker gedragen, voelt je constant aangevallen en een mislukking. Je trekt je bij voorbaat al terug uit de groep en sluit je er helemaal voor af. Recept van een ellendig weekend of kerstdiner.
- Je valt keihard aan. “Als jullie hem niet zo hadden laten huilen in bed vroeger, zou hij zich nu als een vent met zelfvertrouwen gedragen.” Laten we eerlijk zijn: niet de beste manier, want kwaad met kwaad vergelden creëert meer kwaad. Bovendien zien ze bevestigt wat ze toch al denken: dies niet wijs.
- Je haalt je schouders op. “Prima, maar dit werkt voor ons, bedankt voor je zorg.” En weer door met je dag. Kan je niet mee met een uitstapje? “Ik merk dat ik vrij moe ben, ik blijf even rustig thuis met de baby.”
Hou het bij jezelf. Denk ‘fuck it’ bij de meningen. Die meningen zijn er altijd. Die is belangrijk, en dat is de reden waarom je een fuck it mentaliteit nodig hebt:
Die meningen zijn er altijd.
Nu met een baby die slaapt. Dadelijk misschien met de hoeveel snoep en koek die iedereen in je kindje wil stoppen. Dadelijk misschien met de hoeveelheid schermtijd die je (niet) wil. Dadelijk misschien met de keuzes die je maakt in de basisschooltijd.
En zoals ik al zei: iedereen heeft altijd wat te zeggen.
Soms uit liefde, omdat ze je echt heel graag willen helpen.
Soms uit jaloezie, omdat ze superjaloers zijn dat jij wél naar je moederhart luistert.
Soms uit onzekerheid, omdat ze zich aangevallen voelen door jouw keuzes omdat zij onvoldoende ‘fuck it’ kunnen denken.
Maar hoe kweek je dan ‘fuck its’?
Maar dan de belangrijkste vraag: hoe kweek je een wat dikkere huid, zodat je ‘fuck it’ kan denken?
Er zijn een paar manieren.
- Zoek een groep gelijkgestemden om je heen.Een plek waar je kan ventileren. En weet je, het kan ook 1 vriendin zijn. Iemand die je kan appen als je naast je in slaap vallende kindje zit, terwijl iedereen in de kamer ernaast met zijn ogen rolt. Iemand die je begrijpt in hoe eenzaam je voelt.
Laatst was ik een weekend weg met een groep mensen waar ik minder ‘fuck it’s’ voelde, en mijn weekend werd gered door het feit dat ik iemand anders kon bellen en daar in tranen uit kon barsten, waarna ik het weekend doorkon.
Co-regulatie heet dat met een mooi woord. Dat wat ons kindje zo hard nodig heeft, en wij als volwassenen ook nog steeds (stiekem). Een klankbord, iemand die je begrijpt en je kan helpen – en soms alleen maar kan luisteren.
- Boost je kennis. Echt, dit is zó belangrijk. Ik weet hoe graag je het goed wil doen, en hoe graag je zeker wil weten dat je je kindje niet verpest. Eén van de beste manieren om dat helemaal zeker te weten, is door kennis op te doen.Zodra je snapt hoe slapen werkt én zodra je snapt hoe je kindje zich ontwikkelt, dan weet je precies waarom je het doet zoals je het voelt.
Door je kennis op te bouwen over het slapen, word je veel minder gevoelig voor alle meningen.
Wij gingen ooit, járen geleden een weekendje weg en werkelijk alles voelde als een strijd met hoe we voor ons kindje zorgden. De enige reden dat ik daar niet volledig instortte, was omdat ik 100% zeker wist dat we het goed deden voor haar. Dat de anderen op het weekend dat niet zo ervaarden, was hun probleem.
Helemaal goed liep dat ook niet, want de gespannen verhoudingen ontploften middenin een restaurant, waar ons meisje van 9 maanden het uitgilde van overprikkeling en oververmoeidheid, waarop iemand doodleuk zei ‘dat veroorzaak je zelf door haar zo te beschermen. Negeer haar gewoon als ze zo huilt’.
Ik heb mezelf als een overprikkelde peuter gedragen in dat restaurant en nadat ik had geschreeuwd dat dat de meest idiote opmerking ooit was, ben ik weggegaan en naar het vakantiehuisje teruggereden.
- Kies wat je leest en luistert. Als je constant om je heen hoort dat je je kindje écht moet ‘leren slapen’ door in slaap te laten huilen, dan word je daar door geraakt, hoe graag je het ook anders wil doen.Als je constant boeken leest over het slapen waarbij niet responsieve methodes worden gepromoot, maakt dat je hoe dan ook aan het twijfelen. Toen mijn tweede kindje negen maanden was, maakte ik de fout een boek te lezen dat zei ‘niet te laten huilen’. Dat was een leugen, want het was uiteindelijk gewoon slaaptraining. Kon ik dat weerstaan?
