In september was het zover: ze ging voor het eerst naar de basisschool. Daarnaast kreeg mijn man een nieuw werkrooster. Omdat hij opeens minder thuis was, kwamen mijn moeder en schoonmoeder oppassen. Zelf ben ik een groot fan van een overzichtelijke week, maar hoe doe je dat nou voor een dreumes en een kleuter? Nou, met foto’s en magneten! 

Iedere keer als we een dag hadden die afweek van het normale, was het een hoop gehuil en gejengel. Kennelijk kwamen de dagen en activiteiten nogal rauw op het dak van mijn dreumes en kleuter. Niet gek natuurlijk: als je wakker wordt en je hebt geen idee wat je die dag gaat overkomen, is dat niet fijn.

Rust, reinheid en regelmaat

Kinderen floreren op duidelijkheid. Helaas is duidelijkheid niet altijd iets wat we kunnen bieden aan een dreumes. Hoe leg je uit dat vandaag oma komt, morgen de andere oma, en dat we zaterdags gaan eten bij opa en oma? Amper.

Toch wordt er vanaf het begin al vanuit het consultatiebureau gehamerd op ‘rust, reinheid en regelmaat’. Kinderen hebben een routine en een zekerheid nodig om binnen die grenzen zichzelf te kunnen ontwikkelen. Als kinderen elke dag overdonderd worden door wat er gaat gebeuren, maakt dat onzeker. En onzekerheid en spanning bij een kind komt er op een paar manieren uit. Ze gaan huilen, jengelen, mopperen en worden ongelofelijk aanhankelijk.

En natuurlijk zullen kinderen ook huilen en spanning opbouwen als ze weten wat ze kunnen verwachten, maar het geeft ze in ieder geval niet telkens een verrassingseffect wat ze als volgende gaan doen.

Duidelijkheid geeft rust. Voor ons als volwassenen (hoeveel minuten of uren breng je wel niet piekerend door op een dag, over dingen die niet duidelijk zijn?), en voor onze kinderen ook.

>> Lees ook: Gebruik je energie positief <<

Een planbord zoeken

Uiteindelijk kwam ik op het idee om een planbord voor ze te regelen. Ik ging online op zoek en er zijn een aantal borden op de markt die speciaal voor peuters zijn. Het enige nadeel? De opa’s en oma’s zien er echt heel oud uit, de school leek voor geen meter, en eigenlijk sloot geen van de pictogrammen echt aan.

En dus moest er een andere oplossing komen. Maar waar begin je? Hoe maak je een duidelijk planbord, als kinderen de dagen van de week niet weten? Hoe zorg je ervoor dat de tijden er duidelijk op staan? Dat leg ik hieronder uit.

Een planbord maken voor je peuter

Wat heb je nodig?
  • Foto’s van plekken waar hij vaak komt en wat hij doet
  • Magneet stickerbladen A4-formaat (te koop bij Kamer Atelier26 of Supermagnete.nl)
  • Een magnetisch oppervlak
  • Alternatief voor magneten: plakkend klittenband tweezijdig (bijvoorbeeld van de Hema)
Wat moet je doen?
  1. Druk alle foto’s af. Bij Smartphoto.nl kan je kiezen voor een foto-poster (onder ‘Wanddecoratie). Dit biedt al diverse sjablonen waarin je allerlei foto’s kan toevoegen.

     

Voorbeeld sjabloon planbord
Voorbeeld sjabloon planbord (klikken op de foto leidt naar de pagina van Smartphoto).
  • Plak je hele ‘poster’ van A4-formaat op het magneetblad.
  • Snij alle afbeeldingen uit met een papiersnijder of knip ze uit met een schaar.
  • Plak ze op een magneetbord of koelkast.

En klaar!

Waar moet je op letten?

De volgende punten zijn handig om mee te nemen:

  • Een school druk je niet één keer af, maar 9 keer (tenzij je een continurooster hebt, dan is vijf voldoende). Dit geldt ook voor de opvang, eventueel zelfs voor- en naschoolse opvang apart als dit nog wijzigt gedurende de week.
  • Is iemand vaker thuis of oppas, dan moet je deze persoon ook vaker dan één keer afdrukken.
  • Kijk of je de dagen begrijpelijk kan maken door een dier erbij te zetten met dezelfde beginletter. Zo kan je kleintje makkelijker onthouden welke dag het is.
    Bij ons is het nu bijvoorbeeld maandag-muisdag, dinsdag-duifdag en woensdag-wormdag. Zo leren ze gelijk op een leuke manier de dagen van de week, en kunnen ze vaak zelf al op de juiste naam van de dag komen.
  • Druk ook lege klokjes af waar je later tijden op kan zetten. Zo weten ze hoe laat ze klaar moeten staan of hoe laat ze weg gaan.
  • Neem met je kleintje aan het einde van de dag door wat je hebt gedaan. Heb je gewandeld, ben je in de speeltuin geweest of de kinderboerderij bezocht? Neem dat door aan de hand van je planbord.
  • Kijk ’s morgens samen wat je die dag gaat doen. Blijkt dat je iets extra’s gaat doen, zoals samen naar de markt? Dan kan je die samen ophangen en weet je kind wat hij kan verwachten die dag.

>> Lees ook: Waarom heeft een peuter driftbuien? <<

Rust, maar geen regelmaat

Sinds we ons ‘planbord’ op de koelkast hebben hangen, kijken we ’s morgen welke dag het is en wat we gaan doen. Wie komt er op visite, of waar gaan we heen? Als mijn (schoon)moeder binnenkomt, weten ze al dat ze komt oppassen. Het is dan grote pret in plaats van verbazing.

Ondanks dat de regelmaat er niet echt is, zorgt het bord wel voor rust. Doordat iedereen goed kan zien wat er de hele week gaat gebeuren, scheelt het een hoop driftbuien als we de deur uitgaan: iedereen heeft het al zien aankomen en heeft er (vaak ;) ) ook zin in.

Aan de zijkant van onze koelkast hangen nog zo’n 20 magneetjes met uitjes die we regelmatig doen. Staat er niks op het planbord? Dan mogen de kinderen kiezen of we naar de grote speeltuin, het bos of de kinderboerderij gaan. Als ze hun kaartje hebben opgehangen, weten ze zeker dat we het gaan doen.

Op de basisschool van onze dochter werken de kinderen ook magneetjes en een planbord en mogen ze kiezen wat ze die dag gaan doen – bijvoorbeeld tekenen, verven of in de bouwhoek. Doordat ze thuis al een voorbeeld had, weet ze daar ook goed haar dag te plannen. Ideaal!

>> Lees ook: 14 manieren om tot het hart van je kind te spreken <<