`Hoe stop ik met mijn kindje in slaap wiegen?’. ‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn kindje niet aan de borst in slaap valt?’. ‘Hoe krijg ik mijn kindje in zijn eigen bed en kamertje?’ Vragen die ik dagelijks krijg, vragen die jij je misschien dagelijks stelt als je weer wiegend en voedend je kindje in slaap helpt op jouw bed. Maar kloppen die vragen wel? Want eigenlijk is er iets heel dubbels aan de vragen die we keer op keer over het slapen van jonge kinderen stellen… Welkom bij de dubbele standaard rond het slapen van jonge kinderen.

Wat verwachten we een hoop van jonge kindjes die in deze wereld worden geboren. We willen dat ze zo snel mogelijk zelfstandig worden en zelf kunnen praten, lopen, slapen en eten. Toch is het vreemd dat we vaak voor ons als volwassenen veel gedrag goedpraten of zelfs normaal vinden, maar voor onze jonge kindjes het afdoen als ‘onzin’. Ik noem vier verschillende punten die we voor ons als volwassenen heel normaal vinden, en van een jong kindje juist absurd.

1. Zuigen… heel normaal voor volwassenen, ook voor kinderen

De eerste is zuigen. Volwassenen hebben vaak een grote zuigbehoefte. We zien dat terug in de verkoop van bijvoorbeeld sigaretten, maar ook schappen vol met zuigsnoepjes. Zuigen is pijnstillend en ontspannend, dus het is een heel normale behoefte. Toch vinden we dat jonge kinderen die behoefte zo snel mogelijk moeten afleren. En – zolang de behoefte bestaat – accepteren we dat hij er is, mits een kindje op een speen zuigt. Veel adviezen geven aan dat kinderen rond 6 tot 12 maanden moeten stoppen met de speen omdat de zuigbehoefte dan vervuld zou zijn.

Feit is echter dat zuigen meer is dan enkel… nou ja, zuigen. Het is ook ontspannend en heeft een sterk regulerende werking op het overprikkelde zenuwstelsel. Voor volwassenen, en voor jonge kinderen nog meer.

Als we dan al accepteren dat jonge kinderen graag zuigen, dan vinden we dat dat op de speen moet gebeuren. “Ik ben verdorie geen speen”, kan je een moeder vaak verontwaardigd horen zeggen. Maar wat denk je dat er eerder was… de speen of de borst? Juist. De borst. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat in bepaalde stammen de kinderen op de tepel van de vader zuigen als de moeder niet in de buurt is. Niet om te drinken, maar om te zuigen.

2. ’s Nachts wat drinken

Hoe normaal is het om ’s nachts een slok water te nemen als je een droge mond hebt? Als je ouder dan 18 bent, heel normaal. Maar als je onder de 4 bent, is het absoluut not done. “Baby’s kunnen biologisch gezien vanaf 6 maanden zonder nachtvoedingen”, lees je overal. Maar ja, je kan ook 3 dagen zonder water, biologisch gezien. Is het wenselijk? Dikke kans van niet.

Voor jonge kinderen zijn nachtvoedingen noodzakelijk. Ze bieden andere hormonen en voedingsstoffen dan voeding overdag. Daarnaast groeien en verwerken kinderen ’s nachts het meest. Geen wonder dat ze de extra voedingen goed kunnen gebruiken.

Daarnaast slapen sommige kinderen met een open mond. Dit is normaal bij een flinke verkoudheid, daarbuiten is het een teken van een obstructie waardoor het ademen niet goed gaat. Als je met een open mond slaapt, kan je pijn krijgen van een droge mond, en vaker wakker worden om dan wat te drinken. Toch krijg ik zó vaak mails ‘ze mag absoluut niet meer drinken ’s nachts, volgens ______ (vul maar in)’.

Klopt het? Nee. ’s Nachts drinken is gewoon belangrijk voor jonge kinderen, zeker tot een maand of achttien, maar ook daarna nog. Dus maak je niet druk, en geef je kindje ’s nachts drinken als het wakker wordt. Geef je flesvoeding, zorg er dan voor dat je niet (te ver) boven het maximaal aantal millimeters uitkomt voor een langere periode in verband met een belasting van de nieren van je kindje.

