Je baby aan de borst in slaap laten vallen heeft een slechte naam. Het is een slechte gewoonte en je kleintje zal nooit zonder jou in slaap kunnen vallen. Je moet deze gewoonte zo snel mogelijk doorbreken, anders ben je niets meer dan een speen voor je kind. Heb je deze redenen al wel eens gehoord? Dan hierbij redenen om juist wel je kindje in slaap te blijven voeden. 

Borstvoeding is één van de meest krachtige methodes die je hebt om een kleintje in slaap te laten vallen. Er is weinig anders dat zo snel effect heeft als je kleintje aanleggen: de oogjes vallen dicht en na genoeg gedronken te hebben valt hij in een diepe slaap.

Daarnaast zijn nachtvoedingen ook belangrijk. Niet alleen voor je kindje… lees maar!

>> Lees ook: het vierde trimester: leven met een pasgeboren baby <<

1. Het is natuurlijk om aan de borst in slaap te vallen

Op geen andere plek dan aan de borst voelt een baby zich zò veilig. Dicht tegen je aan kan een baby volledig ontspannen. Daarnaast komen er bij borstvoeding hormonen vrij die de baby slaperig maken, zoals het knuffelhormoon oxytocine.

Ook dieren vallen aan de borst in slaap. Wel eens een baby-gorilla zien slapen aan de borst?

2. Aan de borst in slaap vallen is soms het enige moment dat er goed gedronken wordt

Als je baby ongeveer vier maanden is geworden, is de hele wereld interessanter dan de borst. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, is dit soms het enige moment dat je kleintje de concentratie op kan brengen om een flinke slok te drinken zonder afgeleid te worden. En als de buik vol zit, sukkelt hij makkelijker weg.

>> Lees ook: Hoe een baby slaapt rond vier maanden <<

3. Het helpt je baby snel in slaap vallen

Vooral ’s avonds en ’s nachts is het een groot voordeel om je baby aan de borst in slaap te kunnen laten vallen. Gedurende de dag maak je als volwassene steeds meer melatonine aan, het hormoon dat helpt om in slaap te vallen. Als je baby geboren wordt, ontbreekt het hem aan een dag- en nachtritme en de aanmaak van hormonen die daarbij hoort.

Als je borstvoeding geeft, worden deze hormonen doorgegeven via de borstvoeding. Je kindje krijgt hierdoor een extra zetje om goed in te kunnen slapen.

4. Je baby heeft waarschijnlijk geen speen of duim nodig

Aan de borst in slaap vallen gebeurt soms ook terwijl hij sabbelt aan de borst en daardoor in slaap valt. Een onbekend fenomeen is dit niet, want heel veel baby’s en kinderen hebben een fopspeen of zuigen op hun duim. Maar waar een fopspeen of duim de juiste ontwikkeling van kaakspieren (en daarmee spraak) kunnen vertragen, zorgt aan de borst sabbelen juist voor een goede ontwikkeling van deze spieren.

5. Je baby kan op zijn eigen tijd leren zonder borst in slaap te vallen

Eén van de grootste angsten is dat een baby dan nóóit zelf in slaap zal leren vallen. Maar in slaap vallen zonder borst is gewoon een mijlpaal, net als wanneer een baby gaat doorslapen, lopen of praten. Er komt een punt dat hij de borst los gaat laten voor hij slaapt, en er komt een punt dat hij simpelweg geen borst meer nodig heeft. Als je tot die tijd tegemoet komt aan de behoeften van je baby betekent niet dat je hem verwent, maar dat je zijn ontwikkeling volgt.

6. Het zuigen werkt ontspannend

Het zuigen aan de borst zorgt ervoor dat een bepaald hormoon wordt aangemaakt (cholecystokinin, ofwel CCK). Dit hormoon wordt gekoppeld aan slaperigheid en ontspanning.

Niet alleen bij je kindje trouwens, ook jij als moeder krijgt daar een flinke shot van.

7. Het is brandstof voor de breinontwikkeling

Nachtmelk zit vol ’tryptofaan’, een aminozuur dat heel belangrijk is voor het hormoon ‘serotonine’. En serotonine is weer heel belangrijk voor de ontwikkeling van die grijze massa in ons kleintje.

Sterker nog: tryptofaan is gelinkt aan het ontwikkelen van goede slaapcyclussen.

8. Moeders die borstvoeding geven, slapen meer

Moeders die borstvoeding geven slapen meer dan moeders die dat niet doen! Dat blijkt uit een studie onder maar liefst 6.410 moeders.

Waarom? Omdat moeder en kind veel sneller én veel dieper slapen na een voeding, doordat het hormoon prolactine vrijkomt.

Moeders die nachtvoedingen geven hebben ook meer energie, een betere mentale gezondheid en minder postnatale depressies, blijkt uit datzelfde onderzoek. Dat zijn toch wel heel goede voordelen!

9. Nachtvoedingen beschermen tegen wiegendood

Het blijkt dat nachtvoedingen beschermen tegen wiegendood. Juist doordat je kind íéts lichter slaapt dan op kunstvoeding, zorgt ervoor dat je kindje minder kans heeft te diep te gaan slapen.