Als de dagen lang, licht en warm zijn, slapen kinderen vaak een tikje… minder goed. Vooral het inslapen kan een waar gevecht worden, waarbij je kindje het altijd wint van zijn slaap. Wat kan je doen als zomerdagen roet in het eten gooien en slapen onmogelijk lijkt?

Slapen in de warmte is een stuk lastiger dan in een koele kamer. Zeker in onze cultuur zijn we weinig gewend, dus kunnen we behoorlijk van slag zijn als het buiten langer licht is en de warmte in huis blijft hangen. Hieronder een beknopte samenvatting van de video.

Melatonine en zomeravonden

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we ’s avonds in slaap kunnen vallen. Er zijn diverse dingen die meespelen bij het aanmaken van melatonine. Twee elementen die hiervoor cruciaal zijn, zijn nagenoeg afwezig op de warme zomerdagen:

Afnemend daglicht en een dalende temperatuur zijn beiden een seintje dat er melatonine aangemaakt moet worden.

Op zomerdagen zijn beide wel aanwezig, maar vaak pas rond een uur of negen á tien ’s avonds. Veel kindjes vallen dan ook pas tegen tien uur ’s avonds in slaap.

Naar binnen en gordijnen dicht

Wil je toch graag dat je kindje (een beetje) in de buurt blijft van zijn of haar normale bedtijd, dan kan je beide punten kunstmatig aanpakken.

Je gaat met je kindje zo’n 2 uur voordat je graag wil dat hij gaat slapen, alvast naar binnen. Zorg ervoor dat je door gordijnen het licht wat buitenhoudt.

Je kan, als dat lukt, zelfs al naar de slaapkamer gaan om daar de gordijnen dicht te doen en zo het licht minimaal te laten zijn. Je zal merken dat het lichaam nu de kans krijgt om melatonine aan te gaan maken.

Een koel badje, of juist een warm bad?

Vaak lees ik dat kindjes voor bedtijd een koel bad krijgen. Dat klinkt ideaal – even afkoelen – maar na zo’n badje gaat het lichaam éxtra hard werken om de temperatuur weer omhoog te krijgen in het lichaam.

Je bereikt er dus precies het tegenovergestelde mee: de lichaamstemperatuur loopt op, en je kindje kan met geen mogelijkheid melatonine aanmaken.

Je kan dus beter een warm badje geven, iets boven de lichaamstemperatuur. Als je kindje uit bad stapt, zal de lichaamstemperatuur dan dalen, en kan het lijfje melatonine aan gaan maken. Dat vraagt wel om een lange adem: het lichaam heeft zo’n 1.5 uur nodig om die melatoninespiegel op pijl te krijgen.

Mediterraans ritme

Blijft de vraag over: is het erg als je kindje even een wat ander ritme heeft? Nee, eigenlijk niet. Het is heel normaal om wat later te gaan slapen, vroeger op te staan én wat langer te slapen overdag.

Je kindje pakt de slaap wel die er nodig is. Lukt dat ’s avonds niet, dan kan het overdag. In veel culturen is een latere bedtijd (21:00 en later) erg normaal. Wij, in het geïndustrialiseerde westen, hebben gewoon een absurd vroege bedtijd omdat dat past in ons werk- en schoolritme.

Heb je de kans te genieten van deze mooie zomeravonden en een trager en later ritme? Doe dat dan vooral. Laat maar los dat een kindje om 19:00 al moet slapen: met zulke zomeravonden is dat bijna geen doen.

Wil je nog wat verder lezen?

Ik ga op de volgende onderwerpen dieper in in deze video’s en blogs:

Verlichting en melatonine

In bad gaan voor bedtijd

Druk doen voor bedtijd