Je baby aan de borst in slaap laten vallen heeft een slechte naam. Het is een slechte gewoonte en je kleintje zal nooit zonder jou in slaap kunnen vallen. Je moet deze gewoonte zo snel mogelijk doorbreken, anders ben je niets meer dan een speen voor je kind. Heb je deze redenen al wel eens gehoord? Dan hierbij redenen om juist wel je kindje in slaap te blijven voeden.
Borstvoeding is één van de meest krachtige methodes die je hebt om een kleintje in slaap te laten vallen. Er is weinig anders dat zo snel effect heeft als je kleintje aanleggen: de oogjes vallen dicht en na genoeg gedronken te hebben valt hij in een diepe slaap.
Daarnaast zijn nachtvoedingen ook belangrijk. Niet alleen voor je kindje… lees maar!
>> Lees ook: het vierde trimester: leven met een pasgeboren baby <<
1. Het is natuurlijk om aan de borst in slaap te vallen
Op geen andere plek dan aan de borst voelt een baby zich zò veilig. Dicht tegen je aan kan een baby volledig ontspannen. Daarnaast komen er bij borstvoeding hormonen vrij die de baby slaperig maken, zoals het knuffelhormoon oxytocine.
Ook dieren vallen aan de borst in slaap. Wel eens een baby-gorilla zien slapen aan de borst?
2. Aan de borst in slaap vallen is soms het enige moment dat er goed gedronken wordt
Als je baby ongeveer vier maanden is geworden, is de hele wereld interessanter dan de borst. Wanneer het tijd is om te gaan slapen, is dit soms het enige moment dat je kleintje de concentratie op kan brengen om een flinke slok te drinken zonder afgeleid te worden. En als de buik vol zit, sukkelt hij makkelijker weg.
>> Lees ook: Hoe een baby slaapt rond vier maanden <<
3. Het helpt je baby snel in slaap vallen
Vooral ’s avonds en ’s nachts is het een groot voordeel om je baby aan de borst in slaap te kunnen laten vallen. Gedurende de dag maak je als volwassene steeds meer melatonine aan, het hormoon dat helpt om in slaap te vallen. Als je baby geboren wordt, ontbreekt het hem aan een dag- en nachtritme en de aanmaak van hormonen die daarbij hoort.
Als je borstvoeding geeft, worden deze hormonen doorgegeven via de borstvoeding. Je kindje krijgt hierdoor een extra zetje om goed in te kunnen slapen.
4. Je baby heeft waarschijnlijk geen speen of duim nodig
Aan de borst in slaap vallen gebeurt soms ook terwijl hij sabbelt aan de borst en daardoor in slaap valt. Een onbekend fenomeen is dit niet, want heel veel baby’s en kinderen hebben een fopspeen of zuigen op hun duim. Maar waar een fopspeen of duim de juiste ontwikkeling van kaakspieren (en daarmee spraak) kunnen vertragen, zorgt aan de borst sabbelen juist voor een goede ontwikkeling van deze spieren.
5. Je baby kan op zijn eigen tijd leren zonder borst in slaap te vallen
Eén van de grootste angsten is dat een baby dan nóóit zelf in slaap zal leren vallen. Maar in slaap vallen zonder borst is gewoon een mijlpaal, net als wanneer een baby gaat doorslapen, lopen of praten. Er komt een punt dat hij de borst los gaat laten voor hij slaapt, en er komt een punt dat hij simpelweg geen borst meer nodig heeft. Als je tot die tijd tegemoet komt aan de behoeften van je baby betekent niet dat je hem verwent, maar dat je zijn ontwikkeling volgt.
6. Het zuigen werkt ontspannend
Het zuigen aan de borst zorgt ervoor dat een bepaald hormoon wordt aangemaakt (cholecystokinin, ofwel CCK). Dit hormoon wordt gekoppeld aan slaperigheid en ontspanning.
Niet alleen bij je kindje trouwens, ook jij als moeder krijgt daar een flinke shot van.
7. Het is brandstof voor de breinontwikkeling
Nachtmelk zit vol ’tryptofaan’, een aminozuur dat heel belangrijk is voor het hormoon ‘serotonine’. En serotonine is weer heel belangrijk voor de ontwikkeling van die grijze massa in ons kleintje.
Sterker nog: tryptofaan is gelinkt aan het ontwikkelen van goede slaapcyclussen.
8. Moeders die borstvoeding geven, slapen meer
Moeders die borstvoeding geven slapen meer dan moeders die dat niet doen! Dat blijkt uit een studie onder maar liefst 6.410 moeders.
Waarom? Omdat moeder en kind veel sneller én veel dieper slapen na een voeding, doordat het hormoon prolactine vrijkomt.
Moeders die nachtvoedingen geven hebben ook meer energie, een betere mentale gezondheid en minder postnatale depressies, blijkt uit datzelfde onderzoek. Dat zijn toch wel heel goede voordelen!
9. Nachtvoedingen beschermen tegen wiegendood
Het blijkt dat nachtvoedingen beschermen tegen wiegendood. Juist doordat je kind íéts lichter slaapt dan op kunstvoeding, zorgt ervoor dat je kindje minder kans heeft te diep te gaan slapen.
Mijn hummel (4 mnd) blijft vaak door sabbelen als hij al in slaap is gevallen. Eerst vond ik dit vervelend en probeerde ik hem los te koppelen, maar ik heb gemerkt dat hij meestal in zijn slaap weer begint met drinken. Daarna laat hij zelf los en kan ik gaan. Ik heb bijna geen wakkere voeding momenten meer, nog een voordeel:)
Bedankt dat je ook dit onderwerp aankaart!
