Veel kindjes hebben een enorme hekel aan hun ledikant. Ze gillen het uit als ze het zien, en erin slapen is iets dat ze nóóit zullen doen. Soms is het echter nodig dat je kindje wel degelijk leert slapen in een ledikant. Deze week leg ik uit hoe je dat stapsgewijs kan leren.

Veel kindjes hebben een enorme hekel aan hun ledikant. Ze beginnen al te krijsen als ze de trap opgaan om te gaan slapen. En nee… dat is niet om je te manipuleren.

Hoef je niet perse een ledikantje? Kijk dan of een vloerbed voor jullie een optie is: dit kan ledikant-haters helpen met veel meer plezier te gaan slapen.

‘Normale’ slaaptraining zegt: laat je kindje het maar een paar dagen uitgillen in z’n ledikantje, dan leert hij vanzelf er met plezier in te slapen. Nou vraag ik je… hoe ís het mogelijk dat we zo’n gedachtegang logisch vinden?

Toch kan ik me voorstellen dat je je afvraagt: hoe leer ik dan mijn kindje om in zijn ledikant te slapen, als ik hem er niet kan laten uithuilen?

Dat leg ik in de video uitgebreid uit.

Met deze stappen help je hem langzaam wennen. Let op: dit kost je per stap een aantal dagen. Probeer dingen niet te forceren of versnellen, als je merkt dat je kindje in paniek raakt.


1. Begin met spelen in de buurt van de slaapkamer. Doe dit enkele dagen, en laat af en toe wat speelgoed naar en in de slaapkamer rollen. Je doel: geen vechtmodus als je de trap op loopt.

2. Speel in de slaapkamer met je kindje. Maak je geen zorgen over verkeerde associaties: je wil éérst je kindje op zijn gemak laten voelen.

3. Ga het ledikantje ook betrekken in het spel. Speel er samen in, doe er spelletjes omheen. Maak je kindje ermee vertrouwd zonder hem er in ‘op te sluiten’.

4. Ga langzaam steeds meer richting bedtijd in de slaapkamer spelen. Start wat rustiger spel, knuffel er, doe er een voeding.

5. Als dat goed gaat, ga je het bedritueel daar starten. Doe de gordijnen (deels) dicht, start met een luier, een liedje, een boekje, maar hou je huidige slaapplek en slaaproutine in stand. Wieg je in slaap? Doe het dan daar. Voed je in slaap? Doe dat ook daar.

6. Na een tijdje ga je dit in het ledikantje doen. Het bedje is nu weer gekoppeld aan slapen, maar dan zonder de paniek en angst.

Laat je kindje echter niet alleen. Leer hem dat hij erop kan vertrouwen dat je er voor hem bent – ook als hij zich zo veilig voelt dat hij durft te gaan slapen.

Je doel is nu allereerst die angst voor de slaapkamer en het ledikantje weg te halen, en daarna pas weer er te gaan slapen. Als je dat voor ogen houdt, kan je in kleine stapjes je kindje helpen weer rustig te gaan slapen in zijn kamertje.

Wordt je kindje altijd huilend wakker na zijn slaapje? Daarover leg ik hier meer uit.