Maar weinig kinderen vinden het fijn om in een ledikant te slapen. Geen probleem, want met een vloerbed heb je dat snel opgelost. Maar hoe creëer je een veilige slaapomgeving als je niet thuis slaapt? Met deze 7 tips lukt het zeker.

Al vrij jong sliepen onze kinderen in een vloerbed. Het was de meest makkelijke manier om een betere nachtrust te krijgen. Maar op vakantie kan het heel onhandig zijn als je kindje niet in een campingbedje wil slapen. De eerste jaren was het telkens puzzelen hoe we dat goed konden inrichten. Hoe creëer je een goede slaapomgeving als je geen campingbedje hebt?

Met deze tips ben je ook op vakantie verzekerd van een goede nacht slaap.

1. Ga voor veilig

Hoe je het ook oplost, één regel is de basis. Hou het veilig.

Concreet:

  1. Neem zo’n setje mee waarmee je stopcontacten af kan dichten.
  2. Slaap niet op een te hoog of te zacht bed met je jonge kindje.
  3. Zorg ervoor dat je kindje geen onveilige capriolen uit kan halen in de kamer. Haal alles weg wat gevaarlijk kan zijn.

2. Zoek een passende accommodatie

Een hoekje waar niemand van het bed kan vallen: de jongste in de hoek, een ouder ernaast (2018)

Sinds we samen slapen, proberen we altijd plekken te vinden waar we kunnen schuiven of waar ruimte over is om een matras op de grond te leggen.

In sommige hotels en huisjes zitten de nachtkastjes aan de muur gemonteerd, dat zie je vaak al op de foto’s.

Dat betekent dat je niet makkelijk kan schuiven met de bedden, tenzij er voldoende ruimte is en je de bedden gewoon tegen een andere muur kan schuiven, waardoor je geen last hebt van die vaste nachtkastjes.

Merk je dat je dat niet hebt, dan is het handig om te kijken of je een slaapkamer over hebt waar je de onderbouw van zo’n boxspring in kan schuiven. Dan kan je een matras op de vloer leggen, zonder dat je last hebt van de nachtkastjes.

Lukt een matras op de grond niet, en kan je niet schuiven? Neem dan een simpel bedhekje mee om het bed af te sluiten.

Probeer vooruit te denken en eventuele benodigdheden mee te nemen daarvoor.


3. Gebruik grote handdoeken of een voedingskussen als rand

Op vakantie in een safaritent: op de grond, met een paar dikke opgerolde handdoeken als rand. (2017)

Ook als je kindje op de grond slaapt, is het niet fijn als hij van het matras kan vallen.

Door iets onder het hoeslaken te schuiven, creëer je een rand waar je kindje niet zomaar langs rolt in zijn slaap.

Pool Noodles, een voedingskussen of badhanddoek lenen zich daar perfect voor.


4. Creëer een hoekje

Als je kan, leg je kindje dan in een hoek. Dat geeft een knus gevoel én is veilig, want je kindje kan dan sowieso aan 2 kanten niet van het bed vallen.

In veel huisjes waar we hebben geslapen, konden we de bedden in een hoek duwen. Als we er dan zelf naast lagen, wisten we zeker dat er niks kon gebeuren. En dat is gelijk tip 5 ;).


5. Blijf erbij

Een nisje waar precies een één-persoonsmatras met een ledikantmatrasje past (2020)

Zo’n nieuwe omgeving is spannend voor je jonge kind. Voor ons is vakantie heel leuk en weten we dat we weer naar huis gaan, je kindje niet.

Vaak is het idee van vakantie dat ook jij niet zoveel hoeft te doen. Neem dus lekker een boek mee en ga lekker naast je kindje lezen. Het is voor hem een veel fijner gevoel om dan wakker te worden.

Maar zeker als je de omgeving niet optimaal kan inrichten, is het raadzaam om erbij te blijven als je kindje slaapt. Zo weet je zeker dat het veilig is voor jullie.


6. Geniet

Vakantie is vooral bedoeld om te ontspannen. Probeer dat dan ook te doen, ook rondom slaapjes. Op vakantie verloopt alles anders.

Op vakantie in een huisje: de onderstellen van de boxspring op de kant gezet als rand, en de matrassen op de vloer in een hoek. (2019)

We zijn een jaar op vakantie geweest in een safaritent en ik was ervan overtuigd dat ons zoontje (toen 18 maanden) geen oog dicht zou doen in die klaarlichte ruimte. Hij sliep echter beter dan hij ooit had gedaan.

Mijn dochter sliep echter thuis geweldig, maar kon níét alleen slapen toen we op vakantie waren toen ze negen maanden was.

Probeer je kindje gewoon dezelfde veiligheid en liefde te bieden, creëer een fijne slaapplek en bedenk je: het is zo weer voorbij. Komt echt goed.


7. Bonustip!

Vakantie is stiekem ook een beetje uitslapen. De kans is groot dat je thuis alles goed verduisterd hebt. In vakantiehuisjes is dat zelden het geval. In een tent gaat dat vaak goed, door de frisse buitenlucht en de koele omgeving: een kindje slaapt dan makkelijk en goed.

Maar huur je een huisje of hotelkamer, dan is een lichte kamer dé vijand van een goede nacht slaap.

Dus bonustip: koop een keer één of twee grote lappen verduisterende stof (of neem een oud, verduisterend gordijn dat je in stukken knipt) en neem dat altijd mee, samen met wat wasknijpers en Ductape.

Het zorgt ervoor dat wij altijd en overal een verduisterde slaapkamer hebben én de kinderen heerlijk slapen. Pak maar in dit jaar, thank me later.

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.