De feestdagen zijn een heerlijke tijd van het jaar. Toch kan het een lastige periode zijn als je een pasgeboren baby hebt. Hoe zorg je ervoor dat de feestdagen, visites en verplichtingen leuk blijven als je met je kleintje op pad gaat? Met deze 7 tips ben je goed voorbereid!

De periode rond kerst kan een intensieve periode zijn voor jou als jonge moeder en voor je kind. Zie je er heel erg tegenop? Kijk dan hoe je de drukte beperkt kan houden.

Schuif bijvoorbeeld alleen aan bij het hoofdgerecht, maar sla het 6 gangen diner over. Of verplaats het traditionele kerstdiner eens naar een uitgebreide lunch, zodat je de avond aan jezelf hebt. Je kan natuurlijk ook de gastvrouw spelen en iedereen iets mee laten nemen. En wie zegt dat je kerstavond, eerste kerstdag én tweede kerstdag op pad moet zijn? Het weekend voor en na kerst kan je ook afspreken!

Maar is een uitgebreid kerstdiner een traditie waar je niet aan kan tornen? Dan kunnen onderstaande tips helpen om het voor jou en je baby zo leuk mogelijk te maken!

# 1: Houd je baby bij je in een draagdoek

Een baby is heel bijzonder. Zo klein, zo puur en zo lief: dat zijn ze maar even. Als je eenmaal zelf geen baby’s meer hebt, begin je te beseffen dat je nooit meer zoiets kostbaars en kleins zal vasthouden (tenzij je in de kinderopvang gaat werken of oma wordt). Het is dus niet gek dat iedereen graag even jouw baby wil vasthouden en zich wil verwonderen over dat kleine wonder.

Toch kan je het heel moeilijk vinden om nee te zeggen tegen iedereen die graag ‘héél even maar’ je baby wil vasthouden. Dan is er een oplossing die geweldig werkt: hou je baby dicht tegen je aan in de draagdoek of draagzak. Het zorgt ervoor dat je baby niet zomaar kan worden overgenomen en jij hebt je handen vrij om even te vragen naar de Nacho Cheese-dip bij ongevraagd advies ;).

Het dragen van je baby heeft nog een voordeel trouwens: het helpt hem om zich af te sluiten van alle prikkels. Door dichtbij jou te blijven, voelt hij zich veilig en kan hij zich eenvoudiger afsluiten voor alle geluiden en drukte om hem heen. Dat scheelt je op een later moment de huilbuien van een overprikkelde baby (zie puntje 5)!

#2 Kies voor contact-slaapjes

Zit je met je baby in de gezellige familiedrukte, en merk je dat het jou en je baby even teveel wordt? Dat is niet erg! Jij als kersverse moeder staat namelijk helemaal ‘aan’ en alle prikkels komen ook bij jou extra hard binnen. Dat is een handig trucje van moeder natuur om je goed af te stemmen op de behoeften van je baby. Maar het is minder handig in de kamer vol met al die familie, de kerstmuziek op de achtergrond en je tante die ondertussen een verhaal vertelt.

Wat is er dan fijner dan je even terug kunnen trekken met je baby? Borstvoeding of flesvoeding maakt niet uit: zeg dat je eventjes bij je kleintje blijft als hij een dutje gaat doet. Kruip in een schommelstoel of een logeerbed, maak de kamer donker en help je baby in slaap door te wiegen, sussen, zingen of voeden. En geniet daarna van de 45 minuten verdiende rust terwijl je kleintje zijn slaapje op jouw borst doet. Win-win: je komt allebei even bij en kan de rest van de gezelligheid beter aan!

#3 Volg je baby’s behoeften

Het is verleidelijk om de behoeften van je baby minder te volgen op een drukke dag, zeker als je familie vindt dat je je aanstelt en te rigide bent. Maar je baby is ook een persoon, hoe klein ook. Hij heeft behoefte aan rust en aan jouw nabijheid. Zijn filter om prikkels buiten te houden is nihil: dat filter ben jij nog voor hem. Probeer dus je kleintje te volgen, want er is niemand anders die voor hem op kan komen.

Door te kiezen voor een draagdoek en contact-slaapjes heb je al twee goede manieren om tegemoet te komen aan de behoefte van je baby. Heb je de baby wel buiten de draagdoek en wordt hij vastgehouden door iemand anders? Probeer dan de grenzen van je kleintje in de gaten te houden. Draait hij weg, trekt hij aan zijn oortjes of probeert hij weg te komen? Neem je baby dan weer bij je. Begint hij te huilen? Dan heeft hij zijn grens écht bereikt en zoekt hij weer rust bij jou.

