Nog even een filmpje voor ze gaan slapen, om tot rust te komen. Naar boven en de felle lampen gaan aan. In de badkamer hangt een ledlamp, op de gang een spaarlamp. Als het grote licht uitgaat, gaat het kleine nachtlampje aan. Constant veel en fel licht terwijl je je kind in bed wil leggen om te gaan slapen. Al dit licht heeft een enorme invloed op de slaap van je kind. Hoe komt dat, en wat kan je eraan doen?

Sinds er elektrisch licht is uitgevonden, zijn we steeds slechter en korter gaan slapen. En nu we een groot deel van de dag en avond voor een scherm zitten, is de kwaliteit van slaap nog verder gedaald. Potjes met het slaaphormoon melatonine vliegen over de toonbank en er worden allerlei dingen geprobeerd om beter te slapen.

Maar wat is het probleem? Licht. Kunstmatig licht, om precies te zijn.

Blauw licht, rood licht en je bioritme

Elk mens heeft een bioritme. Dat ritme duurt zo’n 24 uur en staat ook wel bekend als het circadiaans ritme. Gedurende deze 24 uur wordt je lichaam wakker en maakt bepaalde hormonen aan. Hoe later het wordt in de dag, hoe meer je lichaam andere hormonen aan gaat maken, zoals het slaaphormoon melatonine.

Dit gebeurt onder invloed van de verschillende soorten licht die binnenkomen in je hersenen via je ogen. De ochtend start altijd met veel blauw licht, wat opwekkend is. Het schudt je hersens wakker, die vervolgens bepaalde hormonen produceren, je lichaamstemperatuur ophogen en je spijsvertering in gang zetten onder andere.

Als het later wordt in de dag, krijgt het licht buiten een rodere tint. Deze rode tint is belangrijk, want dit stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon maakt je slaperig en zorgt ervoor dat je in slaap kan vallen en door kan slapen.

Het probleem: blauw licht

Tablets, telefoons, ledverlichting, televisieschermen, spaarlampen: al deze lichtbronnen zitten in het blauwe spectrum. En dat betekent dat het je hersenen vertelt dat je nèt aan de dag begint. Het remt dus de aanmaak van melatonine.

De hele dag door vertellen we onze hersenen dus dat de dag net is begonnen. Hierdoor wordt de aanmaak van het hormoon melatonine onderdrukt. Je biologische ritme krijgt een zetje in de verkeerde richting door al het kunstlicht dat er aanstaat.

Blauw licht op school

Niet alleen in normale verlichting zit blauw licht. Er is ook onderzoek gedaan naar hoe kinderen zich langer kunnen concentreren in de klas. En wat blijkt? Als het licht ‘blauw’ uitstraalt, dan werken kinderen langer en meer geconcentreerd. Om die reden werken steeds meer scholen in Nederland die met een speciaal lichtsysteem om de concentratie van de kinderen te verlengen.

Gedurende de hele dag, wordt de hersenen dus vertelt dat de dag net is begonnen. De aanmaak van melatonine wordt daardoor geremd. Komt je kind vervolgens om half vier thuis, dan is dat het eerste seintje dat er melatonine kan worden aangemaakt: ze krijgen geen blauw licht meer.

>> Lees ook: Hoe een dreumes slaapt rond 18 maanden <<

Blauw licht in huis

Ondanks dat je in huis niet bewust gebruik maakt van blauw of wit licht, gebruiken we het wel. Alle tablets, telefoons en televisies stralen blauw licht uit. En als het begint te schemeren, dan knippen we de lampen aan. Het licht buiten is ondertussen naar het rode spectrum (kijk maar naar de bloedrode hemel bij een ondergaande zon), maar binnen schijnen de ledlampen nog steeds een fel, blauw licht.

Nog steeds krijgen de hersenen niet het signaal om melatonine te gaan aanmaken.

Onze kunstmatige verlichting onderdrukt vrijwel de hele dag lang de aanmaak van melatonine. Het is dan geen wonder dat slapen om half 8 ’s avonds niet wil lukken.

Maar een nachtlampje dan?

Nachtlampjes komen in allerlei kleuren. Groen, blauw, wit, roze of paars. Het lijkt een kleine lichtbron te zijn, maar desondanks heeft het een grote invloed op de slaap van een kind. Ook dan krijgen de hersenen constant een signaal dat de aanmaak van melatonine blokkeert.

Het gebruik van een nachtlampje kan er daarom voor zorgen dat je te maken hebt met kortere nachten, onderbroken nachten en slecht inslapen.

En gebruik je ook geen nachtlampje? Dan kan je ook nog kijken naar het felle lampje van de babyfoon en andere kleine lichtbronnen in de (baby)kamer.

Vroeger hadden ze toch ook verlichting ’s avonds?

Vroeger werd er ook gebruik gemaakt van licht. Een kampvuur of open haard en kaarsen stonden aan. Dit heeft één groot verschil met de kunstmatige verlichting van nu: de vlammen zitten ook in het rode spectrum. Anders dan de lampen die we aanzetten, blokkeert het gebruik van ‘natuurlijke’ verlichting de aanmaak van melatonine niet.

En recenter hadden we de goede, oude gloeilamp. Ook deze lamp zat meer in het rode spectrum dan alle ledverlichting die er nu in ons huis te vinden is.

Wat dan wel? Rood licht!

Er is één kleur licht dat geen impact heeft op de aanmaak van melatonine. De kleur rood. Ik snap dat je niet het gevoel wil hebben dat je in een bordeel woont, maar dit is echt de beste keuze om te gebruiken voor en tijdens bedtijd. Wil je graag een nachtlampje gebruiken, zoek dan een lampje dat rood licht uitstraalt. Niet oranje, niet roze, maar rood.

Met de komst van ledverlichting zijn er een heleboel verschillende kleuren te koop, en dus is het gelukkig ook makkelijk om aan een rood lampje te komen.

Kijk of je misschien meer dan alleen het nachtlampje kan vervangen. Brengt je kind een tijd door in de badkamer met douchen en tandenpoetsen? Dan kan het positief uitpakken als je daar ook een rood lampje neerzet en gebruikt (ook voor jezelf trouwens).

Het is een eenvoudige manier om de slaap van je kind (en jezelf) op korte termijn te verbeteren.

Alternatieven voor rode lampen

Gelukkig bestaan er steeds meer goede lampen die het normale zonlicht nabootsen. Eén voorbeeld daarvan is de verlichting van BlockBlueLight.com

Zij verkopen kleine nachtlampjes, normale verlichting en bio-lampen die het hele spectrum doorlopen gedurende de dag.

Als je bestelt met de kortingscode MILDRED10, krijg je 10% korting op je bestelling.

Zelf hebben we sinds enkele weken alle lampen vervangen door hun verlichting, en de nachten zijn hier een stuk rustiger en langer geworden! 

Meer informatie vind je hier.

>> Lees ook: Hoe echte baby’s slapen in het eerste jaar <<