Samen slapen met je baby kan één van de manieren zijn om ook ’s nachts goed voor je kindje te zorgen. Het is lekker makkelijk: je hoeft niet je bed uit voor een voeding, een schone luier of gehuil. Maar naast dat het makkelijker is, heeft het ook een aantal gezondheidsvoordelen die je zullen verbazen. 

Het reguleert de ademhaling

Een baby wordt geboren met een niet volledig ontwikkeld ademhalingssysteem. Gedurende de eerste maanden wordt dit verder ontwikkeld. Het betekent dat een baby soms voor een korte of langere tijd stopt met ademhalen. Het horen of voelen van jouw ademhaling zorgt ervoor dat een baby ook regelmatiger blijft ademhalen. Ook baby’s die meer huid-op-huid-contact hebben, tonen een regelmatiger ademhalingspatroon.

Als je ademt, adem je zuurstof in en kooldioxide uit. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid kooldioxide ook invloed heeft op je baby: dit stimuleert de ademhaling van je kleintje extra. Dit blijkt uit onderzoek naar wiegendood door onder andere (baby)slaapexpert James McKenna in 1997.

Het reguleert de lichaamstemperatuur

Een baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed vasthouden. Als een baby te warm, is kan hij de warmte niet goed afvoeren. Is hij te koud, dan kan hij nog niet rillen om weer op temperatuur te komen. Door samen te slapen regelt jouw lichaam zijn warmte. (Dit is trouwens extra belangrijk als je baby koorts heeft: door huid-op-huid contact te hebben, kan je kleintje zijn warmte goed afvoeren.)

 

Je baby slaapt minder diep

Ik weet het: hoe kan dit nou een voordeel zijn?! Maar uit onderzoek blijkt dat baby’s die in een te diepe slaap wegzakken een veel grotere kans hebben op wiegendood. Door het niet ontwikkelde ademhalingssysteem kan een baby die te diep slaapt, niet meer wakker worden.

Als je samen slaapt, is de slaap van je baby veel lichter. Hierdoor wordt hij vaker korte periodes wakker en blijft zijn ademhaling beter gereguleerd.

Je baby slaapt beter

Je baby slaapt misschien minder diep, hij slaapt ook een stuk beter. Door jouw hartslag en ademhaling weet hij dat hij veilig is. Hierdoor kan hij volledig ontspannen en blijft hij langer in slaap.

Het is goed voor de borstvoeding

Doordat je baby vlakbij je ligt, is het heel makkelijk om hem aan te leggen als hij wakker wordt. Baby’s worden geboren met een heel klein maagje, waardoor ze frequent kleine voedingen nodig hebben. Als je samen slaapt, kan je gemakkelijk aan deze vraag te voldoen. Nachtvoedingen bepalen voor een groot deel de melkproductie, en dus zorgt het voor een betere melkproductie over langere termijn.

Jij en je baby bouwen een goede band op

Allereerst: ik zeg hiermee niet dat je geen goede band opbouwt als je niet samen slaapt. Er zijn echter genoeg onderzoeken die uitwijzen dat samen slapen je baby een heel veilige basis geven. De band die je opbouwt door samen te slapen zorgt voor een gezonde emotionele ontwikkeling.

Uit onderzoek in 2011 blijkt dat baby’s die samen slapen, minder angstig zijn dan baby’s die alleen slapen. Dit zal er ook mee te maken hebben dat het simpelweg makkelijker is om in de behoeften van je baby te voorzien tijdens de slaap.

Jij slaapt beter

Een niet onbelangrijk voordeel: jij slaapt ook een stuk beter als je baby vlakbij je is. Zelfs als je een lichte slaper bent en gehecht bent aan je alleen in je bed slapen. Je hoeft namelijk niet uit bed voor een voeding of als je baby huilt: je baby ligt vlak naast je. Door de hormonen die vrijkomen door regelmatige borstvoeding en het lichaamscontact, val je makkelijker weer in slaap en is de slaap ook rustgevender.

De lange termijn effecten zijn geweldig

‘Als je je baby nu bij je laat slapen, wil hij nooooit meer je bed uit!’ Heb je die al eens gehoord? Het grappige is dat uit steeds meer onderzoeken het tegenovergestelde het geval blijkt.

Een kort overzicht van de voordelen op lange termijn:

  • Kleuters die samen slapen met hun ouders, zijn gelukkiger, hebben minder driftbuien en ze zijn minder angstig.
  • Kinderen die samen slapen of dat hebben gedaan, kunnen beter omgaan met stress en zijn zelfstandiger en onafhankelijker dan hun leeftijdgenoten die niet samen slapen.
  • Uit een onderzoek onder adolescenten blijkt dat de kinderen die tussen de geboorte en het vijfde levensjaar samen sliepen een stuk zelfverzekerder zijn, minder nutteloos schuldgevoel kennen en minder angstig zijn.
  • Kinderen die samen met hun ouders hebben geslapen, slapen op latere leeftijd beter.
  • Moeders die samen slapen met hun kinderen, scoorden hoger op zelfvertrouwen.

Veilig samen slapen

Samen slapen met je baby is dus helemaal geen slecht idee. Op zowel korte- als lange termijn zijn de voordelen overweldigend. Het is echter wel belangrijk om op een veilige manier samen te slapen. Hanteer daarom de gouden regels van het samen slapen.

Kan je hier niet aan voldoen? Dan is je kindje in een co-sleeper een goed alternatief, omdat een groot deel van de voordelen dan nog steeds gelden. Het is alleen wat minder makkelijk om samen in slaap te vallen als je baby aan de borst ligt :).

Meer informatie over de onderzoeken? Op de Engelstalige site van James McKenna staat een schat een informatie en linkjes naar alle hierboven geciteerde onderzoeken.