Probeer jezelf te herinneren: als jij niet opkomt voor zijn behoeften, doet niemand het. Merk je dat je mensen teleurstelt door je baby bij je te houden of niet te lang aan iemand anders te geven? Nodig ze eens bij jullie thuis uit: “ik zie dat je het heel fijn vindt om hem even vast te houden, waarom komen jullie niet binnenkort eens gezellig langs? Hij is nu erg moe aan het worden.” Zo stoot je niemand voor het hoofd en kan je je baby volgen.

Als laatste: een gemist slaapje overdag kan een enorme weerslag hebben op de nacht. Bij baby’s is het helaas niet zo dat ze ’s nachts wel inhalen wat ze overdag missen, maar juist andersom! Een baby die overdag te weinig heeft geslapen, slaapt ’s nachts vaak ook onrustiger. Dus zie ook #2: probeer zijn slaapjes lekker te volgen.

#4 Zoek de natuur op voor een wandeling

De kerstdagen zijn vaak wat donkere dagen (je weet wel, de kortste dagen van het jaar zo ongeveer) en het is heel verleidelijk om binnen te blijven zitten in de warmte. Toch is het heerlijk om even naar buiten te gaan voor een wandeling en om een frisse neus te halen.

Het reset je eigen lijf en zorgt voor nieuwe energie, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam prikkels kan verwerken – en daarmee dus ook je baby! Dat is een win-win situatie. Daarnaast is even naar buiten ook bevorderlijk voor een goede nacht slaap. Dus merk je dat het binnen teveel wordt? Organiseer een (korte) kerstwandeling en geniet van de beweging. Heb je ook een excuus om tóch dat extra toetje te eten.

#5 Wees voorbereid op extra tranen

Het kan goed zijn dat je baby (of oudere kind) het geweldig goed doet in de drukte. Maar als je eenmaal de rust van de slaapkamer instapt… komen de tranen. Ik leg meer uit over het nut van huilen in ‘Kunnen we kinderen gewoon laten huilen, alsjeblieft‘.

Probeer wat extra tijd uit te trekken voor de driftbuien en de tranen die kunnen komen na een drukke dag. Ik weet het, je bent zelf ook moe, maar door je kleintje de tijd te geven even te huilen terwijl jij hem vasthoudt, help je hem om met meer rust te nacht in te gaan.

Let op: ik ben absoluut geen voorstander van een baby of kind alleen laten huilen! Hou je kleintje vast, bevestig en benoem zijn gevoelens en probeer hem te helpen. Zoekt je baby de borst? Dan is dat ook een mooie manier van co-reguleren. Het zuigen, de nabijheid en de melk zorgen ervoor dat hij prikkels kan verwerken.

#6 Zorg voor jezelf

Ik zal proberen niet in clichés te vervallen hier, maar je kent vast de vergelijking met het zuurstofmasker dat je éérst bij jezelf moet opzetten voordat je het bij je kind moet doen. En het Engels heeft de prachtige uitdrukking ‘you can’t pour from an empty cup‘. Kortgezegd: als je zelf helemaal op bent, heb je niks meer te geven aan je kind.

Feestdagen zijn niet alleen voor je kleintje druk, ook voor jou kunnen ze behoorlijk lastig zijn als je last hebt van vermoeidheid, zorgen om je baby en ook nog alles perfect wil doen voor je familie. Zorg er daarom voor dat je goed voor jezelf zorgt. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Lees een boek in plaats van op Facebook te scrollen. Ga in bad in plaats van naar dat extra feestje. Drink voldoende en eet gezond, zodat je niet uitgedroogd en vermoeid raakt. Ga op tijd naar bed. Wees lief voor jezelf.

Goed voor jezelf zorgen zegt niet: ‘ik eerst’. Goed voor jezelf zorgen zegt: ‘ik ook’. Jij bent belangrijk. Je kleintje heeft jouw rust en liefde nodig – dus zorg ervoor dat je dat aanvult bij jezelf om dat weer te kunnen delen.

#7 Geniet

Je zou het haast vergeten met alle drukte, maar niet vergeten hoor: geniet! Je maakt nieuwe herinneringen met je nieuwe gezin, en die zijn het koesteren waard. Maak nieuwe tradities, kies voor bijzondere rituelen en geniet van het samenzijn met mensen waar je van houdt. Fijne feestdagen!