Nee. Want ik had net 300 pagina’s doorgeworsteld en het klonk zo verdraaid goed om met een week door te kunnen slapen.
Kon ik het volhouden? Nee, dat ook niet, want mijn zoontje gilde zichzelf schor tot hij begon te kokhalzen en geen lucht meer kreeg. Dat boek ging op de stapel ‘wc-papier’ en daarna heb ik me alleen nog maar gehouden aan dat wat me wel dichtbij mezelf hield qua content.
En natuurlijk de perfecte wereld van Instagram. Echt, pas ervoor op, want hoe vermoeider je bent, hoe harder de perfecte plaatjes binnen komen.
Doe je ogen dicht, stem af op jezelf en focus op dat wat jij belangrijk vindt. Zoek stemmen die je inspireren, kracht geven en bemoedigen. Ook dit is zo belangrijk.
Dus drie manieren om fuck it’s te geven:
- Zoek een steunpilaar
- Zorg voor kennis
- Wees zorgvuldig in wat je luistert en leest
Zelf heeft het me jaren gekost om de fuck-it mentaliteit te krijgen. Door vallen en opstaan is het me gelukt om steeds dichter bij mezelf te kunnen blijven, kennis op te doen en mensen om me heen te verzamelen die er net zo over denken.
Voor jou is het een heel stuk makkelijker. Ik begon de blog al met de Black Friday aanbieding, en ik zal hem nu toelichten.
Black Friday aanbod 2022
De afgelopen jaren ben ik ellenlang bezig geweest met het uitpluizen van onderzoeken, het vertalen van data naar begrijpelijke taal en het zoeken van gelijkgestemden.
Die kennis gebruik ik in één op één trajecten. Om alle kennis toegankelijk te maken voor jou, is die in een online cursus gegoten. Deze online cursus helpt je
- afstemmen op jezelf
- kennis op te doen over het slapen en de ontwikkeling van je kindje, gebaseerd op het laatste wetenschappelijke onderzoek
- beproefde methodes te begrijpen en leren kennen, zodat je je kindje kan helpen beter te slapen zonder in slaap te laten huilen – of dat nou in je armen of in een bedje is.
- Kennis te maken met andere moeders, omdat je lid kan worden van de Facebookgroep bij de cursus
De online cursus duurt 4 weken, en elke werkdag krijg je een les in je mailbox die ongeveer 10 minuten duurt. Zo past de les altijd in je drukke dagen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling, een voeding of een verschoonmoment.
Ik weet dat veel moeders het zien als opgeven als je meer gaan leren over het slapen van hun kindje, omdat ze dat nou eenmaal intuïtief hadden moeten aanvoelen. Dat klopt natuurlijk niet: je lichaam weet perfect hoe het zwanger moet zijn en moet baren, maar waarschijnlijk ben je wel bij een verloskundige en zwangerschapscursus geweest.
Door meer te leren over de processen van het slapen, de ontwikkeling van je kindje en hoe jij als moeder bent veranderd, kan je juist veel meer rust en begrip krijgen voor waar je nu staat.
Zodra je die rust vindt, kan je van daaruit ook liefdevol veranderingen maken.
De online cursus helpt je dus steeds beter af te stemmen op jezelf en op je kindje. Geen strakke schema’s en vaste wakkertijden, want gemiddelde tijden werken zelden: jouw kindje is namelijk helemaal geen gemiddelde.
Door de online cursus leer je dat wat je nodig hebt om dichtbij jezelf en je kindje te blijven, en hoe je het slapen van je hele gezin verbetert.
Als je dat in deze vroege fase van het moederschap leert, wordt het steeds makkelijker om keuzes te maken waar je volledig achterstaat. Nu gaat het om het slapen, later gaat het om driftbuien, welk eten je je kindje geeft, schermtijd, enzovoorts. Met elke nieuwe leeftijd zijn er nieuwe uitdagingen, waarbij het een grote uitdaging is om keuzes te maken waar jij 100% achter staat.
Door nu, in deze belangrijke beginfase, al te leren wat jíj wil voor je kindje en jouw gezin, en te leren hoe je daaraan vast kan houden, maak je het jezelf voor de jaren die volgen veel makkelijker.
Want zoals ik al zei: meningen hebben anderen toch wel. De vraag is: kan je desondanks dichtbij jezelf blijven en naar je kindje blijven kijken.
Aankomende vrijdag is de Black Friday actie. Wil je graag op de hoogte blijven? Ga dan naar liefdevaneenmoeder.nl/e-book en meldt je daar even aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je van mij ook het e-book ‘wat je moet weten over het slapen van je kindje’ cadeau, en krijg je vrijdag als allereerste de Black Friday actie binnen in je mailbox.
Geef een reactie