Witte ruis – oftewel white noise – is hip. Apps, apparaatjes of gewoon een oude radio: je hoort constant dat dat het slapen van je kindje zal verbeteren. Maar… klopt dat wel? Ik neem je mee langs de voor- en nadelen, en leg je uit of het voor jou wel of niet kan werken.

Wat is witte ruis?

Allereerst even kort: wat is witte ruis precies? Ik ga niet in op de technische uitleg over de frequenties en dergelijke, maar op het geluid zelf ;).

Witte ruis is het geluid dat je hoort als je een stofzuiger of ventilator aanhebt, of gewoon simpelweg een radio zonder ontvangst. Je hebt er allerlei variaties op met roze ruis, rode ruis en blauwe ruis bijvoorbeeld, waarbij de frequenties iets anders zijn.

Maar om het allemaal samen te pakken: ik ga in op ruis.

Waarom zou het werken?

  1. Witte ruis sluit andere geluiden uit. Zo hoor je een dichtklappende deur, een onverwachts geluid of getoeter veel minder.
  2. Het werkt als een slaapassociatie. Je kindje weet na een tijdje dat hij mag gaan slapen als hij dat geluid hoort.
  3. In de buik is het alles behalve stil. Een compleet stille omgeving is voor een baby of jong kind erg onnatuurlijk en kan beangstigend zijn.

Drie kampen

Kortgezegd zijn er drie kampen als het gaat om witte ruis. Ik ga ze kort met je langs.

Kamp één: niet gebruiken

Witte ruis kan je beter niet gebruiken, zeggen sommige onderzoekers. Er is te weinig bewijs dat het daadwerkelijk helpt, dus kan je het beter niet doen. Dat zegt Mathias Basner, die er vanuit de University of Pennsylvania School of Medicine in Philadelphia onderzoek naar heeft gedaan.

Sterker nog, zegt hij, het kan mogelijk zelfs schadelijk zijn. Je oor en hersenen krijgen geen echte rust meer, omdat ze constant die geluidsprikkel moeten verwerken. Maar let op: dit is een niet onderbouwde, persoonlijke theorie.

Persoonlijk denk ik dat dit niet opgaat. Als je kijkt naar hoe we vroeger leefden, was het nooit stil. Er waren in een stam altijd mensen wakker, maar er werd ook vooral buiten geleefd. Ruisende bomen, golven, kabbelend water: er was vrijwel altijd geluid.

Daarnaast was het gebruikelijk om in groepen te slapen. En je kan mij niet wijsmaken dat dat een stille ruimte was :).

Kamp twee: doen, en wel nu!

Kamp twee is duidelijk: witte ruis is fantastisch. Het werkt tegen tinnitus, geluidsoverlast, slapeloosheid en meer. Voorwaarden zijn wel dat je het constant afspeelt én natuurlijk goed let op de hoeveelheid decibel (maximaal 60). Er zijn ook onderzoeken die deze gedachten steunen.

Kamp drie: ja, maar…

Kamp drie wijkt iets af van kamp twee. Ja, zeggen ze, geluid op de achtergrond kan het slapen zeer verbeteren. Maar je kan beter speciaal gecomponeerde muziek kiezen die het slapen verbetert. Die zorgt ervoor dat kindjes in een diepere slaap vallen.

Het is daarom niet aan te raden om dit soort ‘ruis’ te gebruiken bij jongere baby’s: daarvan wil je liever niet dat ze te diep slapen. Dus probeer de eerste maanden andere vormen van ruis of geluid te gebruiken dan witte ruis.

Dus… wat is het nou?

Witte ruis kan dus inderdaad helpen om beter te gaan slapen. Zeker als je meerdere kinderen rond hebt lopen, kan het een uitkomst zijn. Let dan wel op dat je het niet te hard gebruikt.

Verwacht er ook zeker geen wonderen van. Jonge kindjes zijn niet gemaakt om door te slapen of om diep te slapen.

Wat moet ik dan gebruiken?

Voor witte ruis kan je meerdere dingen kiezen. Een ventilator, een kapotte radio die alleen maar ruist, of een speciaal ‘witte ruis’ apparaatje. Vaak is dat laatste de makkelijkste oplossing. Je kan ze gemakkelijk kopen en ze zijn heel makkelijk als slaapassociatie te gebruiken, zowel thuis als op andere plekken.