Slaapjes overdag zijn nogal een lastig ding. Sommige kindjes slapen uren achter elkaar, andere kindjes zitten met 30 minuten weer rechtop en zijn klaar om door te gaan met leren en ontdekken. Hoe kan je je kindje helpen met langer slapen overdag – of zijn die slaapjes van 30 minuten normaal?

Slaapjes overdag zijn een onderwerp van discussie. In onze cultuur hebben we het idee dat een slaapje pas telt als hij langer is dan 60 minuten. Een boek dat ik onlangs las, raadde bijvoorbeeld aan niet de kamer in te gaan voordat een kindje 60 minuten in bed had gelegen – ongeacht hoelang het kindje van die 60 minuten wakker lag.

Korte slaapjes zijn normaal

Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat langere slaapjes beter zijn. Voor volwassenen is bewezen dat juist korte dutjes (oftewel powernaps) heel goed zijn. Onderzoek in 2015 laat zien dat slaapjes van 30 minuten of langer dezelfde gezondheidsvoordelen hebben als slaapjes van bijvoorbeeld anderhalf uur.

Vier keer een slaapje van 30 minuten is net zo goed als twee keer een slaapje van 1 uur.

Wiens probleem is het?

De verwachting is dat kindjes minstens een uur ‘moeten’ slapen per keer. Wetenschappelijk bewijs is daar niet voor. Toch kan het voor jou als ouder als noodzakelijk voelen. Als je je kindje in slaap moet helpen, kan het voelen alsof je de hele dag bezig bent met je kindje laten slapen.

Probeer voor jezelf los te laten dat je kindje een bepaalde tijd moet slapen en op een bepaalde manier. Een dutje is een dutje, waar en hoe lang hij ook is :). Hazenslaapjes tellen dus ook :D.

Je kindje helpen langer te slapen overdag

Het kan zijn dat je kindje altijd huilend wakker wordt na een kort dutje. De twee meest voorkomende oorzaken leg ik hier uit. Merk je dat jouw kindje altijd huilend wakker wordt en eigenlijk te kort heeft geslapen, dan kan je kijken of je hem kan helpen langer te slapen.

Er zijn voordat hij wakker wordt

Een manier waarop je dat doet, is door de kamer in te gaan voordat je kindje wakker wordt. Merk je dat je kindje in een lichtere slaapfase komt, dan stel je je kindje gerust en help je hem weer in slaap. Zo kan hij nog een blokje slapen.

In de draagdoek of samen slapen

Een andere manier om je kindje te helpen, is door hem in de draagdoek bij je te houden. Kindjes voelen zich daar vaak veilig, en slapen vele malen beter als ze dichtbij jou zijn.

Je kan ook samen in bed kruipen, jij met een (luister)boek of film. Zeker als je kindje een moeizame slaper is, kan dit een hele fijne manier zijn om ook aan je eigen rust te komen.

Op zijn ideale tijd in bed leggen

Ik besef me dat dit een lastige is: wanneer is je kindje nou precies moe genoeg en niet té moe? Dat kan alleen jij zien. Een kindje dat te vroeg in bed wordt gelegd, is vaak niet moe genoeg om langer te slapen. Korte, onrustige dutjes kunnen daar een signaal van zijn.

Aan de andere kant zie je dat een kindje dat oververmoeid is, ook kort en onrustig slaapt. Als je kindje over 24 uur genoeg slaapt, mag je ervanuit gaan dat je kindje niet oververmoeid is. Je kan daarvoor onderstaande tabel aanhouden.

hoeveel uur moet een kindje slapen

Het nut van korte dutjes

Gekeken naar het aantal uren slaap van een kindje, kan het soms heel onhandig zijn als een kindje overdag 4 uur weg slaapt. Korte dutjes zorgen ervoor dat er voldoende slaapschuld overblijft om in de nacht goed te slapen.

Heb je een kindje dat over 24 uur niet zoveel slaap nodig heeft, dan kunnen de korte dutjes een belangrijk doel dienen: ze zorgen ervoor dat je kindje ’s nachts goed kan slapen.

Merk je dat je kindje om 4 uur ’s morgens aan zijn dag kan beginnen of midden in de nacht 2 uur wakker is, dan kan het zijn dat hij teveel slaapt overdag.

Laat het maar los

Dutjes duren niet zo lang, als je kijkt naar het leven van je kindje. In de eerste maanden en jaren zijn ze belangrijk, omdat ze ervoor zorgen dat je kindje niet oververmoeid raakt.

Hoe ze die dutjes doen en hoe lang die slaapjes duren, is daaraan ondergeschikt. Probeer vooral te kijken naar wat je kindje nodig en hem daarin te volgen.

Naarmate een kindje ouder wordt en minder dutjes gaat doen, zal je merken dat ze ook vaak langer gaan slapen. Met een jaar of drie á vier zullen dutjes sowieso verleden tijd zijn, en is de slaap in de nacht het enige wat ze nog nodig hebben.