Bedankt voor het mooie artikel. Mijn baby van 4 maanden wil de laatste tijd ook overdag aan de borst in slaap vallen, ook al heeft ze eerder al gedronken (als ze de borst dan niet krijgt is het krijsen). Eerder gebeurde dit alleen ’s avonds en ’s nachts. Het voelt voor mij goed en natuurlijk om haar dan ook de borst te geven. Maar ik maak me wel zorgen over hoe dat straks dan moet met oppas en crèche, 2 zaken die er ivm mijn werk aan zitten te komen.. heb je hier tips voor? Ik voel me soms zo verscheurd tussen wat goed en natuurlijk voelt en wat past in onze cultuur en maatschappij/het werkende leven.
Hoi Nienke!
Vaak ontwikkelt een kindje vrij snel een andere slaaproutine als ze niet bij jou is. Ze heeft snel door dat jij er niet bent, en dus dat er ook geen borst is. Je kan kijken of je tegemoet kan komen aan haar zuigbehoefte door een speentje aan te bieden (mocht ze dat willen).
Ik ben zelf met 4 maanden weer gaan werken, en mijn zoontje – toch een fervent aanhanger van de borst om in slaap te vallen – heeft probleemloos geslapen bij mijn man en oppas. Natuurlijk was het wennen voor hem, dus er kunnen heus tranen zijn.
Als degene die oppast dan liefdevol reageert en je kleintje gerust kan stellen, kan knuffelen en aaien, dan is er niks aan de hand. Ze zal je missen en waarschijnlijk nog iets meer aan je hangen als je er wèl bent, maar zolang er met liefde op haar verdriet wordt gereageerd, komt dat helemaal goed!
Liefs, Mildred
Beste Mildred, wat fijn om jouw artikelen te lezen! Wij hebben een prachtig meisje met veel mamahonger. Ze is onze tweede en heeft mij zowaar nog harder nodig dan onze oudste (waarvan we dat ook vonden, maar t kan nog dus heftiger ?). Ze had t eindelijk een beetje te pakken en kon af en toe heerlijk rustig in slaap vallen in bedje (en had ik heeeeel even een momentje voor mezelf). Nu (sinds ze 4 maanden is) lukt dat helemaal niet meer. Ze krijst echt alles bij elkaar. Zo lastig…
Het stelt me zo gerust om dit te lezen, hoewel het spannend blijft om te vertrouwen op t feit dat ze echt wel een keer zonder mijn hulp in slaap zal gaan vallen (bijv bij kdv of man), en ik iets meer van Mn eigen lijf en vrijheid terug heb. Als de boel me weer eens aanvliegt, helpt t lezen van je site me! Dank daarvoor!
Wat fijn om te lezen! Ik kan me voorstellen dat het je soms aanvliegt! Als je er middenin zit, is het door vermoeidheid soms heel moeilijk om te zien dat het zo weer beter zal gaan. Het is ook echt niet elke minuut genieten, toch? Sterkte de komende tijd!
Liefs, Mildred
Vooral met puntje 5 ook erg blij! Alleen vraag ik me nog wel af: hoe dan? Ons wonder is 6 maanden en valt of aan de borst, of wandelend in de kinderwagen of wandelend op een arm in slaap. Ze past zometeen niet meer in de kinderwagen en ze wordt al lekker zwaar, dus op de arm wordt een uitdaging. Vooral omdat ze bere nieuwsgierig is en de omgeving graag in zich op neemt.
Hoe gaat dat, uiteindelijk zelf in slaap vallen? Ik lees ’t meer, maar nooit over het ‘hoe dan’?
In ieder geval: bedankt voor je artikel!
Hoi Erica,
Goede vraag! Het kan op twee manieren: de eerste is dat je dochter vanzelf los gaat laten voordat ze in slaap valt. Het gebeurt vaak genoeg dat een baby er echt zelf klaar mee is, en dus gewoon wegrolt en in slaap valt. Wanneer? Dat wisselt. Het ene kind op 9 maanden, de andere zal daar met 2 jaar mee beginnen.
Als je geen zin hebt om daarop te wachten, is er een tweede manier. Je kan dan zelf de eerste stappen daarnaar te zetten, door je dochtertje telkens los te maken van de borst voordat ze in slaap valt. Daar kan je dan heel rustig mee beginnen als ze nèt in slaap is gevallen, daarna als ze bijna in slaap valt, daarna als ze doezelig is, daarna als ze nog wakker is. Kortom: dan kies je voor een liefdevolle manier van de borst ontwennen.
Je kan natuurlijk als middenweg met jezelf afspreken dat je tot een bepaalde leeftijd haar laat kiezen (zeg 18 maanden), en als ze dan nog aan de borst in slaap valt, dat je voorzichtig gaat helpen met eerder loslaten.
Laatstgenoemde methode zal ik binnenkort eens wat meer over uitleggen in een artikel.
Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag!
Even over punt 5, mijn ‘baby’ is inmiddels 4 jaar en wil nog steeds met de borst in slaap vallen. Still waiting… ?
Heel fijn dit te lezen! Mijn baby van 3,5 maand slaapt de laatste weken ’s avonds erg moeilijk en huilt veel. Uiteindelijk aan de borst in slaap vallen (ik voed liggend), maar dan blijft hij dus de hele tijd door sabbelen. Ik weet dan niet meer wanneer ik de borst moet wisselen met als resultaat dat mijn productie heel erg schommelt en veel verschilt bij de twee bbotsten. Mijn baby wil dus absoluut naast mij blijven liggen. Hoelang laat ik hem aan één borst ‘drinken’ voordat ik hem aan de andere leg? Nogmaals bedankt voor dit artikel, ik werd erg onzeker van alle berichten dat hij zo niet zelf in slaap leert vallen. Nu zie ik de positieve kanten en zie ik het niet meer als vervelend.