Yes, je kindje slaapt door. Of nou ja… dat deed hij. Sinds een tijdje gaat slapen weer lastiger. Dat kan maar 1 ding betekenen, toch? Je kind bedondert de boel. Want als een kindje 1 of 10 keer heeft doorgeslapen, kan hij het altijd… of niet?

Het is twee uur s nachts en ik lig klaarwakker en gefrustreerd in bed. In mijn hoofd blijf ik maar malen, en als ik soms wegdommel, schrik ik vaak al snel weer wakker. Om half 3 stap ik uit bed on wat te drinken. Als ik weer in bed lig, woel ik nog wat voor ik eindelijk in slaap val.

Het is niet de eerste avond in de afgelopen week. Het is druk in mijn hoofd, waardoor ik maar blijf nadenken. Ik heb een keer overdag geslapen omdat ik niet fit was, waardoor ik ’s avonds niet moe genoeg was.

Een andere avond was ik heel erg op mijn hoede, omdat mijn dochter zei dat ze misselijk was toen ze ging slapen. Ik lag de hele nacht half wakker te luisteren of ze me toevallig riep.

Herken je dat? Dat je soms niet in slaap komt? Of dat je midden in de nacht wakker schrikt en vervolgens geen rust meer kan vinden om te slapen? 

Onze jonge kinderen gebeurt dat ook.

Vaak hebben we redelijk wat begrip voor een jong kindje dat niet door kan slapen. Maar als dat eenmaal een paar keer is gelukt, is het lastiger om begrip te hebben voor moeite met in- en doorslapen.

Het voelt alsof je kindje het al kon, en dus moet blijven kunnen. Toch is de realiteit dat kindjes met ups en downs slapen in de eerste anderhalf jaar. Het is goed om te weten dat een kindje de vaardigheid om te slapen niet is verloren als het minder gaat. Om dat uit te leggen, vergelijk ik het altijd met leren lopen.

Waarom je kindje niet meer doorslaapt

Als een kindje leert lopen, gaat dit met wankele en onzekere eerste pasjes op een gladde vloer. Daar gaat het lopen redelijk. Als je dit kindje op het gras zet, zal het al heel wat meer moeite kosten om te lopen. Zet het kindje op een terrein met veel oneffenheden, dan zal hij gaan kruipen omdat het lopen niet lukt.

Het kindje is niet zijn vermogen om te kunnen lopen kwijtgeraakt in dit geval. Het terrein is nog onbekend en zijn nieuw verworven vaardigheid is nog niet ver genoeg ontwikkeld. Een kindje moet eerst voldoende oefenen op de gladde vloer, voor hij een weiland door kan stappen.

Zo is het ook met slapen. Er zijn zoveel redenen waarom slapen niet lukt of heel moeizaam gaat. Als een kindje op een mooie dag of in een goede week heeft doorgeslapen en zelf in slaap heeft kunnen vallen, betekent dat inderdaad dat ze dat kunnen.

Maar komen er volgens weken met verkoudheid, sprongetjes, groeipijn, kramp of nieuwe tanden, dan wordt het slapen veel lastiger. Er zijn simpelweg teveel problemen, waardoor een kindje niet gemakkelijk weer in slaap kan vallen.

Het is belangrijk dan te weten dat de vaardigheid niet verloren is gegaan: de omstandigheden zijn gewoon even wat pittiger. Als de groei en ontwikkeling weer in rustiger vaarwater komt, kan hij ook zijn nieuwe vaardigheden rondom slapen weer opnieuw laten zien. Want die ontwikkelen op de achtergrond gewoon door. 

Het komt vanzelf goed

Soms hoor je dat je niet meer op je kindje mag reageren ’s nachts, omdat hij het dan nooit zou leren om weer langere blokken te gaan slapen. Gelukkig is dat niet waar. Als een kindje door een sprong heengaat of ander ongemak ervaart, mag je er altijd op reageren.

Een kindje dat je gaat dragen omdat het lopen even niet lukt, zal vanzelf weer loswurmen om zelf te gaan lopen. Hoe fijn ze het ook vinden om gedragen te worden: ze groeien en ze gaan steeds meer zelf doen. Zo is het ook met slapen: jij mag reageren op de behoeften van je kindje.

Je hoeft niet bang te zijn dat je een probleem creëert als je op hem reageert. Als je kindje weer rust krijgt in zijn hoofd, en z’n lijfje er weer klaar voor is, zal je merken dat de blokken slaap weer langer worden. Misschien niet zo snel als je hoopt, maar het komt echt goed.

Wil je graag meer leren over doorslapen en hoe je de omstandigheden zo optimaal mogelijk kan maken om beter te gaan slapen? Dan is de cursus Slaap Vanuit Verbinding een mooie manier om daarmee aan de slag te gaan.

 

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.