3. Wiegen om tot rust te komen

Wieg je je kindje wel eens in slaap? Grote kans dat het fantastisch werkt. ‘Mag’ het van de meeste boeken? Absoluut niet. Het zou een verkeerde slaapassociatie zijn. Maar net als zuigen, werkt wiegen op een hele diepe manier door in een lijfje om tot rust te komen. En laten we eerlijk zijn: wij volwassenen zijn er gek op om gewiegd te worden.

Zo kan je wiegen door

  • Schommelstoelen
  • Schommels voor volwassenen
  • Schommelbankjes
  • Egg-stoelen
  • Hangmatten

Wat is je ideale beeld van een vakantie? Een hangmat tussen twee palmbomen waarschijnlijk. En hoe reageren veel volwassenen op een grote, traumatische gebeurtenis? Door zichzelf heen en weer te wiegen.

Wiegen is, van jong tot oud, een heel normaal en natuurlijk fenomeen, en voor jonge kinderen extra belangrijk omdat ze zichzelf nog niet kunnen reguleren en kalmeren op andere wijzen.

Dus wieg je je kindje in slaap? Grote kans dat dat heel hard nodig is -en dat mag je gewoon aanbieden.

4. Samen slapen met je kindje

Buiten onze cultuur bestaat er niet zoiets als ‘co-sleeping’. Slapen is gewoon samen slapen, voor oud én jong. Toch zijn we in onze cultuur geobsedeerd door het kindje op de eigen kamer leggen. Zo leren ze snel en zelfstandig slapen, zodat wij… tegen onze geliefde partner aan kunnen kruipen?!

Vaak krijg ik aanvragen met  ‘mijn man wil zijn bed terug’ of ‘mijn vriend wil me weer voor zichzelf’ – en dat idee snap ik helemaal. Wat echter vreemd is, is dat we volledig accepteren dat onze partner dolgraag dichtbij degene ligt waar hij van houdt, maar dat we dat van ons jonge kindje totaal niet kunnen begrijpen.

Mensen – jong en oud – hebben mensen nodig om zich heen. Om zich veilig, beschermd en geliefd te voelen. En waar onze partner als het goed is rationeel kan bedenken dat we alsnog van hem houden, ook als we niet bij elkaar zijn, kunnen jonge kinderen dat niet.

Dus samen slapen is voor een jong kindje niet eens een optie, het is een noodzaak om goed te kunnen slapen. Zo liet onderzoek in 2011 zien dat kindjes die gescheiden sliepen van de moeder, maar liefst 84% minder tijd in diepe slaap waren – terwijl die slaap belangrijk is voor de neurologische ontwikkeling.

Dubbele standaard voor onze kindjes

De volgende blog gaat over de laatste, belangrijke dubbele standaard: wel of niet reageren als je kindje huilt. Maar voor nu hoop ik dat je beseft dat we soms de lat voor ons kindje hoog leggen, veel hoger dan voor onszelf.

Het is niet erg om te reageren op de behoeften van een jong kindje, omdat ze vaak gelijk zijn aan de behoeften die wij als volwassenen wél vervullen.

Ik ga er dieper op in, met meer voorbeelden, in deze podcast:

Je las een blog van Mildred – de moeder achter Liefde van een Moeder

Wil je meer rust rondom het slapen van je kindje? Dit kan ik voor je betekenen:

> Het gratis e-book over slapen: ontdek wat elke moeder moet weten over het slapen van haar kindje.

> De online cursus Slaap Vanuit Verbinding: In deze cursus leer je alles wat je nog niet wist rondom slapen, en ga je aan de slag met het verbeteren van jullie dutjes en nachten.

> Eén op één-coaching: bekijk hoe ik je kan helpen het slapen te verbeteren.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Ik deel het hier met je.

Ontdek wat elke moeder zou moeten weten over het slapen haar kindje.

Maakt het je onzeker als je kindje ´s nachts nog wakker wordt, of hele korte dutjes doet overdag?

Merk je dat je telkens bezig bent met het (niet) slapen van je kindje? Dan is dit e-book voor jou geschreven.

Na het lezen van dit e-book weet jij precies waarom je kindje slaapt zoals hij doet – en wat je kan doen om er beter mee om te gaan.