Vaak willen kindjes prima in bed gelegd worden door hun moeder, maar moet hun vader niet in de buurt komen van de slaapkamer. Hoe kan je dan de vader meer laten helpen rond bedtijd, zodat hij ook jullie kindje in bed kan leggen? Dat leg ik deze week uit.

De video samengevat:

Biologisch gezien gezond gedrag

Om maar met de deur in huis te vallen: het is heel normaal gedrag dat een kindje de moeder nodig heeft om te ontspannen. Dat is om twee redenen:

  1. Een kindje kent zijn moeder van binnen en buiten, letterlijk. Zij is een vitaal onderdeel van zijn eigen lijf, een verlengstuk. Voor hem is het nog onduidelijk dat jullie aparte wezens zijn. Zodra dat besef groeit (vanaf een maand of vier) is het niet gek dat hij moord en brand schreeuwt als zo’n 50% van zijn lijf wegloopt.
  2. Een kindje is afhankelijk van zijn moeder om te kunnen overleven. Een paar honderd jaar geleden was het voor een kindje dodelijk om niet dichtbij zijn moeder te zien, en dus zet hij het op een brullen als ze de kamer uitloopt. Logisch, want ze is zijn warmte, veiligheid, voeding en liefde. Alles wat hij nodig heeft… zit van aan jouw lijf.

Maar hoe kan je er dan voor zorgen dat je kindje zich op zijn gemak gaat voelen?

Bouw een band op

Vaak is een vader wat meer buiten beeld dan de moeder. Niet eens bewust, maar de moeder neemt de eerste maanden doorgaans de zorg op zich. Het eerste dat een vader en kindje daarom moeten doen, is zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen. Zo kan het kindje zich evenveel gaan hechten aan de vader… maar dan wel vanuit de veiligheid van de moeder.

Als je kindje en vader helemaal bij elkaar op de gemak zijn, kan je kindje zich ook veilig genoeg gaan voelen om zich zo rustig te voelen dat hij zich ook bij de vader kan overgeven aan slapen.

Breng tijd samen door

Samen knuffelen, samen spelen en samen tijd doorbrengen als gezin, zorgt ervoor dat je kindje helemaal kan wennen aan de vader.

Een prachtige manier om snel aan die band te bouwen, is door bijvoorbeeld samen in bad te gaan. Het bevat warmte, water, huid op huid… het zorgt ervoor dat een kindje zich heel snel kan hechten aan de vader.

Wandelen met de baby

Hoewel een kindje zich misschien niet makkelijk en snel kan overgeven aan slaap bij haar vader in bed, kan dat vaak wel op andere manieren. Het kan enorm helpen om lekker te gaan wandelen. Je kindje kan dan in de wandelwagen of in de draagzak bij de vader slapen. Vooral de laatste optie is weer zo’n manier die er in heel korte tijd voor kan zorgen dat je kindje zich vertrouwd gaat voelen bij de vader.

Helpen rond bedtijd

Vaak is het al een fijne start om rustig te gaan helpen rondom bedtijd. Soms zie je dat een vader er weinig zin in heeft om rond bedtijd te helpen. Het is ook ontmoedigend als je aanwezigheid met tranen wordt begroet ;).

Probeer daarom bedtijd eerst twee weken samen te gaan doen, zodat je kindje kan wennen aan de aanwezigheid van de vader. Daarna kan de vader met jullie kindje eerder naar boven om alvast alles van het bedritueel gaan doen, behalve het in slaap voeden (als je dat nu doet.)

Je kan dan de situatie zo houden – vader het bedritueel en jij het voeden – of de vader neemt daarna ook het in bed leggen over.

Hou op met saboteren – sorry ;)

Soms zijn wij zelf de grootste saboteurs in het hele proces. Ergens willen we dat de vader het overneemt… maar dan wel op onze voorwaarden.

Vaders worden met een waslijst aan ‘moetjes’ de trap opgestuurd, waardoor ze uiteindelijk met een naar gevoel beginnen aan bedtijd. Het kan ze het gevoel geven dat we ze 1) niet vertrouwen en 2) niet denken dat ze het zelf kunnen.

Als ze zo geforceerd aan een ritueel moeten werken dat ze niet vanuit liefde, maar vanuit angst of dwang doen, zorgt het ervoor dat een kindje die spanning makkelijk kan oppikken.

Soms kan het beter zijn je man te vertrouwen dat hij zijn weg ook kan vinden met jullie kindje, en hem gewoon zijn eigen ding laten doen. Hoe authentieker hij het kan doen – zonder het gevoel te hebben dat jij hem bekritiseerd – hoe meer hij iets kan doen vanuit rust en liefde voor zijn kind.

Geef het tijd

Het belangrijkste is: geef het tijd. Je kindje heeft negen maanden in je buik gezeten, hij heeft jou nodig om te overleven. De vader wordt na een jaar of twee á drie een heel belangrijke figuur: veel kindjes komen dan in een ware ‘papa-fase’.

Wil je dat eerder, probeer dan liefdevol te laten wennen en groeien. Als je kindje daar tranen bij vergiet: probeer liefdevol te reageren en empathisch te zijn. Als je kindje zich net zo gehoord en begrepen voelt als bij zijn moeder, zal hij ook snel rust vinden bij zijn vader.

Wil ik nog wel even één ding meegeven: het afbouwen van het in slaap voeden hoeft niet te betekenen dat het in bed leggen door iemand anders dan makkelijker gaat!

Dat leg ik verder uit in dit filmpje: Hoe kan ik stoppen met in slaap voeden, zodat iemand anders ons kindje in bed kan leggen?