Kinderen onder de zes jaar hebben moeite met het reguleren van hun emoties. Dat kan resulteren in driftbuien en huilen als er iets gebeurt waar ze geen grip op hebben. Om weer rustig te worden hebben ze vaak onze hulp nodig. Soms kan het echter gebeuren dat je hier geen tijd voor hebt, of dat je kind op dat moment geen contact met je kan maken. In die gevallen kan een kalmeer-fles helpen. 

Omgaan met stress en emoties

Als je kind stress voelt, is de kans groot dat de reactie hierop een driftbui is. Onder de zes jaar is het voor een kind namelijk lastig om stress te erkennen, een stapje terug te nemen en te onderzoeken wat de stress veroorzaakt. Daarnaast heeft een dreumer, peuter of kleuter jouw hulp nodig om zijn emoties te reguleren.

Een time-out werkt hierbij vaak niet, omdat je een kind alleen laat met zijn emoties. Je leert hiermee niet om constructief om te gaan met overweldigende gevoelens – je leert dat je bij overweldigende gevoelens wordt weggestuurd en ze moet wegstoppen. Een goed alternatief hiervoor is een time-in.

Het kan echter gebeuren dat je kind niets voelt voor een time-in en juist kwader wordt als je probeert om hem te knuffelen en vast te houden. Dan kan je hem iets geven waar hij rustiger van wordt. Eén van die dingen is een kalmeer-fles (een calm down jar).

Wat is een kalmeer-fles en hoe werkt het?

Een kalmeer-fles is een visuele tool die haar helpt om haar aandacht op één ding te richten. In een kalmeer-fles bewegen verschillende dingen langzaam rond. Dit anker van rust kan een peuter kalmeren als de wereld om hem heen rondtolt.

De rustgevende kracht hiervan is het kunnen bewegen en bekijken van de fles. Door ermee te schudden kan de energie van je kleintje uit zijn lichaampje. Door het zien van – en het concentreren op – de rustig zwevende glitter of voorwerpen zal onbewust de ademhaling en hartslag ook vertragen.

Overigens werkt dit ook heel erg goed voor volwassenen, dus je kan hem ook zelf eens pakken als je boos wordt op je peuter ;).

Samen oefenen

In het begin zal je als volwassene het gebruik hiervan moeten voordoen. Heeft je kind een driftbui, dan pak je de fles en ga je er samen naar kijken. Zoals met alle manieren om te kalmeren, werken ze het beste voordat de situatie escaleert. Merk je dat een driftbui eraan zit te komen, dan kan je fles al pakken en even samen rust nemen.

Gebruik je de fles langere tijd, dan is de kans groot dat je peuter uit zichzelf de fles gaat pakken als hij merkt dat hij driftig wordt. Het is daarom een geweldig gereedschap om je kleintje te helpen om zijn emoties te reguleren en rustig te worden. En nog een groot voordeel? De fles kan overal mee naar toe!

Zelf maken!

Eén van de leuke dingen aan een kalmeer-fles is dat je hem eenvoudig zelf kan maken! Met een paar ingrediënten die je vaak al in huis hebt, knutsel je in een kwartiertje zo’n fles in elkaar.

>>> Hoe maak je zo’n kalmeerfles? <<<