De invloed van voeding en darmflora op het slapen van je kindje

Heeft je kindje vaak buikkramp? Heb je het idee dat hij wel wíl slapen, maar het simpelweg niet lukt van de pijn? Zit je kindje ‘s nachts vaak huilend van de pijn overeind? Het zijn allemaal signalen dat het niet helemaal fijn loopt in de darmen van je kindje. Hoe werkt dat en wat kan je doen?

Voeding en darmflora zijn beiden heel erg belangrijk voor hoe je kindje kan slapen. Enerzijds omdat de darmflora bepalend is voor het aanmaken van melatonine, maar ook doordat buikkrampjes een veel voorkomend probleem zijn. In deze video ga ik daar dieper op in.

In slaap voeden en doorslapen

Hoe vaak hoor je wel niet dat je maar moet stoppen met in slaap voeden, zodat je kindje door leert slapen. Of dat je, als je die nachtvoedingen maar afbouwt, een kindje hebt dat 12 uur kan doorslapen. Dat klopt absoluut niet. Daar ga ik echter niet op in in deze video, daar heb ik al deze twee relevante video’s over opgenomen:

Helpt het afbouwen van nachtvoedingen om door te slapen? En deze: hoe kan ik stoppen met in slaap voeden zodat iemand anders ons kindje in bed kan leggen?

Voedselovergevoeligheid en slapen

Steeds vaker worden er voedselovergevoeligheden in jonge kindjes vastgesteld. Dat is geen wonder, als je bedenkt dat het eten de afgelopen 60 jaar enorm is veranderd qua vorm en textuur. Zo zijn we van honderden tarwerassen, terug naar slechts een handvol rassen: de allersterksten die resistent zijn voor de meeste ziekten. Het is niet vreemd dat deze meest sterke rassen, ook behoorlijk zwaar kunnen zijn voor jonge darmen.

Daarnaast zit ons eten, meer dan een generatie of twee terug, veel voller met gif- en afvalstoffen. Een kinderlijfje reageert daar erg sterk op (en de meeste volwassenen ook trouwens ;)). Het is geen waardeoordeel, maar wel een feit dat het steeds moeilijker te verteren is voor jonge kinderen. Het is niet gek dat voedselovergevoeligheid steeds meer voorkomt.

Buikpijn en darmkramp kan ervoor zorgen dat het slapen onmogelijk wordt voor een jong kindje. Probeer daarom, als je vermoedt dat er een probleem is in de vertering, hier hulp voor te zoeken. Uit een standaard allergenentest bij de huisarts komt hier zelden iets uit, maar een goede natuurgeneeskundige of orthomoleculair therapeut kan je hierin vaak erg goed op weg helpen.

Darmflora, keizersnede en antibiotica: waarom slapen moeilijker is

Een keizersnede zorgt ervoor dat een kindje niet langs de vaginale weg bevalt. Dit zorgt ervoor dat zij de goede hap bacteriën niet meekrijgen. Ik snap dat je nu gruwelt van die gedachte, maar hou even vol. Jouw darmflora is belangrijk voor de opbouw van de darmflora van je kindje. Het is een eerste kennismaken met bacteriën, en erg belangrijk voor je kleintje.

Een andere verstoring van de darmflora kan optreden als een kindje vaak (oor)onstekingen krijgt. Jonge kinderen krijgen dan een antibioticakuur. Die doodt niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede! De darmflora krijgt daardoor een enorme klap.

De darmflora is echter heel erg belangrijk voor zowel de weerstand, als voor de aanmaak van bepaalde hormonen. Is je darmflora niet op orde, dan kan er maar met moeite serotonine en melatonine aangemaakt worden. En die hormonen zijn nou net de sleutels tot het in- en door kunnen slapen.

Een slechtere darmflora zorgt op zijn beurt weer voor problemen met de vertering van voedingsstoffen, waardoor je haast automatisch weer bij punt één uitkomt: een grotere overgevoeligheid voor voedingsmiddelen én een minder goede opname van de voeding.

Oplossing: je kindje helpen beter te gaan slapen

Herken je één van deze dingen uit deze video, dan raad ik je aan om de darmflora liefdevol te ondersteunen met voeding en een goede probiotica.

Probeer een arts met ervaring hiervoor te consulteren, omdat darmflora en problemen met de voeding altijd maatwerk zijn.


Je las een blog van Mildred - de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

 > Het gratis e-book over doorslapen: zes redenen waarom het niet lukt. Dit e-book legt de achterliggende redenen uit waarom doorslapen soms moeilijk is. Ook weet je daarna waarom slaaptraining niet de oplossing is - en wat dan wel.

 > De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je. 

Ontdek de 6 redenen waarom jouw kindje nog niet kan doorslapen

> Voel je je onzeker als je kindje 's nachts nog wakker wordt?

> Vraag je je af waarom hij nog niet doorslaapt?

> Denk je dat slaaptraining misschien de enige oplossing is?

In dit e-book deel ik de zes meest voorkomende redenen waarom doorslapen niet lukt. Ik leg je ook uit hoe je je kindje kan helpen beter te slapen - en jezelf dus ook!


Slapen

Je kindje mag best even…

Je kindje mag best even huilen, even protesteren. Dat lucht op. Maar Lees meer >>>

Je kindje mag best even…

Slapen, Vraag van de Week

Waarom hebben kindjes zo´n verschillend biologisch ritme?

Waarom slapen sommige kindjes perfect om 19:00, en kunnen anderen door tot Lees meer >>>

Waarom hebben kindjes zo´n verschillend biologisch ritme?

Slapen, Vraag van de Week

Waarom slaapt mijn kindje overal goed, behalve thuis? [Video]

Soms slapen kindjes uren weg op de opvang en bij de oppas, Lees meer >>>

Waarom slaapt mijn kindje overal goed, behalve thuis? [Video]
>